< Previous50AUTOMATYKATEMAT NUMERUIFM ELECTRONIC Sp. z o.o."G 0<& W4 VR:QRY & G ,T WR Y{ VRR4 ! ,T WR Y{ VYY: !G Z !G&&&G !GU O G ! tynuowany dzięki drugiemu (funk-cja backup). Przykładem tego typu urządzenia jest czujnik temperatury TAD081, umożliwiający jej pomiar w zakresie 25–160 °C. Włazy pod ścisłą kontroląAby zachować wysoki poziom pro-dukcji spożywczej, konieczne jest mo-nitorowanie włazów. W tym celu sto-sowane są m.in. indukcyjne czujniki bezpieczeństwa kategorii 4 i SIL 3, które odczytują stan pokrywy w zbiornikach bezdotykowo i bez elementu współ-pracującego – do działania indukcyj-nego czujnika bezpieczeństwa nie jest potrzebny żaden element współ-pracujący, jak magnes lub kodowany element aktywujący. Urządzenie wy-krywa metale, np. VA lub ST37. Używa udostępnionego obszaru, który można monitorować zarówno przestrzennie, jak i czasowo. Jego montaż jest znacz-nie ułatwiony dzięki trybowi regulacji. Ważne jest również, że nawet 10 czuj-ników bezpieczeństwa wraz z dalszymi stykami mechanicznymi można połą-czyć szeregowo (np. indukcyjny czujnik bezpieczeństwa GI505S).Uwaga na zaworyWśród rozwiązań ifm electronic prze-znaczonych szczególnie do przetwór-stwa mleczarskiego znajdują się także te do monitorowania zaworów, które w przemyśle spożywczym służą do zamykania przepływu i jego regulacji. Są zatem podstawowymi elementami zapewniającymi bezpieczeństwo, do-kładność i niezawodność. Z myślą o tym, aby zawory mogły bezpiecznie realizować swoje zadania, firma ifm electronic oferuje szeroki wy-bór czujników zaworów do najróżniej-szych zastosowań. Wśród nich jest m.in. efector valvis (typu IX5xxx), który wykry-wa dokładną pozycję zaworów wznio-sowych. Sygnalizuje trzy pozycje: zawór otwarty, zawór zamknięty i dowolna pozycja pośrednia. Jednym z takich czujników jest IX5010 – urządzenie dla zaworów z trzpieniem wznoszonym.Rozwiązaniem pozwalającym na skrócenie czasu uruchamiania jest IO-Link, nowe niezależne połączenie punkt-punkt czujników i elementów wykonawczych. Za jego pomocą moż-na automatycznie konfigurować czuj-niki, diagnozować stan urządzeń oraz przesyłać wartości pomiarowe. Możliwie najbardziej dokładna kon-trola zbiorników, dzięki najnowszym rozwiązaniom Przemysłu 4.0, niewąt-pliwie przyczynia się do zachowania najwyższej higieny przy produkcji spo-żywczej. To z kolei w dłuższej perspek-tywie przełoży się na większe zaufanie klientów, a co za tym idzie wyższą sprzedaż i lepsze wyniki finansowe. 52AUTOMATYKATEMAT NUMERUW krajach skandynawskich technologia 3D od dawna stosowana jest przy dziele-niu ryb na porcje o określonej grama-turze. Dzięki zastosowaniu triangulacji laserowej możliwe jest wyliczanie obję-tości ryby przejeżdżającej pod kamerą, a znajomość ciężaru właściwego po-zwala na wirtualny podział ryby na ka-wałki o określonej masie. Linie cięcia wyznaczane są przez specjalistyczne oprogramowanie wizyjne i wysyłane do automatycznych noży, które tną rybę w określonych miejscach. W Pol-sce takie rozwiązanie może z powo-dzeniem znaleźć zastosowanie w prze-myśle mleczarskim, gdzie porcjuje się różnego rodzaju sery i masło. Pozwala ono zmniejszyć ilość odpadów oraz przyspieszyć proces pakowania, bez konieczności ważenia każdej porcji. Porcjowanie żywności za pomocą systemów wizyjnych 3D PROMOCJAW dzisiejszych czasach auto-matyzacja jest wprowadzana we wszystkich dziedzinach "G 3 H&- & "H' "-tomatyzowany zarówno w fa-zie produkcji, jak i pakowania oraz przygotowania produktu HG 5 ,) w systemach wizyjnych po-&'D < 'A '& &H & " "G Drugim sposobem wykorzystania technologii 3D w przemyśle spożyw-czym jest pomiar objętości (masy) pro-TEMAT NUMERU 537-8/2019TEMAT NUMERUduktów już poporcjowanych. Zamiast tradycyjnie je ważyć, można je zeska-nować, używając systemu wizyjnego 3D, a dane o masie zostaną wysłane do drukarki przygotowującej etykiety. Pozwala to zachować ciągłość produk-cji, ponieważ nie jest konieczne zatrzy-mywanie linii produkcyjnej na czas wa-żenia produktu. Rozwiązanie to może być wdrożone nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale także w mięsnym.Innym ciekawym zastosowaniem systemów wizyjnych 3D w przemyśle spożywczym jest kontrola wielkości, grubości i kształtu w piekarnictwie. Możliwy jest pomiar ilości ciasta, kształtu pieczywa czy grubości placka przed załadunkiem do pieca, co po-zwala wyeliminować produkty, które nie spełniają wymagań norm i zaosz-czędzić zarówno surowiec, jak i energię potrzebną do przygotowania pieczywa.Optymalizacja produkcjiNiektóre firmy używają technologii 3D także do optymalizacji procesu produk-cji, wykorzystując skanery 3D w pętli zwrotnej z dozownikami surowca. Pro-dukcja ciastek, gumy do żucia czy cu-kierków w polewie może zostać podda-na kontroli. Pomiar ciastek przed i po zalaniu polewą czekoladową umożli-wia określenie ilości zużywanej czeko-lady (grubości warstwy polewy), a co za tym idzie sterowanie dozowaniem tak, aby zużycie czekolady było optymalne. Pozwala to zaoszczędzić znaczną ilość surowca i przynosi wymierne korzyści. O G >% 5 TEMAT NUMERU54AUTOMATYKATEMAT NUMERU "G , ' {/4 :VRR -& G {{V TQ TT: Z : G &&&G : G Dzięki temu, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym, możliwe jest bieżące sterowanie dozowaniem, co przekłada się na zmniejszenie ilości su-rowca zużywanego podczas produkcji. Tak samo wytwarzanie gumy do żucia i podobnych produktów produkowa-nych w milionach sztuk pozwala na do-kładniejsze dozowanie ilości surowca i niesie ze sobą realne oszczędności.Przykładem systemu 3D, który może zostać zastosowany w prze-myśle spożywczym są urządzenia serii GOCATOR 2100 i GOCATOR 2300 kanadyjskiej firmy LMI Technology. Urządzenia te są inteligentnymi kame-rami 3D – analiza obrazu odbywa się wewnątrz kamery, a do programowa-nia wykorzystywana jest przeglądarka internetowa. Dzięki szerokiemu spek-trum rodziny GOCATOR możliwa jest kontrola produktów zarówno o małych, jak i dużych gabarytach. Przy bardziej skomplikowanych za-daniach można wykorzystać kamery 3D wraz z linią laserową oraz oprogra-mowanie HALCON, które pozwala na dokładniejszą analizę kształtu i obję-tości produktów, a także kontrolę wad, które eliminują produkt z dalszego eta-pu produkcji.Dla każdej aplikacjiSTEMMER IMAGING jest przedstawicie-lem LMI Technologies i MVTec Software na polskim rynku. Firma jest wiodącym dystrybutorem komponentów wizyj-nych w Europie z biurami w kilkunastu największych krajach europejskich oraz w Meksyku i Brazylii. Wiedza technicz-na pracowników pozwala na pomoc w doborze komponentów i znalezie-niu rozwiązania dla każdej aplikacji. W przypadku zainteresowania omó-wionymi rozwiązaniami lub chęci prze-dyskutowania tematu innych aplikacji wizyjnych zachęcamy do kontaktu. 3557-8/2019TEMAT NUMERUFirma Fritz Kübler GmbH wyszła naprzeciw potrzebom rynku i za-projektowała specjalne złącza obrotowe, nazywane również pier-ścieniami ślizgowymi. Pozwalają one przesyłać sygnały elektryczne, zasilają-ce, sterujące oraz Ethernet z platformy stacjonarnej do obrotowej lub odwrot-nie. Ta technologia jest standardowo stosowana w stołach obrotowych lub robotach przemysłowych, które muszą powtórzyć swój ruch i zadania miliony razy ze stałą i powtarzalną dokładno-ścią (przy wielokrotnych, pełnych ob-rotach). W takim przypadku elementy sterowania i układ napędowy są często integrowane z ruchomymi lub wirujący-mi częściami maszyny. Statyczna część konstrukcji służy jako rama. Wówczas przesył prądu i danych następuje za pośrednictwem złączy obrotowych, które są przeznaczone zwłaszcza do stołów obrotowych lub pomiarowych, wyważarek, maszyn testowych oraz do innych urządzeń automatyki i ro-botów przemysłowych.Pełna kontrola dzięki SR120Dzięki trzykomorowemu systemowi modułowemu, z innowacyjną kon-cepcją ekranowania, nowy pierścień ślizgowy SR120 firmy Kübler zapew-nia bezpieczną transmisję sygnałów elektrycznych i mediów, jak również danych przez sieć Ethernet. SR120 Ethernet udostępnia użytkownikom do 20 kanałów, które mogą być dowolnie łączone do transmisji sygnałów i obcią-żenia. Kanały mocy są dopuszczone do pracy przy maksymalnie 400 V AC oraz do 20 A, a kanały do transmisji sygnału – 48 V/8 A. Kanały do transmisji mediów (powietrza, cieczy) mogą pracować za-równo na zasadzie jednokierunkowej, jak i dwukierunkowej.Wszystkie komory pierścienia SR120 są nie tylko odizolowane, ale też we-wnętrznie ekranowane. Wielkość, kształt i ekranowanie tworzą konstruk-tywną całość, która gwarantuje opty-malną dostępność wszystkich mediów. To sprawia, że ramka danych komuni-kacji Industrial Ethernet nie jest narażo-na na zaburzenia elektromagnetyczne. Dzięki takim rozwiązaniom możemy mieć pełną kontrolę nad parkiem ma-szynowym i czerpać satysfakcję z pracy.ZaletyPierścień SR120 Ethernet zapewnia wiele korzyści. Protokoły transmisji danych oparte są na standardzie Fast Ethernet (Profinet, EtherNet/IP i wiele innych). Przesyłane mogą być również sygnały z innych systemów sieciowych, np. Profibus. Rozwiązanie to gwaran-tuje bezpieczną transmisję mediów oraz sygnałów elektrycznych, a tak-że danych za pomocą sieci Ethernet. Żywotność przekracza 500 milionów obrotów. Plusami są również łatwa ob-sługa SR120 oraz dwuletnia gwarancja. Więcej informacji o pierścieniach ślizgowych oraz enkoderach dla sieci EtherNet/IP można znaleźć na youtube: Kubler Poland. Maszyny na liniach produkcyj- "'D & <D <A D # ' -& 4 -'D & " & &G P H & < -& " " $ 4 & ' <AI ' <A " & & -&G ' # I4 -# I $ # &' <A " ' <A '' Złącza obrotoweEthernetPROMOCJAKUBLER Sp. z o.o."G )D#& VVQ{R:VYQ 3 G {Q XV RT: !Z"#G O G >% 5 4 "#TEMAT NUMERU56AUTOMATYKATEMAT NUMERUBranża spożywcza charaktery-zuje się niezwykłą rozpiętością stosowanych technologii pro-dukcji, wytwarzanych wolumenów, wymiarów produktów i warunków, w jakich są one tworzone lub przetwa-rzane. Od arktycznych mrozów pracy z mrożonkami, przez wichry wiejące na magazynach wyrobów wymagają-cych chłodni, temperaturę otoczenia równą piekielnemu żarowi pieców su-szących czy wypiekających, po wilgot-ny ukrop autoklaw. W każdym z tych środowisk pracują bardziej lub mniej rozbudowane systemy urządzeń, coraz śmielej wspierane rozwiązaniami zro-botyzowanymi. Rozwiązania zrobotyzowane integratorów dla producentów żywnościNa polu praktyki przemysłowej naj-ważniejsze pytania przedsiębiorcy to „czy?”, „na kiedy?” i „za ile?”. Natomiast integrator analizuje przede wszystkim podatność procesu na implementację robotów w danym zakładzie producen-ta żywności, pod kątem powtarzalności produkcji. W tak prowadzonym roz-różnieniu będzie zatem istniał podział na produkcję wyrobów powtarzalnych i – w pewnym sensie z natury samej biologii produktu – niepowtarzalnych. Do pierwszego zbioru trafią zatem np. ciastka, batony, herbaty w woreczkach, słoiki, napoje itp. Do drugiego można zaliczyć np. operowanie na mięsie i produktach pochodzenia roślinnego w ich pierwotnej formie. Naturalnym z punktu widzenia po-datności i samego procesu robotyzacji wydaje się też podział uwzględniają-cy wydajność. Mamy tu do czynienia z procesami szybkimi i wolniejszymi. O procesach szybkich mówimy przy produkcji rzędu kilkunastu lub kil-kudziesięciu sztuk na sekundę, jak to ma miejsce w przypadku napojów, ciastek itp. Na drugim końcu stoi np. wypiek ciast oraz przetwórstwo mię-sa w jego pierwszej fazie, tj. pracy z tuszami itp., gdzie pojedynczy takt określony jest pełnymi sekundami czy 3 H&4 &<-" & 4 ' AI L #- "' G 1& - 4 ' & #'-"' # 4 & & < "'D H " " & -& & D # ' G Robotyzacja przemysłu spożywczego Specyfika rozwiązańPROMOCJAJoanna KulikPD ' & I &D -" & 2 3& % " /" 3 & 3%/3 ' # & & ' ""G 3 &' D & & &G 3 & & ' 'D' ' & "4 & ' !& G ' D" ' ! # &4 2 & H & ' & & 2 # & G /" &' G 3 "H " " " " ' " & ' & " # "G & 'A "4 &D & " ' &H & A ""4 & <A 4 "H & 'D ' & " " && & !'& G # ' " & && & " < & <H ' L' & " # & 'A &'A " ' QY RRR U577-8/2019TEMAT NUMERUnawet minutami. Dla tak rozumianego podziału można pokusić się o pewną generalizację stosowanych rozwiązań. W przypadku produkcji powtarzalnej systemy mogą pracować z wykorzysta-niem mniej skomplikowanych układów kontroli środowiska zewnętrznego, w rozumieniu detekcji zmiennych warunków otoczenia, w jakim robot pracuje. Zbierane są sygnały informu-jące o obecności produktu, jego braku itp. Najczęściej tego typu rozwiązanie opiera się na programowaniu stałych ścieżek ruchu robota – nie przewiduje się budowania trajektorii ruchu narzę-dzia w trybie adaptacyjnym, nadąż-nym w stosunku do zmian produktu, gdyż te nie występują lub występują w stopniu z góry zdefiniowanym. Po-dobnie w obszarze konstrukcji mecha-nicznej rozwiązań można poruszać się po względnie jednakowo w odniesie-niu do parametrów geometrycznych czy materiałowych produktu. Biegły, doświadczony konstruktor, w tercecie z automatykiem i programi-stą robotów, stanowią trzon zespołu, który podejmuje się realizacji takiego projektu. Projekty realizowane w ten sposób są niezwykle wymagające, am-bitne i duże, a łączy je wspólna nić zde-finiowanych parametrów wejściowych – w rozumieniu elementów, na bazie których instalacja pracuje. Nieco ina-czej wygląda to w przypadku produkcji wyrobów niepowtarzalnych. Począwszy od systemów rozpo-znawania przedmiotu manipulacji, najczęściej z określeniem jego położe-nia i wymiarów przestrzennych, po za-pewnione już na poziomie konstrukcji rozwiązania adaptacyjnych i inteligent-nych chwytaków, całość tworzy swoistą harmonię doskonałości technicznej za-implementowanych w linii rozwiązań. I nie jest tajemnicą, że te najbardziej wymagające procesu twórczego dzie-ła stanowią o poziomie techniki i prze-noszą rozwiązania robotyki na wyższy szczebel, osiągając pozycję użytecznej, inżynierskiej sztuki. W praktyce dla ro-bota tworzone są niepowtarzalne i ści-śle dopasowane do aktualnych potrzeb trajektorie ruchu, przypisane danej, niepowtarzalnej materii biologicznej. Ta synergia natury z techniką zdaje się być prosta i naturalna, jednak stoją za nią mocno rozbudowane algorytmy i praca wielu systemów. Na barkach firm integratorskich, od-powiedzialnych za tego typu realizacje, także spoczywa duża odpowiedzial-ność. Z założenia instalacja ma praco-wać w zmiennych warunkach, a tym samym jej projekt, budowa, jak i sama praca, mają w sobie element twórczy i wymagają nie tylko bardzo dobrego warsztatu merytorycznego i inżynier-skiego, ale i pewnej biegłości w posłu-giwaniu się instynktem i kreatywnością w poszukiwaniu jak najprostszych – paradoksalnie – rozwiązań. Final-nie powinno to zapewnić osiągnięcie maksimum efektu przy minimalizacji nakładów na wdrożenie, co w praktyce jest najważniejszą misją całego przed-sięwzięcia. Najważniejsza higienaProdukcja żywności na skalę przemysło-wą wymaga utrzymania niezwykle wyso-kich standardów pod względem czysto-ści i wręcz higienicznej troski o produkt. Dotyczy to także rozwiązań układów au-tomatyki i robotyki wspierających takie procesy produkcji. Te niezwykle wysokie i specyficzne wymagania zapewnienia higienicznych warunków pracy przy pro-dukcji wyrobów spożywczych sprawia-ją, że roboty i ich wyposażenie muszą być odpowiednio przygotowane. Prze-znaczone do takich warunków pracy manipulatory i chwytaki są najczęściej wykonane ze stali kwasoodpornej. Taki dobór materiału zapewnia maksymalną trwałość systemu w trudnych warun-kach eksploatacji. Jednak nie tylko przez dobór mate-riału trzeba chronić urządzenia – nie-zwykle podatne na uszkodzenia układy sterownia, systemy kontroli i czujników muszą być wykonane w sposób zapew-niający wodoszczelność. W tym celu sto-suje się specjalne uszczelki, wykonane z materiałów po pierwsze odpornych na działanie środków myjących, które w przetwórstwie żywności potrafią być dość agresywne dla maszyn, a po dru-gie nie stanowiących zagrożenia w kon-takcie z produktem. Takie wyposażenie musi spełniać najwyższe wymagania norm szczelności w zakresie ochrony przed wnikaniem pyłu oraz być zabez-pieczone przed strumieniem wody z dowolnego kierunku – tzw. wykonania bryzgoszczelne. Standardem przyjętym w produkcji jest IP67. Często zdarza się, że stosowane w takim środowisku manipulatory są „ubrane” w specjalne pokrowce, które dodatkowo zabezpieczają przed strumieniem wody czy stosowanymi dla utrzymania higieny chemicznymi środ-kami czystości. Szczególnie ważne jest to w przypadku wytwarzania produktów spożywczych, gdzie maszyny wchodzą w bezpośredni kontakt z nimi. Obowią-zują wtedy najbardziej rygorystyczne przepisy dotyczące higieny. O G -./%$0%1 2 % " 3%/34 O # " 5 $35 L O !"'A D # 4 &# & ,)4 & ' '& & D " # "HD D ""4 "H & 'DD " QYR # " <58AUTOMATYKATEMAT NUMERUProducenci – z myślą o potrzebie za-stosowania w takich warunkach pracy rozwiązań robotyki w celu optymali-zacji procesu wytwarzania – stworzyli specjalne warianty robotów przemysło-wych, które nadają się do zastosowań, w których wymagane jest zachowanie sterylnego środowiska. Jako przykład takiego manipulatora można podać np. produkt firmy KUKA, KR AGILUS Hygienic Machine. Konstrukcja mani-pulatora, jak i materiały (smary, oleje spożywcze i części ze stali nierdzewnej) użyte do budowy tego robota zapew-niają utrzymanie najwyższego poziomu higieny i pozwalają wdrożyć go w apli-kacjach, gdzie ma bezpośredni kontakt z artykułami spożywczymi. Czyszczenie robota jest możliwe przy użyciu odpo-wiednich środków stosowanych w za-kładach mycia wysokociśnieniowego.Robota dla robota. Gdzie najczęściej? Przeglądając rynek rozwiązań roboty-ki w branży spożywczej, manipulato-ry najczęściej znajdują zastosowanie w aplikacjach sortowania, pakowania, paletyzacji i depaletyzacji. Jednak wraz z rozwojem technologii i zauważalnym w ostatnim czasie brakiem rąk do pra-cy, producenci żywności coraz częściej zgłaszają potrzebę realizacji również nietypowych zadań w ekstremalnych – nawet dla robota – warunkach. Przy-kładem może być praca w chłodni, w temperaturze znacznie poniżej zera, np. przy mrożonych owocach. W takich warunkach na aplikację czyha szereg niespodzianek, począwszy od pracy sa-mej mechaniki w niskiej temperaturze, po kłopoty związane z układami stero-wania, także wrażliwymi na tempera-turę. Połowę sukcesu zapewnia praca w stałych warunkach, gdzie robot cały czas wykonuje ruchy, szafa sterowni-cza cały czas pracuje i utrzymywana jest stała temperatura pracy układów, co jest niezwykle ważne, gdyż zmiany temperatury bardzo sprzyjają osadza-niu się wilgoci. W warunkach mniej stabilnych, gdzie praca instalacji wiąże się z prze-rwami, dochodzi do niepożądanych, znacznych zmian temperatury. Do-stępne są jednak technologie, które pomagają przetrwać systemom w ta-kich warunkach. Są to np. specjalne rękawy/pokrowce na roboty, w które w trosce o pracującego robota może być wtłaczane powietrze o optymalnych parametrach wilgotności.W dobie globalnej konkurencji i cią-głych zmian gustów konsumentów producenci żywności i napojów mu-szą na bieżąco i elastycznie reagować na nowe wyzwania oraz niezwykle dy-namiczny rynek nabywcy, ciągłe mo-dyfikując produkty. Robotyzacja zadań pobierania, umieszczania i sortowania pozwala nie