< Previous30AUTOMATYKATEMAT NUMERUoraz maksymalny udźwig. Ciekawym typem wagi jest waga zintegrowana z wózkiem widłowym, która może zna-cząco usprawniać proces transportu i załadunku towarów.Inne maszyny używane w przed-siębiorstwach działających w branży spożywczej to etykieciarki, których podstawowym zadaniem jest umiesz-czanie etykiet na opakowaniach poje-dynczych i zbiorczych. Automatyczna etykieciarka może również stanowić jeden z elementów uzupełniających linie transportujące. Na etykietę skła-dają się kod kreskowy oraz niezbęd-ne informacje, które są generowane przez system obsługujący etykieciar-ki. System w razie potrzeby może umożliwiać modyfikowanie ręczne danych na etykiecie. Etykiety są uży-teczne na każdym etapie produkcji i transportu. Za pomocą systemów wizyjnych można, po oznakowaniu danych przedmiotów, jednoznacznie je zidentyfikować. Kontrola parametrów procesuDla zachowania bezpieczeństwa żywności ważne jest kontrolowanie różnego rodzaju wielkości fizycznych istotnych dla danego procesu tech-nologicznego. Nie mniej ważne jest sprawdzanie stanu otoczenia, które ma bezpośredni wpływ na efekt koń-cowy produkcji. Dobrze zaprojektowa-ny system kontroli procesu umożliwia również zwiększanie jego wydajności oraz monitoring prawidłowości jego przebiegu, a co się z tym wiąże szybką reakcję na ewentualne nieprawidłowo-ści. Cechy, które powinien mieć czujnik lub miernik dostosowany do zastoso-wań w branży spożywczej to odpo-wiednio wysoki stopień ochrony IP oraz konstrukcja uniemożliwiająca groma-dzenie się zabrudzeń. Podstawowe wielkości fizyczne, które należy kontrolować w branży spożywczej to temperatura i wilgot-ność. Bardzo ważne jest badanie pra-widłowości temperatury i wilgotności otoczenia, ale również surowców oraz półproduktów znajdujących się w zbiornikach i rurociągach. Standar-dowym zastosowaniem czujników i mierników temperatury jest również ochrona przed przegrzaniem różnego typu elementów automatyki użytych na liniach produkcyjnych. Prawidło-wość pracy rurociągów można kontro-lować za pomocą czujników ciśnienia i przepływu, zaś za zachowanie odpo-wiedniego poziomu surowców w zbior-nikach i ochronę przed ich przepełnie-niem odpowiadają najczęściej czujniki poziomu. Do kontroli jakości, badania obecności mogą posłużyć czujniki ultradźwiękowe, optyczne lub induk-cyjne, kontroli poziomu napełnienia – pojemnościowe, kontroli przepływu cieczy – elektromagnetyczne.Przykładowym czujnikiem tempe-ratury do pomiaru na rurociągu jest produkt znajdujący się w ofercie firmy Wika Polska. Chodzi o rezystancyjny, powierzchniowy czujnik temperatu-ry TR-57M. Jego cechami jest brak konieczności ingerencji w rurociąg i kompaktowa konstrukcja. Omawia-ny produkt można bezinwazyjnie, bez przerywania procesu umieścić w do-wolnym miejscu na rurociągu. Jego za-kres pomiarowy to od –20 oC do 150 oC, a stopień ochrony IP67. Opcjonalnie przetwornik może być zintegrowany z sensorem.Przedstawicielem mierników wilgot-ności jest oferowany przez Introl bez-kontaktowy miernik z serii NIR-6000. Jest on przeznaczony do pomiaru wil-gotności materiałów sypkich w zakresie od 0% do 95% na podstawie analizy pochłaniania fal o określonych często-tliwościach z zakresu podczerwieni. Przykładowymi produktami, których wilgotność można badać za pomocą omawianego miernika są: płatki zbo-żowe, chipsy, kawa, mleko w proszku. Ciekawostką jest możliwość komuni-kacji za pomocą takich protokołów jak: Profibus, Profinet, Ethernet i Modbus. Temperatura pracy miernika mieści się w zakresie od 0 oC do 55 oC.Przykładową serią czujników in-dukcyjnych dedykowanych dla branży spożywczej ma w swoim portfolio fir-ma Balluff. Czujniki z serii BES, bo o niej mowa, wykonane są ze stali nierdzew-nej, są odporne na ścieranie i mają wy-soki stopień ochrony od IP67 do IP69K. Ponadto ich konstrukcja zapobiega nie-pożądanemu zanieczyszczeniu.Obecnie powszechnie stosowany-mi rozwiązaniami w nowoczesnych zakładach produkcyjnych są systemy wizyjne. Dzięki nim możliwe jest kon-trolowanie różnych cech fizycznych, jak kształt czy kolor, ale również spraw-dzanie obecności danych elementów w określonej przestrzeni oraz wykry-wanie potencjalnych wad powstałych w procesie produkcyjnym. Omawiane systemy opierają swoją pracę na wska-zaniach dedykowanych do tego celu czujników oraz analizie obrazów otrzy-mywanych z kamer. Przykładowe zasto-sowanie takich systemów to: kontrola obecności produktu w opakowaniu, kontrola obecności surowca na taśmo-ciągu, sprawdzenie jakości produktów 317-8/2019TEMAT NUMERUkońcowych, ich kompletności oraz kształtu, kontrola jakości zamknięcia opakowania.W portfolio firmy Sick można znaleźć system wizyjny 3D TriSpector1000. Jego metalowy korpus o stopniu ochrony IP67 umożliwia stosowanie go w branży spożywczej, gdyż nie ma bezpośredniej styczności z żywnością. Jego przykła-dowym zastosowaniem jest kontrola napełnionych tacek z tworzywa sztucz-nego. System umożliwia sprawdzenie prawidłowości napełnienia, wykrywa wielkości tacek, ich ewentualne niepra-widłowe kształty oraz resztki produktu na krawędziach. Dzięki stosowaniu ta-kiej kontroli do minimum ograniczeniu ulega ryzyko nieprawidłowego i niesz-czelnego zamknięcia tacki, co mogłoby prowadzić do zepsucia produktu pako-wanego do danego pojemnika.PneumatykaNieodłącznym elementem praktycz-nie każdego systemu automatyki jest pneumatyka. Odpowiednie sterowa-nie energią sprężonego czynnika ro-boczego i zamiana jej na określone zachowania elementów wykonaw-czych jest powszechnie wykorzysty-wanym zjawiskiem w automatyce. Również elementy pneumatyczne muszą być odpowiednio zbudowane oraz być odporne na trudne warunki środowiskowe panujące na liniach produkcyjnych w zakładach przemy-słowych działających w branży spo-żywczej. Przykładowo firma Festo posiada w swoim portfolio całą serię produk-tów o nazwie Clean Design. Jest ona dedykowana dla branży spożywczej. W jej skład wchodzą m.in. wyspy zaworowe, napędy pneumatyczne oraz cały osprzęt z nimi związany. Jedną z reprezentantek omawianej serii jest złączka NPCK, która jest wy-konana ze stali nierdzewnej i może być użyta w temperaturze otoczenia od –20 oC do 120 oC. Jej konstrukcja zapobiega gromadzeniu się różnego typu zabrudzeń, a odporność na ko-rozję umożliwia poddawanie regular-nej dezynfekcji.Centrum Produkcyjne Pneumatyki PREMA oferuje specjalnie uszczelnio-ne siłowniki pneumatyczne odporne na korozję DS63, DS80 i DS100. Spe-cjalnie zaprojektowane gładkie tule-je i pokrywy ułatwiają konserwację omawianych urządzeń oraz zapobie-gają potencjalnym uszkodzeniom.Z kolei PTH Pneumatic Complex w swoim portfolio posiada bloki za-worowe nalewaków PC dedykowa-ne do systemów rozlewu w branży spożywczej. Charakteryzuję się one wysoką powtarzalnością i dokładno-ścią. Konstrukcja omawianego bloku zapewnia możliwość bezproblemo-wego mycia i dezynfekcji bez ryzyka uszkodzenia. Interakcja z operatoremObsługa pojedynczego urządzenia lub grupy urządzeń, które wchodzą w skład danego procesu produk-cyjnego jest zazwyczaj realizowana z użyciem graficznego interfejsu użyt-kownika HMI. Umożliwia on kontro-lowanie podstawowych parametrów systemu automatyki, wpływanie na obsługiwany proces, wyświetlanie istotnych dla operatora systemu in-formacji i komunikatów, podgląd ak- DLA ZACHOWANIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI WAŻNE JEST KONTROLO-WANIE RÓŻNEGO RODZAJU WIELKOŚCI FIZYCZNYCH ISTOTNYCH DLA DANEGO PROCESU TECHNOLOGICZNEGO.O G =Nowoczesny przemysł spożywczy cechuje się dużymi wymaga-niami w zakresie innowacji i utrzymania ciągłości produkcji. Apa-ratura pomiarowa nie pełni już jednej funkcji, a pozwala szerzej spojrzeć na proces oraz efektywnie nim zarządzać. Zmieniają się również metody komunikacji z urządzeniami, a protokoły takie jak Modbus czy Profibus są obecnie standardem. Przepływomierze Proline mają również port RJ45, umożliwiający komunikację za pomocą zwykłego laptopa z kartą sieciową. Nie ma konieczności używania specjalnego interfejsu, którego koszt potrafi być zna-czący. Ponadto można je rozbudować o moduł Wi-Fi, co ułatwia komunikację w miejscach trudnodostępnych. Wystarczy smartfon lub tablet. Większość urządzeń Endress+Hauser jest wyposażona w serwer WWW. Do ich obsługi czy też pierwszego uruchomienia niepotrzebna jest już dedykowana aplikacja. W ten sposób można dowolnie je konfigurować, przeprowadzić diagnostykę, a nawet wygenerować raport zgodny z ISO 9001, np. na potrzeby audytów. Warto powiedzieć też o konserwacji predykcyjnej, która jest możliwa dzięki Heartbeat Technology. To nasze flagowe rozwiązanie. Umożliwia ono moni-toring, czyli sprawdzenie parametrów urządzenia i porównywanie ich z redundantnymi wzorcami odniesienia (odchyłka do 0,01%). Dostępna jest również diagnostyka, pozwalająca na łatwiejsze pla-nowanie czynności konserwacyjnych. Ważną funkcją jest też weryfi-kacja, umożliwiająca kontrolę dokładności pomiarów oraz podjęcie decyzji o ewentualnej kalibracji. Funkcjonalności te są niezwykle istotne, zwłaszcza dla przemysłu spożywczego, gdzie rozbieżność w pomiarach może przełożyć się na realne straty finansowe lub obniżenie jakości produktu.NA JAKIE INNOWACYJNE ROZWIĄZANIA Z ZAKRESU AUTOMATYZACJI I ROBOTYZACJI CZEKA PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY?ŁUKASZ WOŁOSZYN, INDUSTRY MANAGER FOOD & BEVERAGES, ENDRESS+HAUSER POLSKA32AUTOMATYKATEMAT NUMERUtualnego stanu systemu oraz w razie konieczności – możliwość realizacji podstawowych działań serwisowych. Dedykowana aplikacja HMI wyświe-tlana jest w zazwyczaj na specjalnie do tego celu przeznaczonym pane-lu operatorskim. W zdecydowanej większości przypadków panele ope-ratorskie mają ekrany dotykowe. Co-raz częściej zdarza się, że panel jest zintegrowany z komputerem przemy-słowym obsługującym dany proces. Panele operatorskie, które są wy-korzystywane w branży spożywczej muszą spełniać kilka konkretnych założeń, aby mogły w pełni realizo-wać stawiane przed nimi cele. Przede wszystkim ekrany powinny mieć od-powiedni stopień ochrony IP. Wynika to chociażby z konieczności regular-nych dezynfekcji całych linii produk-cyjnych. Z tego samego powodu, ale również ze względu na specyfi-kę otoczenia panującą w zakładach spożywczych, panele operatorskie powinny mieć obudowy z materia-łów nierdzewnych. Ważne jest, aby ekran charakteryzował się odpowied-nią czułością na dotyk, a co się z tym wiąże działał niezawodnie. Jednym z przykładowych paneli operatorskich dedykowanych dla branży spożywczej jest panel CP635, który w swojej ofercie posiada fir-ma ABB. Gwarancją niezawodności w trudnych warunkach środowisko-wych jest wykonanie ramki panelu ze stali nierdzewnej oraz konstruk-cja z zaokrągleniami zapewniają-ca ochronę przed niepożądanym gromadzeniem się zanieczyszczeń. Urządzenie ma klasę ochrony IP69K. Ekran ma rozmiar 7” i jest dotykowy, można go obsługiwać w rękawicz-kach.Inne przykładowe urządzenia to panele operatorskie z serii IT fir-my ESA, które w swojej ofercie po-siada firma Sabur. Chodzi o modele IT107W oraz IT112, które mają ekrany o przekątnych odpowiednio 7” i 12,1”. Przednia część panelu wykonana jest ze stali nierdzewnej odpornej na ko-rozję oraz niewchodzącej w reakcje chemiczne z żywnością. Cechą cha-rakterystyczną paneli jest ich zupeł-nie płaska powierzchnia przednia, która uniemożliwia gromadzenie się zabrudzeń. Wysoka rozdzielczość oraz szerokie kąty widzenia wpły-wają korzystnie na ergonomię pracy z ekranem. Stopień ochrony omawia-nych urządzeń to IP69K. Urządzenia dedykowaneW branży spożywczej znajdują za-stosowanie dedykowane urządzenia specjalistyczne, które są produkowa-ne specjalnie z myślą o spożywczych procesach produkcyjnych. Do takich urządzeń należą maszy-ny tnące i krajalnice, które składają się z podajnika oraz zespołu tnące-go, na który podawane są produkty przeznaczone do porcjowania w pa-ski, plastry czy kostkę. Omawiane urządzenia mogą służyć do krojenia zarówno warzyw i owoców, jak i rów-nież mięs, wędlin i serów. Częstokroć ostrza są zastępowane strumieniem wodnym pod wysokim ciśnieniem, który precyzyjnie rozcina dany pro-dukt, zachowując przy tym wysoki stopień higieny. Do obróbki warzyw i owoców słu-żą również separatory usuwające drobne zanieczyszczenia, płuczki do mycia, obieraczki, szatkownice, drylownice do usuwania pestek, urządzenia odszypułkowujące od-dzielające szypułki od zamrożonych owoców oraz kalibrownice mają-ce za zadanie sortowanie owoców i warzyw ze względu na kryterium wielkości. Przed krojeniem mięsa należy je najpierw pozbawić kości lub ości. Jest to zadanie dużo trudniejsze do zrealizowania w sposób zau-tomatyzowany ze względu na róż-norodność kształtów i wielkości poszczególnych sztuk mięsa. Trybo-wanie można realizować na różne sposoby, jednym z nich jest znajdo-wanie środka ryby i rozpołowienie jej Dzisiejszy przemysł spożywczy musi ukierunkować się na coraz bardziej wymagającego klienta. Odbiorca nie skupia się już tylko na jakości proponowanego wyrobu i aspektach wizualnych – este-tyce opakowań. Wymaga on od dostawcy różnorodności dostar-czanego produktu. Dobrym przykładem jest produkcja jogurtów smakowych – tu klient na jednej paletce (w pojemniku zbiorczym) wymaga zmiksowanych smaków serków schodzących z zupeł-nie różnych linii produkcyjnych bądź produkowanych w różnych odstępach czasowych. Nie odbywa się to już drogą dowolno-ści, lecz podlega planowej produkcji. Ta różnorodność dostaw pozwala na podniesienie konkurencyjności zakładu i zwiększenie sprzedaży.Podobnie jest z firmami konfekcjonującymi gotowe wyroby spożywcze z dostawą do domu „pod drzwi”. Patrząc pod względem możliwości zastosowania automatyzacji pro-dukcji, wzorcem w tym wypadku jest wdroże-nie w pełni zrobotyzowanego systemu pakowania połączonego z systemem kamer wizyjnych oceniających i typujących wyrób do pobrania i konfekcjonowania. Tego rodzaju praca jest prosta dla człowieka, jednak w przy-padku systemu automatycznego łączy w sobie wiele złożonych procesów. Oko i ręka człowieka wraz z „przysłowiową” kartką z bieżącym zamówieniem, muszą zostać zastąpione przez wyty-powany system MES, bezpośrednio współdziałający z systemem wizyjnym działającym w czasie rzeczywistym oraz ze zrobotyzo-wanym system pakowania wyposażonym w wyspecjalizowany chwytak. Budowa zastosowanego systemu zależy od wydajności i złożoności produktów, na których wykonujemy pracę. AUTOMATYZACJA POZWALA SPROSTAĆ WIĘKSZYM OCZEKIWANIOM KLIENTÓWKAMIL BOJANEK, STARSZY SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY I MARKETINGU ŁUKASIEWICZ – INSTYTUT PIAP337-8/2019TEMAT NUMERUwzdłuż kręgosłupa, w ten sposób uzyskując dwie części ryby, z których dużo łatwiej usunąć niepożądane ości. Czasami wymagane jest również odtłuszczanie mięsa, które polega na wyssaniu zbędnych pokładów tłuszczu z tuszy.Kolejnym przykładem urządzeń dedykowanych są kapslownice, które umożliwiają sprawne zamykanie szklanych butelek za pomocą kapsli. Znajdują one za-stosowanie w rozlewniach i browarach.RobotyzacjaNiejednokrotnie pomocne w realizacji procesów pro-dukcyjnych w branży spożywczej mogą okazać się ro-boty. Ich standardowe zastosowania, tj. pakowanie, przenoszenie i paletyzacja idealnie wkomponowują się w specyfikę omawianej branży. Różnego typu manipu-latory i roboty ułatwiają wykonywanie powtarzalnych czynności, co korzystnie wpływa na wydajność całej pro-dukcji. Tak jak inne urządzenia pracujące w zakładach spożywczych roboty muszą spełniać restrykcyjne normy i wykazywać wysoką odporność na specyficzne warunki środowiskowe. Producenci i dystrybutorzy działający w branży robotycznej są świadomi tego faktu i oferują w swoich portfoliach urządzenia dedykowane specjalnie do zastosowań związanych z przemysłem spożywczym.Firma Kuka Roboter CEE oferuje swoim kontrahentom wiele serii robotów, które mogą znaleźć zastosowanie w branży spożywczej. Jedną z nich jest seria urządzeń o nazwie KR AGILUS. Są to 6-osiowe kompaktowe urzą-dzenia ze zintegrowanym układem zasilania energią, których maksymalne obciążenie mieści się w zakresie od 6 kg do 11 kg, w zależności od wybranego modelu. Zaletą serii jest możliwość zakupu urządzeń w wersji wodoodpornej oraz higienicznej (Hygenic Machine). Urządzenia takie wyróżniają się wysoką odpornością na korozję oraz zastosowaniem środków smarnych do-puszczonych do kontaktu z żywnością. Inną serią mogącą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jest seria KR QUANTEC PR. Są to 5-osiowe roboty paletyzujące o zasięgu 3195 mm; mogą dosię-gnąć na wysokość do 2500 mm, ich udźwig w zależności od modelu to od 120 kg do 240 kg, a stopień ochrony to IP65. Ciekawą opcją jest wersja Arctic urządzeń tej serii, która zapewnia możliwość pracy w temperaturze sięgającej –30oC, dzięki czemu mogą one bez przeszkód pracować w chłodniach przy procesach wymagających zachowania bardzo niskich temperatur. W ofercie firmy Fanuc Polska można znaleźć wiele robotów dedykowanych do pracy w przestrzeniach o zaostrzonych normach czystości. Jednym z nich jest model LR Mate 200iD/7C. Jest to 6-osiowa konstrukcja o dopuszczalnym obciążeniu 7 kg i zasięgu 717 mm. Specjalna wersja wykonania i użyty do tego celu mate-riał oraz stopień ochrony IP67 zapewniają odpowiednie zabezpieczenie przed potencjalnymi zanieczyszczenia-mi oraz odpowiednią odporność na regularne procesy dezynfekcji. REKLAMAPRODUKTYStäubli posiadaw swojejofercie szerokągamę wysokowydajnychrobotów czteroosiowych i sześcioosiowychwwykonaniu standardowym i specjalnym.Robotyspełniająnajwyższestandardy w naj-bardziej wymagających aplikacjach przemysłowych.Man and Machinewww.staubli.comNiezmienna wydajnośćw najczystszej postaciStaubli Łódź Sp. z o.o., +48 42 6368504, staubli.pl@staubli.com34AUTOMATYKATEMAT NUMERUFirma Comau Poland w swoim bo-gatym portfolio oferuje dla rozwiązań w branży spożywczej model robota Racer3. Jest to przykład wykonanego z aluminium 6-osiowego urządzenia o maksymalnym udźwigu 3 kg. Ce-chuje go wysoka powtarzalność i wy-dajność oraz stosunkowo mała masa.Warto przyjrzeć się urządzeniom wykonawczym manipulatorów i ro-botów wykorzystywanych w branży spożywczej. Do paletyzacji służą chwytaki odpowiednio dużej wielko-ści. Na rynku można spotkać chwy-taki o różnego rodzaju konstrukcji, na której kształt ma wpływ specyfika danej aplikacji. Najpopularniejsze z nich to chwytaki przeznaczone do paletyzacji kartonów, worków, całych warstw produktów, również takich, które są podatne na odkształ-cenia. Do przenoszenia nieopako-wanych produktów służą chwytaki, które w zależności od cech fizycz-nych produktu, jak kształt, wielkość, wrażliwość na odkształcenia, po-datność na łamliwość, mają odpo-wiednio zaprojektowany kształt oraz sposób chwytu. Firma Schunk Intec posiada w swoim portfolio chwytaki z serii LMG o stopniu ochrony IP69K wykonane ze stali nierdzewnej oraz SG z certyfikowaną obudową, która jest dopuszczona do kontaktu z żyw-nością. Dla niestandardowych roz-wiązań firma oferuje produkcję de-dykowanych zespołów chwytających. Zastosowanie w przemyśle spo-żywczym poza chwytakami znajdują również inne elementy wykonawcze. Do przenoszenia używane są przy-ssawki ogólnego i specjalnego przeznaczenia. Dobrym przykładem na zastosowanie tych drugich są przy-ssawki do jajek, które ze względu na wysoką podatność na zgniecenia nie można przenosić za pomocą stan-dardowych chwytaków. Inne przykła-dowe elementy wykonawcze to: noże do precyzyjnego krojenia mięsa czy dozowniki do nakładania mas cukier-niczych lub posypywania gotowych produktów cukierniczych.Elastyczność kluczem do sukcesuZ krótkiego przeglądu rozwiązań au-tomatyki i robotyki przeznaczonych dla branży spożywczej można wysnuć wniosek, że producenci, dystrybuto-rzy i integratorzy systemów automaty-ki starają się coraz bardziej ukierunko-wywać swoje produkty i rozwiązania na konkretne branże. Ich elastyczne podejście do potencjalnych odbior-ców korzystnie wpływa na rozwój automatyzacji i robotyzacji. Zakła-dy produkcyjne działające w branży spożywczej są bardzo wymagającymi klientami, ze względu na liczne normy i obostrzenia, które muszą wdrażać. Niekorzystne warunki środowiskowe również przyczyniają się do zwiększa-nia wymagań względem systemów automatyki. Branża spożywcza jest jednak na tyle obszerną dziedziną gospodarki, że producenci automa-tyki coraz częściej oferują produkty dedykowane dla niej. Charakteryzują się one nierdzewnymi obudowami, wysokim stopniem ochrony IP oraz stosowaniem komponentów, któ-re nie wchodzą w niekorzystne dla ludzkiego zdrowia reakcje chemicz-ne z żywnością. Wielu producentów i dystrybutorów w swoich katalogach i na stronach internetowych umiesz-cza specjalne rozdziały i podstrony, które są poświęcone branży spożyw-czej, co również świadczy o świado-mości jej potęgi. Agnieszka Staniszewska I & -" & 2 3& % " /" 3 & 3%/3:+.8Przemysł spożywczy, zaraz po branży automotive, notuje naj-wyższy poziom automatyzacji procesów wytwórczych. W każdym sektorze produkcyjnym branży spożywczej można spotkać roz-wiązania mające na celu usprawnianie procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwach. Szczególnie ważną rolę w nich odgrywają systemy wizyjne wykorzystywane przy różnorodnych procesach polegających na kontroli jakości. Technologie te są znane i od wielu lat stosowane, jednak coraz bardziej popularne staje się włączenie do tego procesu Internetu Rzeczy. W najprostszych słowach Internet Rzeczy IoT (ang. Internet of Things) to system składający się z urządzeń mogących połączyć się z chmurą oraz wzajemnie ze sobą z użyciem sieci bezprzewodowych. W produkcji technologia ta ma ogromny potencjał, zarówno pod względem wymiany danych, określania zapotrzebowania pro-duktowego, jak i zmniejszania przestojów oraz przede wszyst-kim uelastyczniania linii produkcyjnych w zakresie zmienności produkowanego asortymentu. Obecnie, wykorzystując Internet Rzeczy, obsługa techniczna maszyn może kontrolować także zużycie części eksploata-cyjnych. Zbieranie informacji z różnych czujników, systemów wizyjnych, sterowników itp. oraz ich przetwarzanie w czasie rzeczywistym może mieć ogromny wpływ na zmiany, które przy-chodzą z rynku i pozwala na ich adaptację w warunkach pro-dukcyjnych. Włączone w ten proces urządzenia wysyłają alarmy do działu utrzymania ruchu z informacją o zbliżającym się prze-glądzie serwisowym lub konieczności wymiany części eksplo-atacyjnych. Takie rozwiązanie pozwala racjonalnie zaplanować przeglądy, przez co przestoje produkcyjne odchodzą w zapo-mnienie, a awaryjność wyposażenia zmniejsza się. Cyfryzacja umożliwia przedsiębiorcy szybką reakcję na zmieniające się trendy rynkowe. Największym wyzwaniem każdej branży zwią-zanej z produkcją jest umiejętne zbieranie oraz wykorzystanie zdobytych informacji, co w rezultacie może zostać przekute na realne zyski przedsiębiorstwa. INTERNET RZECZY POMAGA OPTYMALIZOWAĆ PROCESY W BRANŻY SPOŻYWCZEJMARCIN PILIP, DORADCA TECHNICZNO-HANDLOWY, ŁUKASIEWICZ – INSTYTUT PIAP357-8/2019TEMAT NUMERURYNEKYamamotoyama of America, amerykański oddział firmy, poszukiwał sposobu podnie-sienia produktywności i elastyczno-ści przy produkcji różnych rodzajów herbat w swoim zakładzie w Pomona w Kalifornii. Zakład eksploatuje szereg maszyn IMA produkujących torebki z herbatą i pakujących je w pudełka. Każda z nich może wyprodukować w ciągu minuty 300 torebek z herbatą, czyli 18 pełnych pudełek. Elastyczne przenoszenie Poszukując odpowiedniego systemu przenośnikowego, Yamamotoyama zgłosiła się do firmy Bosch Rexroth z za-pytaniem o system VarioFlow plus. Jest to elastyczny i modularny przenośnik łańcuchowy skonstruowany z tworzywa sztucznego, odpowiedni do przenosze-nia dużej liczby artykułów paczkowa-nych lub innych towarów. Umożliwia przenoszenie produktów poziomo, pio-nowo oraz po równi pochyłej w górę lub w dół. Może być zainstalowany w kon-Szybki i kompaktowy system A & "H & L M 4 " & # 4 & &- # # D H "HD #A D # " " "4 & &" ' przestrzeni. PROMOCJABOSCH REXROTH Sp. z o.o."G P" QRTUQRV4 RT:T,R 0& G TT W,X QX RR4 ! TT WYX XW ,Y: !Z# G &&&G# G O G Nowoczesnaprodukcja herbatySystem VarioFlow plus figuracji napowietrznej lub pod podło-gą, ponadto może omijać przeszkody i transportować produkty na duże odległości. Yamamotoyama była zain-teresowana systemem VarioFlow plus ze względu na płynny ruch taśmy, małą wysokość kanału, możliwość skrętu po krzywej o krótkim promieniu oraz moż-liwość konfiguracji z torami ułożonymi jeden nad drugim. – Potrzebowaliśmy elastycznego rozwiązania, które po-zwoliłoby na dostarczanie pudełek z herbatą o różnych smakach, produ-kowanych przez kilka maszyn IMA pa-kujących w pudełka, do jednej maszyny IMA pakującej w kartony. Przeanalizo-waliśmy produkty firmy Bosch Rexroth i wybraliśmy ją ze względu na wysoką jakość jej produktów – wyjaśnia Daniel Goldstein, dyrektor ds. operacyjnych, Yamamotoyama of America. Szybsza produkcja bez uszkodzeńKażda maszyna IMA może produkować w danym czasie tylko herbatę o jednym smaku, ale w zakładzie Yamamotoyama pakowarki są zestawione w grupy, z których każda produkuje 18 pudełek na minutę. Oznacza to, że system prze-nośnikowy musi przenieść taką liczbę pudełek w ciągu minuty oraz dostar-czyć dokładnie po 12 pudełek z każdej grupy do maszyny pakującej w kartony, nie popełniając przy tym błędu. Dru-gim wymaganiem było zapewnienie ochrony powierzchni pudełek przed zarysowaniem. Herbata jest pakowana w pudełka z błyszczącego kartonu, do-ustawienia bezpośrednio na półkach. Pudełka te muszą mieć nieskazitelny wygląd, bez zarysowań. Oznacza to, że taśma przenośnika musi być gładka. Trzecie wymaganie dotyczyło zajmo-wanego miejsca. Wyposażenie w za-kładzie jest instalowane bardzo ciasno, z minimalnymi odległościami między elementami wyposażenia, wobec cze-go system przenośnikowy musi zajmo-wać bardzo mało miejsca. Transport po równi pochyłej w górę i w dół oraz małe odległości w poziomie umożliwiają zminimalizowanie zajętego miejsca w zakładzie YamamotoyamaZaprojektowanie i konstrukcja sys-temu zostały powierzone firmie Trans- Automation Technologies Inc. z siedzi-bą w Santa Ana w Kalifornii, która jest partnerem sieci Bosch Rexroth Pro-Builder. Takie rozwiązanie przyspiesza produkcję i nie uszkadza produktów, a przy tym zajmuje mało miejsca. – Cały projekt został zrealizowany pomyślnie od początku do końca – podsumowuje Daniel Goldstein.Elektroniczny układ sterowania liczy pudełka w kolejce, a sterownik PLC określa na podstawie algorytmu liczenia z priorytetami, z którego toru pudełka mają zostać podane na linię główną. TEMAT NUMERU36AUTOMATYKATEMAT NUMERURozwiązanie opiera się na uży-ciu części wymiennych dla poszczególnych formatów ze stałym ogranicznikiem. Oprócz tego jest wyposażone w sprawdzony sys-tem radiowej identyfikacji obiektów RFID firmy Balluff do automatyczne-go wykrywania części wymiennych. Korzysta na tym użytkownik, który zyskuje skrócenie czasu potrzeb-nego na przezbrojenie i zwiększe-nie elastyczności procesu zmiany formatu. – Maszyna do pakowania uruchamia się dopiero wtedy, gdy wszystkie podzespoły znajdą się we właściwym miejscu. To praktycznie wyklucza możliwość złego rozmiesz-czenia elementów – mówi Christoph Krombholz, kierownik ds. marketin-gu w firmie LoeschPack. To nowe rozwiązanie zostało zaprezentowa-ne po raz pierwszy na tegorocznych targach Interpack w Düsseldorfie. Dwustopniowa owijarka LTM-DUO została zaprojektowana specjalnie z myślą o pakowaniu tabliczek czeko-lady. Użycie tego zaawansowanego technologicznie sprzętu jest poleca-Nowoczesne pakowanie tabliczek czekoladyWykrywanie zmian formatu za pomocą technologii RFIDPROMOCJA)&" & & ' # >5:).