• Home page
  • Application
  • Food and Beverage

Certyfikowane produkty SCHUNK dla branży spożywczej

Materiał prasowy (SCHUNK Intec Sp. z o.o.) print

Wednesday October 25 2017
Certyfikowane produkty SCHUNK dla branży spożywczej
Tweet

Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych coraz powszechniej jest obecna również w branży spożywczej. Stale rosnące wymagania w zakresie szybkości, elastyczności i efektywności produkcji, przy równoczesnej konieczności spełnienia wysokich wymogów higieny, wymuszają usprawnianie procesów produkcyjnych i manipulacyjnych z zachowaniem rygorystycznych norm dotyczących warunków otoczenia pracy.

Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, firma SCHUNK oferuje szeroki wachlarz produktów z certyfikatami potwierdzającymi możliwość zastosowania w pomieszczeniach czystych. Poza rozwiązaniami standardowymi, jak chwytaki LMG o stopniu ochrony IP69K wykonane ze stali nierdzewnej lub model SG z obudową z tworzywa z certyfikatem FDA (ang. Food and Drug Administration), proponuje również rozwiązania specjalne, opracowane zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem klienta.

Firma SCHUNK oferuje gotowy zespół chwytający, wykonany zgodnie z wymaganiami konkretnej aplikacji. W artykule przedstawiono przykładowe realizacje zastosowane w branży spożywczej.

Do przenoszenia kiełbasek wykorzystano chwytaki SWG 32 i moduły NHE 62

Do przenoszenia kiełbasek wykorzystano chwytaki SWG 32 i moduły NHE 62

Przenoszenie kiełbasek

Pierwszy przykład dotyczy przenoszenia różnego typu kiełbasek salami marki BiFi.

Aplikacja

Różne kiełbaski salami BiFi, wymieszane i nieposortowane wstępnie, są transportowane na taśmociągu do stacji pakowania. Następnie kiełbasa salami jest zbierana z pasa transportowego i umieszczana na przygotowanej folii opakowaniowej.

Moduły/system

W aplikacji wykorzystane są zespoły chwytakowe. Każdy z nich składa się z trzech chwytaków SWG 32 bez sprężyn (użyty w chwytakach smar jest bezpieczny dla żywności i spełnia wymagania normy NSF H1) oraz trzech modułów liniowych NHE 62, także ze smarem zgodnym z NSF H1.

Rozwiązanie

Kontroler robota określa pozycję chwytania kiełbasek za pomocą systemu kamer. Chwytaki z jednostkami liniowymi są kolejno przemieszczane w dół i zbierają kiełbaski. Następnie trzy kiełbaski są umieszczane jednocześnie i równolegle na folii opakowaniowej.

Korzyści

Dzięki takiemu rozwiązaniu klient zyskuje wiele korzyści: zasada chwytania kątowego centruje położenie kiełbasek, nie ma też konieczności ich wstępnego sortowania i magazynowania. Co więcej, proces charakteryzuje się dużą niezawodnością, a budowa zespołów chwytakowych, ze względu na smarowanie i materiały zgodne z wymaganiami normy NSF H1, jest odpowiednia do kontaktu z żywnością. Lekka konstrukcja i bardzo szybki czas zamykania (20 ms) umożliwiają przeniesienie 600 minikiełbasek na minutę.

Rozwiązanie jest odpowiednie także do innych zastosowań związanych z pakowaniem (np. układanie baterii 1,5 V w opakowaniu typu blister).

Chwytak kątowy SWG 40 przenoszący produkty rybne

Chwytak kątowy SWG 40 przenoszący produkty rybne

Przenoszenie paluszków rybnych

Kolejny przykład dotyczy przenoszenia mrożonych produktów rybnych różnego typu, takich jak pałeczki, hamburgery, trapezoidalne i owalne w kształcie ryby, a także filetów z ryb pieczonych i naturalnych, burgerów z kurczaka i innych produktów drobiarskich w różnych formach czy nuggetsów warzywnych i ziemniaczanych.

Aplikacja

Wszystkie produkty o różnym kształcie i wielkości muszą zostać zebrane i umieszczone bez uszkodzenia w pudełkach.

Moduły/system

W aplikacji wykorzystane są cztery specjalne chwytaki kątowe SWG 40 z jednym skróconym palcem oraz podwójny specjalny przepust do sprężonego powietrza. Ponadto użyto bezpiecznego dla żywności smaru zgodnego z NSF H1.

Rozwiązanie

Do przenoszenia wykorzystywane są dwa chwytaki do żywności ze specjalnie zaprojektowanymi palcami, połączone płytą ze stali nierdzewnej. Zintegrowana sprężyna utrzymuje siłę chwytania w przypadku utraty zasilania. Wymagane monitorowanie położenia końcowego odbywa się za pomocą zintegrowanych przełączników magnetycznych.

Korzyści

Omówione rozwiązanie ma szereg zalet, do których należą: higieniczna konstrukcja zgodna z wymaganiami normy DIN EN 1672-2, jakość powierzchni odpowiednia do kontaktu z żywnością, zastosowanie smarów zgodnych z NSF H1 i bezpiecznych tworzyw sztucznych, wysoka jakość i odporna na korozję obudowa ze stali nierdzewnej (V4A lub 1.4571) i budowa ułatwiająca czyszczenie (możliwe także czyszczenie pod wysokim ciśnieniem). Kolejne zalety to regulowany kąt otwarcia – od 20° do 180° – przekładający się na szeroki zakres zastosowań, zasilanie za pomocą bezpośredniego połączenia zapewniające elastyczne ciśnienie we wszystkich aplikacjach oraz utrzymywanie siły chwytania przez urządzenie, co zapobiega upuszczenia jedzenia w przypadku spadku ciśnienia. Środki czyszczące zostały przetestowane przez firmę Johnson Diversey, Ecola, Kärcher.

Dwa połączone chwytaki LMG 64 A przenoszą sztukę mięsa

Dwa połączone chwytaki LMG 64 A przenoszą sztukę mięsa

Przenoszenie mięsa

Następny przykład odnosi się do przenoszenia sztuki mięsa z 13 żebrami.

Aplikacja

Porcje mięsa o masie do 6 kg i średnicy do 40 mm powinny być niezawodnie zbierane i umieszczane w maszynie do usuwania kości.

Moduły/system

Zastosowany system to dwa połączone chwytaki LMG 64 A z monitorowaniem pozycji końcowych.

Rozwiązanie

Do przenoszenia wykorzystywane są dwa chwytaki do żywności ze specjalnie zaprojektowanymi palcami, połączone płytą ze stali nierdzewnej. Zintegrowana sprężyna utrzymuje siłę chwytania w przypadku utraty zasilania. Wymagane monitorowanie położenia końcowego odbywa się za pomocą zintegrowanych przełączników magnetycznych.

Korzyści

Do korzyści, jakie dzięki temu rozwiązaniu zyskuje klient, należą: spełniająca wymagania normy DIN EN 1672-2 konstrukcja, zastosowanie zgodnych z NSF H1 smarów i bezpiecznych tworzyw sztucznych, a także powierzchnia odpowiednia do kontaktu z żywnością. Obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej (V4A lub 1.4571), która jest odporna na korozję. Wśród plusów rozwiązania należy także wymienić budowę umożliwiającą łatwe czyszczenie, w tym czyszczenie pod wysokim ciśnieniem. Zasilanie za pomocą bezpośredniego połączenia zapewnia elastyczne ciśnienie we wszystkich aplikacjach oraz utrzymywanie siły chwytania przez urządzenie, co zapobiega upuszczeniu jedzenia w przypadku spadku ciśnienia, a regulowany kąt otwarcia, który może sięgać od 20° do 180°, przekłada się na szeroki zakres zastosowań. Środki czyszczące zostały przetestowane przez firmy Johnson Diversey, Ecola, Kärcher.

Do przenoszenia herbatników zastosowano chwytak SGB 40

Do przenoszenia herbatników zastosowano chwytak SGB 40

Przenoszenie herbatników

Do zrealizowanych przez firmę SCHUNK rozwiązań należy także system służący do przenoszenia herbatników.

Aplikacja

W przypadku tej aplikacji partia 51 ciastek musi zostać odebrana i umieszczona w opakowaniu.

Moduły/system

Zastosowane urządzenie to dwupalczasty chwytak kątowy SGB 40.

Rozwiązanie

W rozwiązaniu wykorzystano dwa chwytaki kątowe do małych komponentów, wyposażone w specjalne płyty ze stali nierdzewnej. Od strony, która ma kontakt z ciastkami, płyty chwytaka są wyposażone w bezpieczne dla żywności wymienne silikonowe płytki.