tylko zoptymalizować bie-żące procesy produkcyjne w zakładach, ale również sprawia, że wykorzystane roboty można łatwo dostosować do zmian wynikających z potrzeb kon-sumentów. Roboty przeznaczone do sortowa-nia przenoszą produkty z jednego miej-sca w drugie, czyli wykonują operacje typu pick & place. Takie roboty mają najczęściej niewielki udźwig (1–10 kg) i niedużą przestrzeń pracy (np. szero-kości transportera), ale wykonują pracę z dużą prędkością (10 m/s) i dość wyso-ką powtarzalnością rzędu 0,03–0,2 mm. Standardem stał się stopień ochrony IP67. Dodatkowo takie roboty mu-szą pracować w tzw. locie, gdy taśma produkcyjna jest w ciągłym ruchu. Aplikacje sortowania z użyciem ro-bota są indywidualnie projektowane, w zależności od potrzeb, przy czym na danym zrobotyzowanym stanowi-sku sortowania może odbywać się kilka operacji jednocześnie – m.in. wykrywa-nie i śledzenie produktów na transpor-terze, kontrola jakości, pobieranie, sor-towanie i odkładanie w odpowiednie miejsce. Prawie wszystkie produkty spożyw-cze, przetwory mleczne, wędliny, soki czy pokarm dla zwierząt potrzebują opakowania. Pełni ono istotną rolę w kwestii ochrony produktu, przeka-zuje informacje o nim, a jego wygląd ma zachęcić do zakupu jak największą grupę konsumentów. Coraz krótsze cy-kle produkcyjne, wynikające z koniecz-ności nadążania za coraz to nowymi wymaganiami konsumentów, szeroka gama opakowań i ciągle zmiany wzo-rów sprawiają, że robotyzacja procesu pakowania stanowi duże wyzwanie # "# & & A H& 'D !#&D &< & "'D AI & " A A & T2QR4Y 7G & & " H & <I A &H' A 4 # & " D H&A 4 'A ' &'" &G +' & & 7O 7Q4 #"& ' & & # D 'D '< &G %3{Y 2 %3{WG 0 HA " # D #I & G "L A G O "# ' ' $7$)( '" " & "D " H&4 " & #& "' "# & G 8< $7$)( ' & # ' H&A & & &< &"& & "' "D '' & 4 "&< & & D & "' 597-8/2019TEMAT NUMERU! " #$ %& #$ '($)*))% %* )&(* +( (/G P TRT4 RT:VX{ 0& G TT XWV RQ V: '" Z G 4 &' Z G &&&G G dla integratorów. Bardzo często sam proces pakowania jest nierozerwalnie związany z sortowaniem albo sortowa-nie jest jednym z elementów operacji pakowania. Wskazane jest, aby produkty na wej-ściu na stanowisku pakowania były uporządkowane i ułożone tak, by ro-bot mógł w odpowiedni sposób pobrać gotowy wyrób i włożyć go do opakowa-nia, którym może być np. karton. Naj-częściej jest to miejsce, gdzie z jednej strony mamy linię transportową do-syłającą gotowe produkty z technolo-gicznej linii produkcyjnej, a z drugiej strony transporter, na którym dostar-czane są pudełka, kartony czy inny ro-dzaj opakowania jednostkowego bądź zbiorczego. Tak zapakowany produkt jest gotowy do przejścia kolejnego eta-pu, czyli procesu paletyzacji. Paletyza-cja jest z reguły ostatnim etapem i naj-częściej jest zlokalizowana na końcu linii produkcyjnej. Bardzo często robot musi podołać paletyzacji różnorod-nych zapakowanych produktów, które mogą być transportowane z różnych linii technologicznych, do tego jed-nego, zbiorczego miejsca układania stosów paletowych. Obecnie coraz powszechniej występującym trendem są wymagania odbiorców odnośnie schematów paletyzacji, w szczególno-ści miksowania na palecie produktów tego samego rodzaju, ale różnego typu. Często w popularnych