+ "H & '< &' ' & & A "'D &<# & ! &0 'A & & D- A& & " & czekolady klasy premium obej-"'D "& - "'4 H & " &G -A D ' & # - # H &G - && D < ! " &G O - >3 && " 4 & "'D '-nowszy model dwustopniowej owijarki LTM-DUO. Detlef Zienertne zawsze, gdy potrzeba szczególnie elastycznego doboru rodzaju opa-kowania, materiałów lub wielkości opakowania oraz przy wysokich wy-maganiach w zakresie wydajności. Gwarantuje on doskonałą jakość produktu, a szczelność opakowań pomaga skutecznie chronić wyroby. Ten typ opakowania wpływa również na poprawę jego wyglądu dzięki cia-snemu owinięciu i eleganckiemu, nienagannemu wzorcowi składania. Koncepcja systemu zakładająca cał-kowite oddzielenie sekcji napędu od sekcji podajnika produktów zapew-nia wysoki poziom higieny i dobrą dostępność podczas obsługi, czysz-czenia i konserwacji. System jest bardzo wszechstron-ny: używając maksymalnie dwóch materiałów opakowaniowych, moż-na uzyskać różne sposoby pakowa-nia. Możliwe jest nawet użycie folii opakowaniowej z biopolimeru. Pręd-kość pracy – nawet 215 tabliczek na minutę – sprawia, że poszczególne działania maszyny LTM-DUO można dostrzec dopiero po zmniejszeniu 377-8/2019TEMAT NUMERUFot. Ballufftempa do celów demonstracyjnych. Zdumiewa też to, w jak wielu złożo-nych krokach i z jak dużą precyzją wykonywane jest owijanie wewnętrz-ne na pierwszej stacji i owijanie ze-wnętrzne w papier lub karton całego opakowania na drugiej stacji. Precyzyjne napędy Szczególnym wyzwaniem jest róż-norodność wykonywanych w syste-mie ruchów, które muszą ze sobą współgrać przy dużej prędkości pracy, co wymaga ścisłej koor-dynacji i precyzji działań maszy-ny. Firma LoeschPack bazuje na połączeniu mechanicznych, sterowanych mechanizmem krzywkowym napędów wykorzy-stujących centralny wał główny oraz ruchów napędzanych ser-wonapędem, np. w transporcie podawczym. Centralnie smaro-wany wał główny wyposażony jest w hartowane, zaprojekto-wane typowo dla danej maszy-ny krzywki o specjalnie obliczo-nych profilach, które zapewniają sprzężenie – pozytywny napęd i ścisłą koordynację – wszystkich ruchów i zespołów z głównym napędem, nawet przy dużych prędkościach. – Ich użycie jest niezbędne wszędzie tam, gdzie wykonywanych jest wiele zło-żonych i identycznych ruchów oraz wymagana jest wysoka niezawodność działania przez wiele lat czy dziesięcioleci. Ma to zastosowanie do naszych urządzeń, ponieważ średnio 90% maszyn przeznaczonych jest na eksport światowy – zauważa Christoph Krombholz.Całkowita zmiana formatu w ciągu kilku minut W celu jak najlepszego wykorzystania i uzyskania maksymalnej elastycz-ności sprzętu niezbędne są szybkie zmiany formatu. Firma LoeschPack zdecydowała się na zastosowanie części formatowych ze stałym ogra-nicznikiem, ponieważ pozwalają one na przystosowanie maszyny do użycia nowych receptur, wymiarów tabliczek i materiałów bez potrzeby przeprowadzania kłopotliwego ręcz-nego przezbrajania i regulacji. – Nie wymaga to specjalistycznej wiedzy technicznej. Jedynym narzędziem, którego potrzebuje operator, aby wy-mienić i dokręcić element w ciągu za-ledwie kilku minut, bez konieczności wzywania instalatora, jest klucz pła-ski. Zapewnia to oszczędność czasu i gwarantuje wysoką jakość procesu – podkreśla kierownik ds. marketin-gu w firmie LoeschPack. Praktycznie eliminuje to wszelkie odchylenia od idealnego ustawienia spowodowane niewłaściwą regulacją, które z kolei mogą prowadzić do błędów podczas pakowania lub nawet zatrzymania maszyny. Dostarczane do maszyny części formatowe są już zazwyczaj rozdzielone na wózku. Ułatwia to ogląd sytuacji i zapobiega pomył-kom, ponieważ różnice są często niewielkie i trudno je dostrzec gołym okiem. Krótki czas przestoju pomaga zwiększyć wydajność pracy.Automatyczne wykrywanie części wymiennych za pomocą technologii RFIDPrzemysłowy system RFID wysokiej częstotliwości, BIS U firmy Balluff, zapewnia automatyczne wykrywanie i identyfikację części wymiennych. Zamiast metalowych etykiet służących do rozpoznawania części stosowane są nośniki danych RFID. Ich identy-fikacja odbywa się bezdotykowo. – Rozwiązanie to działa na-wet w przypadku braku linii widzenia i/lub zabrudzonych etykiet – wyjaśnia Christine Hanke, Industry Manager w firmie Balluff. Głównymi elementami przemysłowego systemu RFID BIS U są proce-sor, co najmniej jedna antena kierunkowa UHF o polaryzacji kołowej oraz transpondery do identyfikacji obiektów. Sterownik maszyny auto-matycznie analizuje informa-cje i odpowiednio inicjuje za-pisane działania, tym samym aktywnie wspierając użytkow-nika. Kolumna sygnalizacyj-na SmartLight z interfejsem IO-Link wizualizuje postępy podczas wymian przez zmia-nę kolorów. Widoczna jest nawet z dużej odległości, co pozwala na szybsze określenie statusu maszyny. Urządzenie dysponuje szeroką gamą ko-lorów z możliwością dowol-nego doboru intensywności światła. System uruchamia się dopiero po umieszczeniu i