2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

This website uses cookies

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu.

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 11/2025

Automation11/2025

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Contact
  • Advertisement
  • Home page
  • News

Skuteczność rozwiązań Ishida – wzrost mocy produkcyjnej linii przetwórstwa drobiu

Materiał prasowy print

Friday March 27 2020
Skuteczność rozwiązań Ishida – wzrost mocy produkcyjnej linii przetwórstwa drobiu
Tweet

Taravis w Sárvár podczas modernizacji fabryki postawił na swojego biznesowego partnera, firmę Ishida w zakresie doradztwa oraz wsparcia techniczne. Dzięki rozszerzeniu automatyzacji procesu produkcyjnego udało się zwiększyć wydajność firmy.

Ishida w ramach nawiązanej współpracy dostarczyła wiele zaawansowanych urządzeń produkcyjnych: gradery, naważarki, zgrzewarki do tacek, etykieciarki dla cen i wagi, wagi kontrolne, system kontroli rentgenowskiej oraz wyposażenie pomocnicze, takie jak przenośniki. W rezultacie fabryka Taravis jest w stanie obsłużyć 8 tys. kurczaków na godzinę, a 64 tys. dziennie. W porównaniu do 2001 roku, gdy fabryka rozpoczynała działalność, jest to wzrost o 50 tys. kurczaków dziennie. Równie znaczącemu wzrostowi uległa efektywność produkcyjna. Uprzednio ubój kurczaków odbywał się w trakcie jednej zmiany. Kolejne dwie zmiany zajmował proces pakowania. Obecnie oba procesy są prowadzone w trybie in-line, na jednej zmianie. Jednocześnie, znacznie zredukowany został poziom strat nadważeniowych. W ostatnich latach wynosi on poniżej 3% całości produkcji, w porównaniu do ponad 6% z poprzedniego okresu.

Kluczem do wyższej prędkości i dokładności procesu pakowania było zastąpienie powolnej i pracochłonnej operacji pakowania ręcznego dwoma systemami sortującymi Ishida Flex Grader, jednym systemem Robot-grader oraz dwoma naważarkami wielogłowicowymi, które zapewniają niezmiennie dokładne odważanie wstępnie zapakowanych tac i opakowań próżniowych z drobiem. W szczególności Robot grader, który łączy technologię odważania wraz technologią "pick and place" (tj. "chwyć i umieść") - umieszcza kawałki kurczaka posortowane według stałej masy bezpośrednio na tacy produktowej, i jest w stanie zminimalizować straty nadważeniowe do poziomu poniżej 1%.

Celem sprostania wysokim prędkościom pakowania produktu do tacek, Ishida zaprojektowała efektywny system dystrybucji porcji kurczaka do czterech systemów hermetyzacji tacek Ishida QX, których zakres najwyższych prędkości wynosi 60 tacek na minutę dla konkretnych warunków w Taravis. Ponadto wprowadzenie układu hermetyzacji w trybie MAP Ishida QX pozwoliło Taravis zostać pierwszym przetwórcą drobiu na Węgrzech, który wprowadził najlepiej zahermetyzowane tacki MAP  (Modified Atmosphere Packing - tj. opakowanie w atmosferze modyfikowanej) do sektora detalicznego, oferując dłuższy okres trwałości i lepszą prezentację produktu w porównaniu do poprzedniej wersji pakowania w folię termokurczliwą. Dziś fabryka produkuje około 25 tys. tacek MAP każdego dnia.

Ishida

Do kolejnych urządzeń mających na celu usprawnienia operacji wprowadzone przez Ishida należy trzecia naważarka wielogłowicowa do ważenia produktów IQF ( tj.- Individual Quick Freezing) oraz dziewięć naważarek zasobnikowych do naważania hurtowego luzem, a także kompletny system obsługi skrzynek produktowych pozwalający na przenoszenie wypełnionych skrzyń do magazynu lub linii IQF. Na liniach traysealerów nad zapewnieniem zgodnej wagi docelowej czuwają wagi kontrolne DACS, a etykieciarki wagi i ceny drukują i aplikują odpowiednią etykietę detaliczną z wagą opakowania i informacją o cenie. Typowy target wagi mieści się w przedziale od 500 g do 1 kg. Tace mają uniwersalny rozmiar i różne głębokości w zależności od ilości produktu. Proces przezbrajania między-formatowego można przyspieszyć dzięki stosowaniu zaprogramowanych ustawień wstępnych w systemie Ishida. Taki status umożliwia łatwe przywoływanie wymaganych parametrów opakowań z poziomu interfejsu ekranu dotykowego  sterownika maszyny.

Taravis jest zaangażowany w planowanie dalszego zwiększania przepustowości, do poziomu 70 tys. kurczaków dziennie. – Będziemy kontynuować i dalej rozwijać firmę –potwierdza Szabó, dodając, że w dalszej ekspansji partnerem z wyboru pozostanie Ishida.  

ishidaeurope.com

source: Ishida

Keywords

automatyzacja, ishida, przemysł spożywczy

Parts of the series

Kontrola jakości małych opakowań. Przełomowa technologia dokładniejsza niż rentgen

Kontrola jakości małych opakowań. Przełomowa technologia dokładniejsza niż rentgen

More
Nowy trend w produkcji żywności – zdalne wsparcie zyskuje na znaczeniu

Nowy trend w produkcji żywności – zdalne wsparcie zyskuje na znaczeniu

More
Nowe oprogramowanie online dokładnie monitoruje produkcję

Nowe oprogramowanie online dokładnie monitoruje produkcję

More

Related articles

  • Jak często należy wykonywać serwis pompy ciepła? Komu go zlecić?
  • Grupa RENEX zaprezentowała premierową Linię Produkcyjną REECO podczas Targów Productronica 2025
  • Grupa RENEX na Warsaw Industry Week 2025 – kompleksowe rozwiązania dla przemysłu elektronicznego
  • CHARX control modular: Sterownik ładowania pojazdów elektrycznych, który spełnia rosnące wymagania rynku
  • Sprężone powietrze pod pełną kontrolą – jak komponenty od ifm electronic pomagają zredukować straty w fabrykach?

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
1 Jan Training

Zwiedzanie centrum efektywnej prefabrykacji szaf sterowniczych

1 January 2025 – 31 December 2025
11 Dec Training

Combo - Dyrektywa maszynowa i nowe rozporządzenie (UE) maszynowe - efektywna ocena zgodności i ocena ryzyka maszyn

Wrocław 11–19 December 2025
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Accessibility Statement
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP