< Previous40AUTOMATYKATEMAT NUMERUZdecentralizowana inteligencja, niezależne mechanizmy podej-mowania decyzj, efektywność energetyczna z diagnostyką w czasie rzeczywistym, a także monitorowanie stanu należą do kluczowych elemen-tów koncepcji Przemysłu 4.0, typowych 7 " & D- L O 2 G & && &- "' 4 < "- 2 'D "&I H&AI 'DD & 'A G 3 "' #'"' & H & & D ) G 5 &# & " J!:L-:K4 !& 4 - " 4 H & " G Technologie 4.0 w przemyśle spożywczymRozwiązania firmy Festo dla higienicznych procesów napełnia-nia w przemyśle spożywczym. Festo wykorzystuje odpowiednie techno-logie, aby sprostać najważniejszym wyzwaniom stawianym przez Prze-mysł 4.0, jak niezawodność procesu i technika bezpieczeństwa.PROMOCJA1 & <H & O ) !"' & ! 3 O TEMAT NUMERU417-8/2019TEMAT NUMERUZespoły przygotowania powietrza Czyste sprężone powietrze jest nie-zbędne w procesach związanych z produkcją żywności. Zespoły przy-gotowania powietrza serii MS gwa-rantują jakość sprężonego powietrza odpowiednią do kontaktu z żywno-ścią suchą i inną – klasy 1.4.1 oraz 1.2.1, zgodnie z wymaganiami normy DIN ISO 8573-1:2010.Zespoły wyposażone są w filtry dokładne, mikrofiltry i filtry z węglem aktywnym, dzięki czemu spełnione są najwyższe wymagania dotyczące jakości sprężonego powietrza. Co więcej, użytkownicy mają rów-nież do dyspozycji moduł efektyw-ności energetycznej MSE6-E2M oraz zawór bezpieczeństwa MS6-SV, które gwarantują bezpieczne odpowietrza-nie i zapewniają poziom bezpieczeń-stwa PL e. Całość, wraz ze wstępnie skonfigurowanymi zespołami przy-gotowania powietrza serii MS, moż-na zamówić, posługując się tylko jednym numerem części. Wyposażenie systemu w moduł efektywności energetycznej MSE6-E2M umożliwia wykorzystanie w pełni zalet Przemysłu 4.0 i Big Data. Rozwiąza-nie, jako jedyne, łączy ze sobą trzy funkcje: monitorowanie przepływu, ciśnienia i nieszczelności w czasie rzeczywistym. Przekłada się to na au-tomatyczną kontrolę i współdziała-nie z cyklem pracy maszyn. Wszyst-kie protokoły – Profibus, Profinet, EtherNet/IP, Modbus/TCP, jak rów-nież OPC UA – są dostępne jako opcje komunikacji.Wyspa zarowowa i siłownikWyspa zaworowa MPA-C o stopniu ochrony IP69K, z serii Clean Design, jest łatwa do czyszczenia i odporna na ko-rozję oraz środki czyszczące. Zasto-sowane materiały są zgodne z wymaganiami FDA, a smar – z wymaganiami NSF--H1, dzięki czemu modułowa wyspa zaworowa zapewnia bezpieczeństwo procesów. Rozszerzeniem oferty produktowej jest siłownik ISO DSBF w wersji Clean Design o podwyższonej odporności na korozję. Zastosowano w nim smary i uszczelnienia zgodnie z wymagania-mi FDA (nawet w wersji standardowej), wraz z opcją uszczelnienia do pracy na sucho i samonastawnej amortyza-cji w położeniach końcowych. Platforma badawcza i szkoleniaGenerowanie dodatkowych danych to jedno, ale ich interpretacja i właś- & & )O & &' ) O G O FESTO Sp. z o.o.P G 0&"G & W4 RY:R R G TT WQQ VQ RR4 ! TT WQQ VQ RT: ! Z! G&&&G! G 41ciwe wnioskowanie to coś zupełnie innego. Z tego względu pracownicy, a także uczniowie szkół zawodowych i uczelni technicznych muszą zdobyć wiedzę z zakresu koncepcji Przemy-słu 4.0. Kluczową rolę odgrywają zrozumienie w pełni zautomatyzo-wanych technologii produkcji oraz wiedza o budowie i programowaniu cyfrowych sieci systemu. Bez tego przyszli pracownicy nie będą potrafili obsługiwać i optymalizować syste-mów w celu opracowania elastycz-nych, inteligentnych elementów, a tym samym nie zapewnią niezbęd-nej uniwersalności i adaptacyjności systemów.Festo Didactic oferuje cyberne-tyczno-fizyczne metody nauczania oraz platformę badawczą CP Factory. Platforma symuluje stacje robocze w realnym zakładzie produkcyjnym, a szkolenie dotyczy m.in. programo-wania systemów, architektury sieci, efektywności energetycznej i zarzą-dzania danymi. Platforma CP Facto-ry umożliwia rozwijanie i testowanie elastycznych rozwiązań programi-stycznych, które następnie mogą być wykorzystane w produkcji. TEMAT NUMERU42AUTOMATYKATEMAT NUMERUNazwa chwytak adaptacyjny wynika ze zdolności adaptacji do różnych kształtów. Najlep-szym przykładem takiego unikalnego połączenia siły i adaptacji do kształ-tu jest zachowanie języka kameleona podczas jego polowania na owady. Gdy kameleon widzi swoją ofiarę, rozwija język jak gumową opaskę. Ułamek sekundy przed dotknięciem owada końcem języka, środkowa 1 & ' ' -& "D 2 && '<" G & ' H & '' ' & I4 # -I " I H 4 # - A & - < G Perfekcyjne chwytanieChwytak adaptacyjny DHEF PROMOCJAjego część cofa się, podczas gdy brzegi języka nadal wykonują ruch do przodu. Umożliwia to językowi do-stosowanie się do kształtu i wielkości ofiary, aby ją mocno złapać. Ofiara przykleja się do języka i jest zwijana tak, jakby była na żyłce wędkarskiej. Pierwsza wersja chwytaka adaptacyj-nego została opracowana w 2015 r. w ścisłej współpracy z Uniwersytetem w Oslo.Chwytanie z dopasowaniem do kształtu dzięki inwersjiSilikonowa membrana owija się wokół chwytanego przedmiotu, zapewnia-jąc ciasny i pewny chwyt. Elastyczny silikon umożliwia precyzyjne dopa-sowanie do wielu różnych kształtów. Chwytak adaptacyjny w połączeniu z napędem pneumatycznym jest nie-TEMAT NUMERU42AUTOMATYKA437-8/2019TEMAT NUMERUO G O FESTO Sp. z o.o.P G 0&"G & W4 RY:R R G TT WQQ VQ RR4 ! TT WQQ VQ RT: ! Z! G&&&G! G 43zawodny i energooszczędny. Efektem jest nowa jakość dla podstawowego obszaru automatyzacji.Idealne rozwiązanie dla zakładu produkcyjnego przyszłościDzięki wielu różnym opcjom chwytania chwytak adaptacyjny jest dobrze przy-gotowany do przyszłych wyzwań pro-dukcji. Integracja funkcji jest jednym ze sposobów dostosowywania w przy-szłości systemów i komponentów do różnych produktów i zadań. Projekt pokazuje również, w jaki sposób Festo wykorzystuje przykłady zaczerpnięte z natury do opracowania rozwiązań, które sprostają nowym wyzwaniom podstawowego obszaru automatyzacji.Innowacyjne cechy i korzyściChwytak adaptacyjny ma wiele zalet, do których należą m.in.:• dopasowanie do kształtu chwyta- nego obiektu,• elastyczność dzięki możliwości obsługi wielu różnych obiektów,• zwiększona produktywność dzięki skróceniu czasu zmiany narzędzi podczas zmiany chwytaków,• smukła konstrukcja zoptymalizowa-na pod względem ciężaru,• bezpieczna interakcja człowiek–ma-szyna.Dzięki mocowaniu bagnetowemu wymiana membrany jest prosta (1). Dodatkowo elastyczna membrana silikonowa (2) zapewnia: • elastyczność i dostosowywanie się do kształtu,• zasilanie sprężonym powietrzem,• ostrożne chwytanie delikatnych przedmiotów,• chwytanie wielu przedmiotów przy pomocy jednego chwytaka,• chwytanie przedmiotów ułożonych w różny sposób,• chwytanie z dopasowa-niem do wszelkiego rodzaju kształtów. TEMAT NUMERUTEMAT NUMERUWięcej informacji w katalogu on-line: www.festo.com/catalogue/dhef. Interfejs robota (3) jest zgodny z wymaganiami normy EN ISO 9409-1:1996 i ma zintegrowane przyłącza ciśnienia. Dodatkowym plusem jest rowek na standardowe czujniki do sygna-lizacji położenia (4). TQV37-8/2019AUTOMATYKA44TEMAT NUMERUW żadnej gałęzi przemysłu nie występuje tak ogromna i róż-norodna oferta produktów, jak w branży spożywczej. W tym przypad-ku produkty różnią się nie tylko kształtem i wymiarami, lecz również strukturą – mogą być miękkie, elastyczne, kruche, delikatne itp. Do cech i funkcji każdego produktu dopasowana jest forma jego opakowania – od kartoników, przez opa-kowania z tworzyw sztucznych, po słoiki i butelki w coraz wymyślniejszych, wy-różniających się na sklepowych półkach formach. Niestety, rozbudowywaniu asorty-mentu oraz skali produkcji wyrobów spożywczych coraz wyraźniej towarzy-szy wzrost kosztów produkcji i pogłę-biający się z roku na rok problem braku rąk do pracy. Z pomocą producentom przychodzą roboty przemysłowe. Czynni-kiem sprzyjającym wdrożeniom jest fakt, że roboty stają się coraz tańsze, łatwiejsze w programowaniu i utrzymaniu, a także dostępne dla coraz szerszego grona po-tencjalnych użytkowników. Roboty ze specjalizacją – żywność i napojeSpecyfika branży spożywczej sprawia, że roboty wykorzystywane w produkcji muszą spełniać wyśrubowane wymaga-nia norm dotyczących higieny i bardzo wysokie oczekiwania dotyczące funk-cjonalności. Muszą być przede wszyst-kim wodoszczelne, mieć gładkie, łatwe # & D " & & & " < # "G 0 !# &- &'D 4 - < D &< ! " " '4 # " &# I # '< & "'G (# '4 # " " D -" ' &"'D4 H - #H & # D H&G Od A do Zet Roboty FANUC wspierają wszystkie etapy przetwórstwa i pakowania żywnościPROMOCJA44AUTOMATYKA457-8/2019TEMAT NUMERUdo czyszczenia powierzchnie oraz być odporne na korozję i działanie środków chemicznych. Do tego mają świetnie ra-dzić sobie z chwytaniem wilgotnych lub zamrożonych artykułów spożywczych, mimo że warstwa szronu na powierzch-ni znacząco utrudnia chwytanie. Roboty pracujące w fabrykach żywności muszą wykluczać ryzyko skażenia półproduktów lub gotowych produktów żywnościo-wych, dlatego muszą być przystosowane do konserwowania smarami dopuszczo-nymi do kontaktu z żywnością.Jak dobrać robota?Wśród najistotniejszych kryteriów bra-nych pod uwagę podczas planowania wdrożenia stanowiska zrobotyzowane-go z pewnością jest opłacalność wdro-żenia, czyli zwrot z inwestycji. Z uwagi na ogromną liczbę czynników wpły-wających zarówno na koszt samego robota, jak i efekty jego zastosowania, na inwestycję w tę technologię trzeba patrzeć szeroko. Aby zwiększyć szan-sę na pełne wykorzystanie potencjału tkwiącego w maszynie, warto dobrze zastanowić się, jakie cele robot ma re-alizować dziś, a jakie jutro. W ramach analiz opłacalności inwestycji warto również oszacować wszystkie koszty związane z wdrożeniem robota, nie tyl-ko te na etapie startu, ale także koszty związane z serwisowaniem czy zapo-trzebowaniem robota na energię pod-czas wieloletniej eksploatacji.Japońska firma FANUC oferuje produ-centom ponad 130 modeli robotów prze-mysłowych, znajdujących zastosowanie we wszystkich branżach oraz obszarach produkcji i szczycących się ponadprze-ciętną niezawodnością. W szerokiej ga-mie rozwiązań są dostępne także mo-dele przeznaczone specjalnie do pracy w fabrykach produkujących żywność i napoje.Roboty na początek liniiPoczątek linii produkcyjnej jest szcze-gólnym obszarem. Od wydajności reali-zowanych tu procesów w dużej mierze