• Home page
  • Articles
  • Measurements

Pomiary bezpośrednio w procesie. Uzupełnienie pracy laboratorium

Łukasz Wołoszyn print

Wednesday April 09 2025
Pomiary bezpośrednio w procesie. Uzupełnienie pracy laboratorium
Tweet

Obecnie wiele zakładów spożywczych, kontrolując jakość, przeprowadza analizy laboratoryjne wybranych parametrów. Próbki są najczęściej zbierane ręcznie z różnych punktów procesu. Osoby z laboratorium okresowo pobierają próbkę, wracają do miejsca z urządzeniami stacjonarnymi i przeprowadzają analizę, przekazując wyniki odpowiednim osobom. Operatorzy i personel obsługujący proces dokonują korekty, wprowadzając poprawki np. do systemu dozowania. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne.

Ręczne wykonywanie analiz wymaga określonego czasu od pobrania próbki aż do osiągnięcia wyniku

Wykonywanie analiz przez laboratorium nie jest realizowane w czasie rzeczywistym. Jednocześnie jest czasochłonne i obarczone ryzykiem błędów. Przykładowo jeżeli od pobrania próbki z procesu do uzyskania wyniku minęło 30 minut, to wynik opisuje stan procesu, jaki istniał 30 minut temu, a nie aktualny. Zatem wynik może dotyczyć już zepsutej partii produktu. Dzięki pomiarowi przeprowadzonemu bezpośrednio w procesie można wykryć nagłe odchyłki oraz podjąć natychmiastowe działania mogące uratować daną partię produktu.

Pomiary bezpośrednio w procesie

Pomiary inline (bezpośrednio w procesie) umożlliwiają kontrolę większości parametrów w przemyśle spożywczym i mierzą wartości typowe, obecnie analizowane w laboratoriach zakładowych. Endress+Hauser
dostarcza urządzenia, za pomocą których można dokonać pomiarów gęstości, °Brix, °Plato, °Baume (zawartość cukru, brzeczki), stężenia (% części stałych, alkoholu), pH (również elektrodami nieszklanymi), lepkości, przewodność elektrolitycznej, tlenu rozpuszczonego, chloru i mętności.

Podczas uzupełniania analiz laboratoryjnych o pomiary inline trzeba pamiętać, że głównym celem takich działań jest wspólne podejście do krytycznych punktów pomiarowych, dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności.

Wiele parametrów w jednym urządzeniu

Faktem często pomijanym przez wielu inżynierów procesów jest możliwość bezpośredniego użycia urządzeń do realizacji więcej niż jednego pomiaru. Przykładowo przepływomierz Coriolisa, może służyć nie tylko do mierzenia przepływu, ale także do kontroli jakości. Wbudowana dodatkowa funkcja pomiaru gęstości umożliwia przeliczanie na skalę stopni Brixa lub Plato już w samym urządzeniu, co daje informację o jakości produktu. Możliwy jest także bezpośredni pomiar lepkości. Jedno urządzenie może zatem w tym samym czasie wskazywać aż pięć mierzonych wartości. 

ENDRESS+HAUSER Polska Sp. z o.o.
ul. Wołowska 11, 51-116 Wrocław
tel. 71 773 00 00

source: Automatyka 9/2024

Keywords

automatyka, branża laboratoryjna, pomiary

Related articles

  • Partnerstwo dla przyszłości automatyzacji
  • Technologia radarowa: niewidzialny strażnik produkcji żywności i napojów
  • Nowe mierniki panelowe akYtec – uniwersalny wskaźnik ITP17, wskaźnik słupkowy ITP15-M
  • Najprostszy sposób regulacji temperatury: 2TCR1 firmy akYtec
  • Autonomiczne czujniki VEGA. Klucz do IoT w logistyce i produkcji