• Home page
  • News

Co trzecia firma z branży spożywczej inwestuje w modernizację maszyn i urządzeń

Materiał prasowy print

Tuesday February 13 2024
Co trzecia firma z branży spożywczej inwestuje w modernizację maszyn i urządzeń
Tweet

Przedsiębiorstwa spożywcze w Polsce zwiększają swoją zdolność do konkurowania m.in. dzięki inwestycjom w technologie. Jak wynika z badania Siemens Financial Services w Polsce, 37 proc. MŚP z branży spożywczej podniosło nakłady na odnowienie parku maszyn i urządzeń, a 25 proc. zwiększyło poziom automatyzacji. Co ważne, w najbliższej przyszłości w te obszary planuje inwestować 35 proc. ankietowanych z tego sektora.

Mimo dynamicznych zmian polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej nie rezygnują z inwestycji w zwiększanie poziomu swojej konkurencyjności. Jak wynika z raportu Index MiU 2023, 25 proc. ankietowanych firm z tego sektora podniosło poziom automatyzacji produkcji, a 37 proc. zwiększyło nakłady na odnowienia parku maszyn i urządzeń (MiU). Potwierdza to, że przedsiębiorstwa spożywcze zrealizowały zakładane plany. W poprzednim badaniu zwiększyć automatyzację w tym okresie chciało bowiem 25 proc., a podnieść nakłady na MiU 28 proc. Co ważne, mimo że co czwarty ankietowany z tej branży informuje o spadku sprzedaży w 2023 r., to zaledwie 3 proc. firm obniżyło nakłady na park MiU. 

W najbliższej przyszłości co trzeci ankietowany (35 proc.) w badaniu Siemens Financial Services w Polsce, chce inwestować w modernizację maszyn i urządzeń oraz automatyzację produkcji. Zrealizowane i planowane inwestycje miały wpływ m.in. na wzrost branżowego wskaźnika zdolności do konkurowania ankietowanych firm. 

Rośnie zdolność do konkurowania firm

– Aktualny sub-indeks MiU dla branży spożywczej wynosi 53,16 pkt. Jest to najwyższa zmiana wartości wskaźnika rok do roku, spowodowana przede wszystkim wzrostem nakładów na odnowienia parku maszyn i urządzeń oraz zwiększeniem poziomu automatyzacji. Uzyskane wyniki oznaczają, że w nadchodzących miesiącach możemy spodziewać się m.in. wyższej zdolności przetwórców do konkurowania oraz wzrostu możliwości ekspansji na nowe rynki – podkreśla Grzegorz Jarzębski, Country Head of Sales w Siemens Financial Services w Polsce.

– Poza inwestycjami w odnowienie parku MiU i automatyzację, znaczenie dla poprawy wskaźnika dla branży spożywczej miały również wyniki dotyczące sprzedaży krajowej oraz dywersyfikacji rynków zbytu – dodaje Grzegorz Jarzębski. 

Poprawę zdolności do konkurowania potwierdzają także sami przedsiębiorcy. Prawie co trzecia (30 proc.) ankietowana firma uważa, że jest lepiej przygotowana do konkurowania z perspektywy posiadanych MiU. Zaledwie 9 proc. jest odmiennego zdania. W najbliższej przyszłości 36 proc. ankietowanych MŚP z branży spożywczej spodziewa się poprawy swojej konkurencyjności. 

Powyższe wzrosty nie przekładają się jednak na ocenę konkurencyjności całej branży na tle firm zagranicznych. Zdaniem tylko 9 proc. badanych przedsiębiorców polski sektor spożywczy ma lepsze parki maszyn i urządzeń od zagranicznych podmiotów. 30 proc. respondentów uważa, że są one równie dobre. Z kolei według 29 proc. ankietowanych MiU polskich firm są mniej wydajne i starsze niż te posiadane przez ich zagranicznych odpowiedników. W porównaniu do poprzedniego badania o 3 pkt proc. zmalał odsetek przedsiębiorstw, które oceniają parki MiU krajowych przetwórców lepiej. 

Zewnętrzne finansowanie maszyn i urządzeń

Jak wynika z badania Siemens Financial Services w Polsce, prawie co druga (47 proc.) ankietowana firma wykorzystuje środki zewnętrzne do finansowania inwestycji w maszyny i urządzenia: ponad 34 proc. przedsiębiorców łączy środki zewnętrzne z kapitałem własnym, a pozostałe prawie 13 proc. korzysta wyłącznie z finansowania zewnętrznego. 53 proc. inwestuje w park MiU, wykorzystując tylko wypracowane zyski.

– Warto pamiętać, że korzystanie ze środków pozyskanych od wyspecjalizowanych podmiotów może znacząco wspierać realizowanie inwestycji w modernizację i rozwój parku MiU. Odpowiednio dopasowane finansowanie pozwala firmie zachować elastyczność i przeprowadzić inwestycje nawet bez angażowania kapitału własnego, co w konsekwencji pozytywnie wpływa również na zdolność do konkurowania – podsumowuje Grzegorz Jarzębski, Country Head of Sales w Siemens Financial Services w Polsce.

source: Siemens

Keywords

automatyka, Branża spożywcza, modernizacja maszyn, przemysł spożywczy, Siemens

Related articles

  • Jak często należy wykonywać serwis pompy ciepła? Komu go zlecić?
  • Grupa RENEX zaprezentowała premierową Linię Produkcyjną REECO podczas Targów Productronica 2025
  • Grupa RENEX na Warsaw Industry Week 2025 – kompleksowe rozwiązania dla przemysłu elektronicznego
  • CHARX control modular: Sterownik ładowania pojazdów elektrycznych, który spełnia rosnące wymagania rynku
  • Sprężone powietrze pod pełną kontrolą – jak komponenty od ifm electronic pomagają zredukować straty w fabrykach?