zależy sukces całego przedsiębiorstwa. Aby linia mogła realizować produkcję, niezbędne jest jej zaopatrzenie, a każda paleta, po osiągnięciu swojego miejsca docelowego, musi zostać rozłożona. Proces ten nosi nazwę depaletyzacji. Produkty ułożone na palecie, jak np. butelki, słoiki itp., często stanowią pół-produkt i są przekładane bezpośrednio na linie produkcyjne lub na inne palety w celu kompletacji różnych produktów dla jednego zlecenia. W takich przypad-kach depaletyzacja rozpoczyna kolejny proces technologiczny, którego finałem będzie paletyzacja produktu końcowego. Z myślą o realizacji procesów na po-czątku powstała innowacyjna seria lekkich robotów FANUC M 710iC z nad-garstkiem o wąskim przekroju, sztywnym ramieniem i niewielkim zapotrzebowa-niem na powierzchnię hali produkcyjnej. Duże prędkości osiowe w połączeniu z uniwersalnością wynikającą z zastoso-wania sześciu osi sprawiają, że są to ide-alne roboty do obsługi różnorodnych przedmiotów, szczególnie tych niewy-godnych w obsłudze. Z kolei roboty serii FANUC M-410 zo-stały zaprojektowane specjalnie z myślą o przenoszeniu ciężkich i nieporęcznych ładunków, w szczególności ich pobiera-nia z palet lub odkładania na palety. Dzięki udźwigowi do 700 kg i zasięgowi do 3,1 m cztero- lub pięcioosiowe roboty z rodziny M-410 stanowią idealne rozwią-zanie do obsługi średnich i dużych obcią-żeń. Firma FANUC jako pierwsza na rynku zaproponowała użytkownikom wyspe-cjalizowane roboty do paletyzowania, a robot M-410 to najszybsza i najsilniej-sza maszyna z tej grupy robotów, zdol-na do wykonania 1900 cykli i przetrans-O G O/8.457-8/2019AUTOMATYKA4646AUTOMATYKAportowania ładunków o masie 490 ton w ciągu godziny. Ma zoptymalizowaną przestrzeń roboczą i duży skok piono-wy. Urządzenie zostało zaprojektowa-ne tak, by układać wysokie stosy palet, w zależności od rodzaju chwytaka, nawet do 2,8 m. Zintegrowanie podstawy i kontrolera w cokole (dostępne są też wersje bez cokołu) nie tylko pozwala zaoszczędzić miejsce w hali, ale i ułatwia transport oraz instalację. Pro-wadzenie kabli wewnątrz nadgarstka ro-bota zapobiega zakłóceniom i wydłuża trwałość przewodów. Roboty do pracy na środku linii Środek linii to obszar, w którym odbywa się szereg procesów umożliwiających dostarczenie odbiorcom końcowym świeżych i wysokojakościowych produk-tów w funkcjonalnych opakowaniach. To tu odbywa się dozowanie płynnych produktów do butelek, opakowań z two-rzyw sztucznych lub słoików, pobieranie i odkładanie pojedynczych produktów – np. czekoladek – do opakowań zbior-czych, pakowanie produktów sypkich, nabiału, pieczywa czy warzyw i wielu, wielu innych. W tym miejscu następuje również sortowanie i weryfikacja jakości poszczególnych artykułów. Te, które nie spełniają wymagań norm, są usuwane z linii produkcyjnej, tak aby ograniczyć ryzyko, że zostaną zapakowane i wysła-ne do odbiorców. W ofercie firmy FANUC sa roboty wprost stworzone do pracy na tym wymagającym odcinku linii. LR Mate 200iD to szczególnie lubia-na przez użytkowników seria robotów przeznaczonych do operacji pobierania i odkładania lub pakowania produktów, a także obsługi innych maszyn. Ulepszone parametry konstrukcji ro-botów z tej linii sprawiają, że są one do-skonałym rozwiązaniem dla systemów transportowych i montażowych o wy-sokiej wydajności. Dzięki kompaktowej i smukłej sylwetce robot LR Mate 200iD wykorzystuje niewielką powierzchnię hali produkcyjnej, oferując jednocze-śnie duże osiągi w zakresie szybkości osi, udźwigu i wykorzystania obszaru pracy. Roboty z tej grupy oferują bardzo dobry stosunek udźwigu do masy własnej: np. 7 kg dopuszczalnego obciążenia przy masie robota 25 kg. Zastosowane roz-wiązania konstrukcyjne predysponują robota z tej serii do pracy w zwartych gniazdach zrobotyzowanych, na liniach produkcyjnych oraz montażu bezpo-średnio do lub na maszynie. W ramach serii dostępne są również kompaktowe roboty do pracy w pomieszczeniach „clean room” oraz środowisku o pod-wyższonym poziomie wilgoci – w pełni przygotowane do obsługi wymagających procesów produkcji żywności (norma IP67 – podwyższona ochrona przed za-pyleniem i wilgocią).Przeglądając ofertę robotów firmy FANUC, warto zwrócić uwagę na rodzi-nę M-10iA – najszybsze roboty w swojej klasie. Modele z tej serii zapewniają więk-szą wydajność i zoptymalizowane czasy cyklu w przypadku różnorodnych zadań, w szczególności tych, które są związane z podnoszeniem lub umieszczaniem de-tali w ściśle określonych miejscach. Ro-bot M-10 waży zaledwie 130 kg, ale jego udźwig wynosi aż 12 kg, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem do załadunku i rozładunku różnego typu produktów spożywczych. Robot charakteryzuje się też bardzo dużymi prędkościami osio-wymi i przyspieszeniem oraz wydajnymi ruchami nadgarstków. Ramię o wąskim przekroju z okablowaniem zintegrowa-nym we wnętrzu pozwala na sprawne działanie nawet w ograniczonej prze-strzeni. Uszczelnione łożyska i bezszczot-kowy, niewymagający konserwacji silnik AC zapewniają minimalne przestoje oraz ochronę i niezawodność przez długi czas użytkowania. Nieco większe roboty serii FANUC M-20 to liderzy branżowi pod względem udźwigu, zasięgu i prędkości osiowej. Oferują zasięg do 2 m i mogą obsłużyć przedmioty o masie do 35 kg. Dzięki wyjątkowej konstrukcji te sto-sunkowo lekkie, ale silne sześcioosiowe roboty mają okablowanie zintegro-wane w ramieniu i nadgarstku. Model TEMAT NUMERU477-8/2019O G O/8.477-8/2019M-20 to optymalny wybór w przypadku zadań obejmujących manipulowanie średnimi obciążeniami, a najnowszy robot w serii M-20iB/25C (w wersji białej z ochroną IP67) jest przeznaczony do pracy w pomieszczeniach „clean room”.Jednym z zadań najczęściej powie-rzanych robotom w fabrykach żyw-ności jest proces określany mianem pick & place – czyli „pobierz i odłóż” – związany z przekładaniem lub pako-waniem produktów. Zadanie ma być realizowane szybko i w małym obsza-rze – miejsce pobrania i odłożenia pro-duktu z reguły znajduje się w odległości mniejszej niż 50 cm – często bez zatrzy-mania transporterów, co dodatkowo podwyższa wydajność całego procesu. W procesach tego typu nieocenione są równoległe roboty FANUC Genkotsu. Są to roboty szybkie i wyjątkowo spraw-ne w działaniu, co odzwierciedla nazwa rodziny. Słowo „genkotsu” pochodzi z języka japońskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza pięść lub dłoń. Sprawność takich robotów jest zbliżo-na do zdolności manualnych ludzkiej dłoni. Przedstawicielem tej serii robo-tów jest FANUC M-1iA, który dzięki swo-im inteligentnym i unikalnym funkcjom z impetem wchodzi na rynek europejski i rewolucjonizuje produkcję przemysło-wą. Lekki i kompaktowy robot został stworzony do przenoszenia bardzo ma-łych części – o masie do 0,5 kg. W serii są dostępne również jednostki