za-montowaniu w odpowiednim miej-scu wszystkich części wymiennych. Eliminuje to ryzyko uszkodzenia ma-szyny spowodowanego uruchomie-niem z założonymi nieprawidłowymi częściami. – Szczególną cechą kolum-ny SmartLight jest to, że można ją ela-stycznie dopasowywać do praktycznie wszystkich możliwych zdarzeń – bez potrzeby przeprowadzania kłopotli-wej konfiguracji sprzętowej. W ten sposób wyeliminowaliśmy potrzebę zwykle uciążliwego łączenia modułów o różnych kolorach w celu stworzenia 0 <A ! & D " && & D L & 38AUTOMATYKATEMAT NUMERUkolumny sygnalizacyjnej – zauważa Christine Hanke. Jednocześnie połą-czenie ze sterownikiem za pośrednic-twem Master IO-Link zapewnia wiele typowych zalet interfejsu IO-Link, ta-kich jak instalacja typu plug-and-play i bezproblemowe uruchamianie z wy-godnym ustawianiem parametrów. System Balluff UHF można łatwo scalić z konstrukcją systemu. Nośniki danych o wyjątkowo kompakto-wych wymiarach 7,1 mm × 3,1 mm × 13,1 mm są całkowicie płaskie i można je mocować do elementów formato-wych, tak aby nie wystawały ponad ich powierzchnię. Ponieważ w pa-mięci zapisano numery seryjne części formatowych, tzw. kody UID, w każdej chwili można je jednoznacznie ziden-tyfikować, nawet jeśli transpondery są przymocowane do powierzchni meta-lowych. Był to również jeden z podsta-wowych wymogów stawianych przez firmę LoeschPack. Pasywne nośniki danych nie wy-magają również własnego zasilania, ponieważ pobierają energię z głowicy odczytu/zapisu UHF. Dzięki temu nie jest konieczne zastosowanie akumula-torów. Elementy elektroniczne i antena są wbudowane w etykietę. Wraz z pa-sywnymi znacznikami rozwiązanie UHF gwarantuje zasięg do sześciu metrów i wysoką niezawodność przechwytywa-nia fal. System jest zdolny do masowe-go przechwytywania fal, dzięki czemu wszystkie wymienne części w zasięgu anteny mogą być skutecznie odczyty-wane niezależnie od ich orientacji prze-strzennej. Innym przykładem użycia tej technologii w porównaniu z tradycyjny-mi metodami identyfikacji, takimi jak kody kreskowe, jest możliwość wczy-tywania danych (np. trwałość użytko-wa części) do etykiety. Te informacje można następnie stale aktualizować, choć system nie wykorzystuje jeszcze tej funkcjonalności. Dzięki systemowi RFID BIS U Balluff maszyna LTM-DUO jest również odpo-wiednio przystosowana do użytku na całym świecie, ponieważ rozwiązanie RFID firmy Balluff działa na częstotli-wości 860–920 MHz i spełnia wyma-gania światowych norm ISO 18000-6C oraz EPC Gen 2 Class 1. Ponadto to rozwiązanie można bez większego wysiłku zamontować w istniejących in-stalacjach przy użyciu standardowego międzynarodowego interfejsu.O firmachFirma Loesch Verpackungstechnik GmbH – znana również pod nazwą LoeschPack – jest wiodącym między-narodowym producentem maszyn do pakowania i kompletnych systemów pakowania gum do żucia, czekolad i suchych wypieków. Założona w 1919 r. spółka z siedzibą w Altendorf niedale-ko miasta Bamberg w Niemczech jest dziś częścią Grupy Piepenbrock zatrud-niającej 26 000 pracowników i mającej 90% udziału w eksporcie. Jako partner i dostawca systemów dla przemysłu cu-kierniczego firma oferuje kompleksowe usługi na całym świecie. LoeschPack zapewnia też klientom wsparcie przez cały cykl eksploatacji urządzeń – od po-mysłu, po projektowanie, budowę i uru-chomienie – z uwzględnieniem szkoleń i dostarczaniem części zamiennych. Firma Balluff, założona w 1921 r., oferuje kompletną gamę najwyższej jakości czujników, systemów do identy-fikacji oraz pomiaru odległości, a także rozwiązania sieciowe i komunikacyjne & A "'D &<# & ! &0 ' 'A & & "'D !' &D & " H/ .7O && & A & & <" przy jednym odczycie "H & 'D & & & " H ! 397-8/2019TEMAT NUMERU "HD &#< & # & & & 2 ! " &4 +33 "# # & w pierwszym etapie pakowania, papier lub " ' " & &BALLUFF Sp. z o.o.ul. Graniczna 21A YV:YQ{ 0&tel. 71 382 09 00 fax 71 338 49 30e-mail: balluff@balluff.plwww.balluff.pl) H DI 'A maksymalnie cztery anteny " %+:> D "< 'D > automatyki dla wszystkich obszarów automatyki przemysłowej. Obecnie zatrudnia 3300 pracowników. Od czterech pokoleń jest biznesem rodzinnym, w którym znaczną część dochodów przeznacza się na badania i rozwój. Firma posiada zakłady produkcyjne i badawcze, filie i oddziały na całym świecie. Produkcja odbywa się nie tylko w centrali znajdu-jącej się w Neuhausen koło Stuttgartu, ale także w innych nowoczesnych zakładach produkcyjnych na tere-nie Niemiec, Węgier, Szwajcarii, USA, Brazylii i Chin. Detlef ZienertREKLAMAUtrzymanie RuchuAutomatyzacja i robotyzacja Energia i media techniczne KONFERENCJETECHNICZNEPRELEKCJE | WYSTAWCY | WARSZTATYwww.KonferencjeTechniczne.pl Fot. BalluffNext >