Korzyści

Zaproponowane rozwiązanie gwarantuje chwytanie herbatników bez uszkodzeń, przenoszenie kompletnej partii ciastek w jednym cyklu oraz większą higienę i niezawodność niż w przypadku zastosowania technologii próżniowej. Części stykające się z produktem są odpowiednie do żywności – szczęki górne są wykonane ze stali nierdzewnej z silikonowymi wkładkami.

System do przenoszenia muffinek składa się z chwytaka SGB 32 i przepustu dla sprężonego powietrza

System do przenoszenia muffinek składa się z chwytaka SGB 32 i przepustu dla sprężonego powietrza

Przenoszenie muffinek

Kolejna realizacja dotyczy przenoszenia muffinek różnej wielkości.

Aplikacja

Muffinki różnego kształtu i różnej wielkości muszą zostać zebrane i umieszczone w pudełkach bez uszkodzenia produktu.

Moduły/system

Na kompletny system składają się: specjalny chwytak kątowy SGB 32 z jednym skróconym palcem i podwójny specjalny przepust sprężonego powietrza. Użyto też bezpiecznego dla żywności smaru zgodnego z NSF H1.

Rozwiązanie

Elastycznie regulowane punkty chwytania umożliwiają manipulowanie muffinkami różnej wielkości. Podczas otwierania na szczęki bazowe chwytaka jest zakładany dodatkowy tłok pneumatyczny, co skraca czas otwarcia.

Korzyści

Elastycznie regulowane punkty chwytania przekładają się na niezwykle szeroki zakres chwytanych kształtów i wielkości. Do innych korzyści z wdrożenia takiego rozwiązania należą: zwiększona niezawodność procesu w porównaniu z rozwiązaniem z chwytakiem próżniowym, minimalizacja konturów zakłócających i zapobieganie uszkodzeniu węży dzięki zastosowaniu przepustu obrotowego z dwoma oddzielnymi kanałami doprowadzającymi powietrze, szybka obsługa dzięki zastosowaniu tworzyw sztucznych, aluminium i włókna węglowego oraz niemal całkowite wyeliminowanie konieczności czyszczenia przepustów sprężonego powietrza.

Do przenoszenia serów zastosowano chwytak SG 47 i moduł FSU-16-2

Do przenoszenia serów zastosowano chwytak SG 47 i moduł FSU-16-2

Zbieranie sera

Ostatnie omawiane rozwiązanie dotyczy zbierania okrągłych kawałków sera.

Aplikacja

Poszczególne kawałki sera są transportowane na taśmociągu. Stosy kręgów sera są pakowane do pudełek.

Moduły/system

System składa się z chwytaka układającego SG 47 oraz modułu obrotowego FSU-16-2 90°.

Rozwiązanie

Kawałki sera są zbierane z pasa transmisyjnego i trzymane w stosie w szczęce chwytaka. Sery są umieszczane w opakowaniu w czasie cyklu krótszym niż 0,05 s.

Korzyści

Proponowane rozwiązanie ma wiele zalet. W razie wystąpienia nieplanowanych sytuacji części mogą być łatwo i precyzyjnie usunięte. Produkty mogą być zbierane i umieszczane pojedynczo lub na stosie, a krótki czas otwarcia i zamknięcia zapewnia szybką obsługę. Zastosowane tworzywa sztuczne i smary umożliwiają kontakt z żywnością, zaś kompaktowa konstrukcja eliminuje elementy utrudniające pracę (np. wystające kable). Możliwe jest czyszczenie przy wysokim ciśnieniu. Środki czyszczące zostały przetestowane przez Johnson Diversey, Ecolab, Kärcher.

SCHUNK INTEC Sp. z o.o
ul. Puławska 40 A, 05-500 Piaseczno
tel. 22 726 25 00, fax 22 726 25 25
e-mail: info@pl.schunk.com
www.pl.schunk.com

source: Automatyka 7-8/2017

Keywords

Branża spożywcza, chwytak, przemysł spożywczy, SCHUNK

Related articles

  • Zintegrowane technologie dla przemysłu spożywczego – precyzja, kontrola, niezawodność
  • Zrobotyzowana przyszłość przemysłu spożywczego – tam, gdzie precyzja spotyka wydajność
  • Jak zautomatyzowane zakręcarki do butelek i słoików przysłużą się konfekcjonowaniu?
  • Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych
  • Studium przypadku Granterre – innowacje w łańcuchu dostaw w przemyśle agro-spożywczym