o więk-szym udźwigu – do 12 kg – oraz zasięgu do 1350 mm.FANUC SR-3iA to reprezentant naj-nowszej i długo oczekiwanej serii robo-tów o konstrukcji SCARA, która niedawno poszerzyła ofertę japońskiego produ-centa. Robot o udźwigu 3 kg, zasięgu 400 mm, skoku pionowym 200 mm oraz pełnym kącie obrotu ramienia 360° zo-stał stworzony do szybkiej i wysoce pre-cyzyjnej obsługi procesów pick & place, montażu, testowania, dozowania, in-spekcji oraz pakowania produktów. Z pewnością jest doskonałym rozwią-zaniem dla wielu gałęzi przemysłu, w tym elektroniki użytkowej, produkcji komponentów samochodowych, branży tworzyw sztucznych, automatyki labora-toryjnej oraz produkcji urządzeń i akce-soriów medycznych. Kompaktowy, lekki i prosty w formie projekt robota gwaran-tuje znaczne oszczędności w zakresie przestrzeni hali produkcyjnej. Roboty na wrażliwe końce liniiJednym z najbardziej newralgicznych etapów procesu produkcji jest koniec linii. Automatyzacja tej strefy zapewnia sprawny przepływ i eliminację „wąskich gardeł” na etapie wyjścia gotowych wy-robów z fabryki. To tu zapakowany pro-dukt lub opakowanie zbiorcze należy ułożyć na kolejnych warstwach palety, aż do zadanej wysokości lub ciężaru całego stosu. Schemat ułożenia każdej z warstw nie jest przypadkowy i wynika z konieczności wykorzystania możliwie dużej powierzchni palety. Optymalizacja ułożenia produktów na warstwie prze-kłada się bezpośrednio na obniżenie jed-nostkowych kosztów magazynowania oraz transportu produktu. Aby zapewnić większą sztywność ułożonego na pale-cie stosu, między kolejnymi warstwami palety często umieszcza się tekturowe przekładki.Szybkie, nieduże, pięcio- lub sze-ścioosiowe roboty typu R-1000iA dzię-ki udźwigowi do 100 kg i zasięgowi 2,2 m stanowią idealne rozwiązanie do realizacji wymagających celów na tym odcinku linii – zwłaszcza w sytu-acjach, gdy konieczne jest manipulowa-nie średnimi obciążeniami. Roboty te zo-stały zaprojektowane przede wszystkim z myślą o zapewnieniu dużej szybkości, a w efekcie niedoścignionej wydajności. Dzięki dużemu przyspieszeniu zapewnia-ją najkrótsze czasy cyklu, a ich zwarta konstrukcja pozwala oszczędzać cenne miejsce na hali produkcyjnej.R-2000 to kolejna seria robotów FANUC, która cieszy się szczególnym po-wodzeniem wśród producentów na ca-łym świecie. Roboty te cechują się wyso-ką wydajnością i udźwigiem 100–270 kg, dzięki czemu są dobrym narzędziem do przenoszenia średnich i dużych cięża-rów. Robot R-2000 o kompaktowej budo-wie, wąskim ramieniu oraz nadgarstku wyróżnia się szybkością i dużym stop-niem uniwersalności, co predysponuje go do zastosowania w różnorodnych procesach. Mniejsze wymiary i niższa masa jednostki mechanicznej, kompak-towa budowa, sztywne, a jednocześnie lekkie ramię oraz najnowocześniejsza technologia sterowania to tylko niektó-re z cech, które sprawiają, że najnowszy robot R-2000iC świetnie prezentuje się na tle swojego młodszego brata. Z kolei R-2000iB może poszczycić się imponują-cym wynikiem sprzedażowym – do dziś w przedsiębiorstwach produkcyjnych na całym świecie zainstalowano ponad 80 000 robotów tego typu. FANUC POLSKA Sp. z o.o."G 5G 0 T4 YT:VRW 0& G WQ WW{ {Q {R&&&G!"G TEMAT NUMERU48AUTOMATYKATEMAT NUMERUNajwyższe bezpieczeństwo procesów i utrzymanie ja-kości produktów to wymogi obowiązujące we wszystkich sekto-rach przemysłu spożywczego, m.in. w przetwórstwie mlecznym, produk-cji