Porcjowanie żywności za pomocą systemów wizyjnych 3D
Michał Aftewicz print
W dzisiejszych czasach automatyzacja jest wprowadzana we wszystkich dziedzinach przemysłu. Przemysł spożywczy w dużej mierze został zautomatyzowany zarówno w fazie produkcji, jak i pakowania oraz przygotowania produktu do sprzedaży. Technologie 3D w systemach wizyjnych pozwalają na zmianę podejścia do porcjowania czy ważenia gotowego produktu.
W krajach skandynawskich technologia 3D od dawna stosowana jest przy dzieleniu ryb na porcje o określonej gramaturze. Dzięki zastosowaniu triangulacji laserowej możliwe jest wyliczanie objętości ryby przejeżdżającej pod kamerą, a znajomość ciężaru właściwego pozwala na wirtualny podział ryby na kawałki o określonej masie. Linie cięcia wyznaczane są przez specjalistyczne oprogramowanie wizyjne i wysyłane do automatycznych noży, które tną rybę w określonych miejscach. W Polsce takie rozwiązanie może z powodzeniem znaleźć zastosowanie w przemyśle mleczarskim, gdzie porcjuje się różnego rodzaju sery i masło. Pozwala ono zmniejszyć ilość odpadów oraz przyspieszyć proces pakowania, bez konieczności ważenia każdej porcji.
Drugim sposobem wykorzystania technologii 3D w przemyśle spożywczym jest pomiar objętości (masy) produktów już poporcjowanych. Zamiast tradycyjnie je ważyć, można je zeskanować, używając systemu wizyjnego 3D, a dane o masie zostaną wysłane do drukarki przygotowującej etykiety. Pozwala to zachować ciągłość produkcji, ponieważ nie jest konieczne zatrzymywanie linii produkcyjnej na czas ważenia produktu. Rozwiązanie to może być wdrożone nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale także w mięsnym.
Innym ciekawym zastosowaniem systemów wizyjnych 3D w przemyśle spożywczym jest kontrola wielkości, grubości i kształtu w piekarnictwie. Możliwy jest pomiar ilości ciasta, kształtu pieczywa czy grubości placka przed załadunkiem do pieca, co pozwala wyeliminować produkty, które nie spełniają wymagań norm i zaoszczędzić zarówno surowiec, jak i energię potrzebną do przygotowania pieczywa.
Optymalizacja produkcji
Niektóre firmy używają technologii 3D także do optymalizacji procesu produkcji, wykorzystując skanery 3D w pętli zwrotnej z dozownikami surowca. Produkcja ciastek, gumy do żucia czy cukierków w polewie może zostać poddana kontroli. Pomiar ciastek przed i po zalaniu polewą czekoladową umożliwia określenie ilości zużywanej czekolady (grubości warstwy polewy), a co za tym idzie sterowanie dozowaniem tak, aby zużycie czekolady było optymalne. Pozwala to zaoszczędzić znaczną ilość surowca i przynosi wymierne korzyści. Dzięki temu, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym, możliwe jest bieżące sterowanie dozowaniem, co przekłada się na zmniejszenie ilości surowca zużywanego podczas produkcji. Tak samo wytwarzanie gumy do żucia i podobnych produktów produkowanych w milionach sztuk pozwala na dokładniejsze dozowanie ilości surowca i niesie ze sobą realne oszczędności.
Przykładem systemu 3D, który może zostać zastosowany w przemyśle spożywczym są urządzenia serii GOCATOR 2100 i GOCATOR 2300 kanadyjskiej firmy LMI Technology. Urządzenia te są inteligentnymi kamerami 3D – analiza obrazu odbywa się wewnątrz kamery, a do programowania wykorzystywana jest przeglądarka internetowa. Dzięki szerokiemu spektrum rodziny GOCATOR możliwa jest kontrola produktów zarówno o małych, jak i dużych gabarytach.
Przy bardziej skomplikowanych zadaniach można wykorzystać kamery 3D wraz z linią laserową oraz oprogramowanie HALCON, które pozwala na dokładniejszą analizę kształtu i objętości produktów, a także kontrolę wad, które eliminują produkt z dalszego etapu produkcji.
Dla każdej aplikacji
STEMMER IMAGING jest przedstawicielem LMI Technologies i MVTec Software na polskim rynku. Firma jest wiodącym dystrybutorem komponentów wizyjnych w Europie z biurami w kilkunastu największych krajach europejskich oraz w Meksyku i Brazylii. Wiedza techniczna pracowników pozwala na pomoc w doborze komponentów i znalezieniu rozwiązania dla każdej aplikacji. W przypadku zainteresowania omówionymi rozwiązaniami lub chęci przedyskutowania tematu innych aplikacji wizyjnych zachęcamy do kontaktu.
STEMMER IMAGING Sp. z o.o.
ul. 3 Maja 6A, 99-400 Łowicz
tel. 664 921 922
e-mail: sales@stemmer-imaging.pl
www.stemmer-imaging.pl
source: Automatyka 7-8/2019