sklepach spo-żywczych można dostrzec, że na jednej tacce znajdują się np. jogurty czy serki topione różnych smaków. Niekiedy stanowiska paletyzacji są prosto projektowane, a robot wy-konuje prostą operację przenoszenia produktów tylko z jednej linii produk-cyjnej i układania ich według określo-nego algorytmu paletyzacji. W takim przypadku produkcja najczęściej do-tyczy dużych wolumenów, stanowiska są w pełni zautomatyzowane na niemal każdym etapie procesu produkcyjnego, a na wyjściu wydawana jest zafoliowa-na paleta, gotowa do transportu. Ważne, by w schematach paletyza-cji uwzględnić odpowiednią orientację produktów na palecie (tak aby widocz-ne były naklejki z kodem kreskowym, a najczęściej także logo wytwórcy) oraz optymalne wykorzystanie powierzchni palety (produkty ułożone ciasno, nie-kiedy z uwzględnieniem dodatkowych warstw w postaci przekładek w celu za-bezpieczenia poszczególnych warstw danego produktu). PodsumowanieNa końcu procesu robotyzacji i auto-matyzacji produkcji spożywczej jest klient, tj. nabywca. To konsumen-ci – chcąc otrzymywać coraz lepsze produkty szybciej i taniej – sprawiają, że producenci żywności sięgają do re-zerw, których wydobycie umożliwia właśnie wykorzystanie systemów robo-tyki. Presja opracowania perfekcyjnego produktu powoduje, że na porządku dziennym jest stosowanie do kontroli produktu systemów wizyjnych. O ide-alny smak i zapach dbają automa-tyczne systemy dozowania idealnych proporcji składników, a o atrakcyj-ność wizualną opakowań (oczywiście poza projektantami) systemy pro-dukcji – adaptowalne, inteligentne, uniwersalne. Znakiem czasów jest też rosnący udział pierwiastka cyfrowego, który pozwala na zbieranie danych i kon-trolę oraz na przetwarzanie danych w rozmiarach BIG, a ponadto przyczy-nia się do lepszego rozumienia potrzeb nabywcy i precyzyjniejszego na nie od-powiadania. Jak będzie wyglądać przyszłość produkcji spożywczej? Poza – miej-my nadzieję – stosowaniem natural-nych, przyjaznych zdrowiu składni-ków (to w warstwie technologicznej) opierać się będzie na coraz większym udziale systemów automatyki i roboty-ki, zorganizowanych tak inteligentnie, że mając odpowiednie informacje – już nie same dane – takie układy będą sa-modzielnie programować produkcję. Co więcej, na bazie zaawansowanych systemów wykonawczych będą wytwa-rzane produkty trafiające „w punkt” po-trzeb rynku. Nie tylko w produkcji spożywczej stoimy w blokach startowych w zakre-sie wykorzystywania na masową skalę ogromnej ilości coraz łatwiej dostęp-nych danych. Na podstawie odczytów z telefonu można określić ścieżki poru-szania się klientów i na tej podstawie tworzyć architekturę sklepu w taki spo-sób, by sprzedać jak najwięcej. Trzeba zdawać sobie sprawę, że to tylko czu-bek góry lodowej i początek całego roz-wijającego się kierunku praktycznego wykorzystywania danych na podstawie aktywności konsumentów. Joanna Kulik I & -" & 2 3& % " /" 3 & 3%/3 & G G & & ' #" & & ' #&&G 0 ' ' & & & & " & !"' & 4 &4 "H & & H #" XR GG )# "N& # & & &'A "4 & 'D 'A 'AI & " ' G .H # & ' & &" & &'4 # DH #& D ' 4 & 'A D & 4 ' & G 3 '4 ' < ' "H " # & & &A &D 'AI 4 # & & AI & &O G "# 4 -./%$0%1 2 % " 3%/3Next >