napojów, słodyczy i przetwórstwie mięsnym. Produkcja ta jest związana z bezpośrednim kontaktem z żywno-ścią, a co się z tym wiąże, użytkowane maszyny i urządzenia muszą spełniać Niezawodne systemy automatyzacjidla przemysłu spożywczegoPROMOCJA/" ' & A H& '"H 4 & & & - "'G 0 "H -#& " H&-4 & H A " & "' - '' &A Grestrykcyjne wymagania wielu norm dotyczących sterylności. Nawet naj-mniejsze skażenie produktu może spowodować ogromne straty, np. wynikające z wycofania ze sklepów całej partii produktów czy kosztow-nych przestojów. Aby produkcja w branży spożywczej była efektywna i bezpieczna, szczegól-nie istotne jest ustalenie i respekto-wanie określonych procedur, pozwa-TEMAT NUMERU497-8/2019TEMAT NUMERUlających zapobiegać niepożądanym i kosztownym zdarzeniom, takim jak skażenie produktów. W tym celu wy-korzystuje się precyzyjne technologie automatyki przemysłowej.Konieczna kontrola poziomu w zbiornikuW zakładach spożywczych rozwiązania automatyki są wykorzystywane m.in. w monitorowaniu wielu ważnych pa-rametrów, związanych z kontrolą po-prawnej produkcji żywności. Szczegól-nie wyraźnie widać to w przetwórstwie mlecznym, gdzie wytwarzany produkt jest szczególnie narażony na rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.Ważnym elementem jest restryk-cyjna kontrola zbiorników w zakresie poziomu substancji, które się w nich znajdują, a także ich ciśnienia. Służą do tego m.in. czujniki ciśnienia ifm se-rii PG, PI i PM, które charakteryzują się higieniczną konstrukcją montowaną równo z powierzchnią czołową oraz ceramiczną celką pomiarową o wyso-kiej czystości. Modułowa koncepcja podłączania ze sprawdzonym syste-mem uszczelnienia Aseptoflex Vario umożliwia wybór przyłącza proceso-wego dopiero na miejscu, w zależno-ści od sytuacji. Co istotne, czujnik ma certyfikat według 3A i EHEDG. Z kolei higieniczny czujnik pozio-mu granicznego LMT monitoruje stan w zbiornikach. Ze względu na wyso-ką jakość obudowy wykonanej ze stali nierdzewnej V4A (1.4404) i PEEK spełnia wymagania ważne dla obsza-rów sterylnych. Ustawienie fabryczne czujnika LMT100 / LMT110 do różnych rodzajów mediów eliminuje koniecz-ność regulacji, nawet w przypadku lepkich i kleistych produktów, np. jogurtu. Właśnie w takim środowisku tradycyjne wibracyjne czujniki pozio-mu bywają zawodne, dlatego czujnik typu LMT staje się nieodzownym roz-wiązaniem.W mleczarstwie wykorzystuje się czujniki ciśnienia PM. To transmitery z płaską ceramiczną celką pomiaro-wą, która jest odporna na przecią-żenie, skoki ciśnienia i podciśnienie. Można ją szybko zamontować, po-zwala też na intuicyjną i wygodną obsługę, a także bezobsługową eks-ploatację. Temperatura ma znaczeniePrzy produkcji wielu artykułów spo-żywczych, zwłaszcza w mleczarstwie, niezwykle istotna jest temperatu-ra w zbiornikach. Dlatego, aby za-gwarantować stałą jakość procesu, czujniki temperatury stosowane w zbiornikach muszą być regularnie kalibrowane. Manualne przeprowa-dzanie kalibracji jest bardzo czaso-chłonne i kosztowne. Rozwiązaniem automatyzującym ten proces jest rodzina czujników temperatury typu TAD ifm electronic. Zastosowano w nich dwa różne elementy senso-rowe, które kontrolują się wzajemnie podczas procesu. Dzięki temu możli-we jest niezawodne wykrywanie nie-właściwej pracy czujnika. Dodatkowo w razie awarii jednego z elementów pomiarowych proces może być kon-O G ! TEMAT NUMERUNext >