2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

This website uses cookies

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu.

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 11/2025

Automation11/2025

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Contact
  • Advertisement
  • Home page
  • News

5 trendów w automatyce dla branży spożywczej

Materiał prasowy print

Friday November 22 2024
5 trendów w automatyce dla branży spożywczej
Tweet

Jakie zadania stoją obecnie przed aparaturą kontrolno-pomiarową dla branży spożywczej i napojowej? I jakie możliwości dają wykorzystywane w niej najnowsze rozwiązania techniczne oraz cyfrowe? Przedstawiciele sektora zwracają uwagę przede wszystkim na potrzebę konsekwentnej optymalizacji procesów, zwłaszcza w kontekście efektywności energetycznej.

– Podobnie jak wiele innych gałęzi przemysłu, również branża spożywcza coraz mocniej korzysta z szans, jakie dają kompleksowe rozwiązania z zakresu EMS, czyli monitoringu zużycia energii. Nowe możliwości oferują tu zwłaszcza narzędzia i aplikacje chmurowe, m.in. w zakresie wizualizacji danych, raportowania, a także gospodarowania zasobami automatyki kontrolno-pomiarowej. Tematy te były szeroko omawiane podczas tegorocznej konferencji dla branżowych ekspertów, zorganizowanej przez Endress+Hauser w Żninie. Głosy specjalistów i analizowane tematy pozwoliły wyszczególnić kilka kluczowych trendów, które wyznaczają obecnie kierunki rozwoju w obszarze aparatury kontrolno-pomiarowej dla branży spożywczej – wyjaśnia Łukasz Wołoszyn, Industry Manager w Endress+Hauser Polska. Jakie konkretnie są to trendy?

1. Optymalizacja

Ten trend na pierwszy rzut oka nie wydaje się być nowością, ale w kontekście pojawiania się nowych rozwiązań opartych choćby na Big Data, AI czy IoT – już tak. Wykorzystujące innowacyjne technologie automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych mogą znacząco zwiększyć wydajność, zmniejszyć liczbę błędów ludzkich i zredukować koszty operacyjne. Szczególnie w mniejszych i średnich zakładach pozwolą znacząco poprawić powtarzalność procesów i utrzymanie pożądanej jakości.

2. Efektywność energetyczna

Wobec rosnących cen energii i mediów, szczególnie istotne stało się efektywne wykorzystanie istniejących zasobów. Obniżanie kosztów operacyjnych w branży spożywczej wiąże się na przykład z redukcją strat w produkcji, szczególnie w przypadku procesów mycia. Dotyczy to również zarządzania odpadami produkcyjnymi, gdzie recykling i ponowne wykorzystanie surowców mogą przyczynić się do redukcji kosztów i wspierania celów związanych ze zrównoważonym rozwojem.

3. Innowacje produktowe i substytuty

W rozwoju nowych produktów ważne jest m.in. utrzymanie wspomnianej już powtarzalności produkcji i dokładna kontrola zarówno jakościowa, jak i ilościowa. Dlatego wysokiej klasy urządzenia pomiarowe wykorzystujące najnowsze rozwiązania technologiczne są jednym z kluczowych elementów inwestycji w badania i rozwój. Wspierają tworzenie nowych produktów, które mogą powstawać np. z wykorzystaniem alternatywnych, bardziej dostępnych surowców.

4. Zarządzanie ryzykiem i planowanie strategiczne

Nowoczesne rozwiązania do monitorowania i analizy danych z procesów produkcyjnych mają wielką wartość w kontekście analizy ryzyka i przygotowywania scenariuszy działań, w których istotna jest dostępność surowców. Tak zwane „predykcyjne utrzymanie ruchu” pozwala zachować elastyczność i zdolność adaptacji w obliczu zmieniających się warunków rynkowych, obejmując dostosowanie strategii produkcyjnych i logistycznych.

5. Pogłębiona współpraca branżowa

Doświadczenie Endress+Hauser pokazuje, że producenci z branży spożywczej chętnie korzystają ze wsparcia firm technologicznych nie tylko na poziomie zakupu aparatury kontrolno-pomiarowej, ale także usług wspierających jej efektywne wykorzystanie. Taka pogłębiona współpraca przynosi korzyści zwłaszcza w obszarach automatyzacji i monitorowania procesów produkcyjnych, które zyskują dzięki transferowi wiedzy i doświadczenia między producentem a użytkownikami.

Wiele z wymienionych wyżej zjawisk dotyczy nie tylko branży spożywczej, ale szerzej całego przemysłu. Jego rozwój w kierunku tzw. Przemysłu 4.0 i wspieranie transformacji energetycznej są dziś priorytetami dla wielu producentów. Nowoczesna aparatura kontrolno-pomiarowa jest tu niezwykle istotnym narzędziem, wspierającym ich w realizacji tych ambitnych celów – również w branży spożywczej.

source: Endress+Hauser Polska

Keywords

automatyka, Branża spożywcza, EMS, Endress+Hauser Polska, monitoring, pomiary

Related articles

  • Jak często należy wykonywać serwis pompy ciepła? Komu go zlecić?
  • Grupa RENEX zaprezentowała premierową Linię Produkcyjną REECO podczas Targów Productronica 2025
  • Grupa RENEX na Warsaw Industry Week 2025 – kompleksowe rozwiązania dla przemysłu elektronicznego
  • CHARX control modular: Sterownik ładowania pojazdów elektrycznych, który spełnia rosnące wymagania rynku
  • Sprężone powietrze pod pełną kontrolą – jak komponenty od ifm electronic pomagają zredukować straty w fabrykach?

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
1 Jan Training

Zwiedzanie centrum efektywnej prefabrykacji szaf sterowniczych

1 January 2025 – 31 December 2025
11 Dec Training

Combo - Dyrektywa maszynowa i nowe rozporządzenie (UE) maszynowe - efektywna ocena zgodności i ocena ryzyka maszyn

Wrocław 11–19 December 2025
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Accessibility Statement
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP