2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

This website uses cookies

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu.

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 11/2025

Automation11/2025

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Contact
  • Advertisement
  • Home page
  • News

Roboty przemysłowe wykorzystywane w produkcji porcelany

Materiał prasowy print

Monday December 08 2014
Roboty przemysłowe wykorzystywane w produkcji porcelany
Tweet

28 fasonów, 1800 kształtów i 4 tysiące wzorów dekoracji, 800 zleceń zagranicznych miesięcznie i kilka tysięcy drobnych zamówień w kraju – zakres produkcji Zakładów Porcelany Stołowej Lubiana robi wrażenie. Przy tak zróżnicowanej produkcji wykorzystanie nowoczesnych technologii automatyzacji i robotyzacji produkcji jest niezbędne. W usprawnieniu procesów pomagają m.in. roboty Mitsubishi Electric.

Programowanie wewnątrz Lubiany

Operatorzy Lubiany SA zostali przeszkoleni w zakresie programowania robotów do produkcji poszczególnych wyrobów. Obecnie korzysta się z puli zaprogramowanych kształtów, które może obrabiać robot. W zakładzie jest też biuro konstrukcyjne, gdzie z wykorzystaniem oprogramowania AutoCad i Delcam projektowane są kształty, a później, na obrabiarkach numerycznych, wykonywane formy.

Firma ma ponadto własną narzędziownię. Pierwsze narzędzia kupowano od dostawcy maszyny, następnie (po 1995 roku) nabyto know-how w zakresie produkcji narzędzi do pras. Obecnie w Lubianie SA jest pięciu konstruktorów. W ciągu roku wdraża się ponad 100 tego typu narzędzi.

Lubiana SA to największy zakład produkujący porcelanę w Europie, który od ponad 40 lat wytwarza produkty na rynek polski i dla odbiorców zagranicznych (obecnie do 34 krajów, głównie europejskich, ale też USA, Meksyku oraz Rosji). Do jego klientów należy większość znanych hoteli i wiele lokali gastronomicznych. Markę cenią też odbiorcy detaliczni za jakość i nowatorstwo wyrobów.

W miejscowości Łubiana wykorzystywane jest gniazdo produkcyjne z robotami Mitsubishi Electric, służące do oczyszczania krawędzi naczyń po ich wyprodukowaniu w prasie izostatycznej.

Specyfika rynku gastronomicznego

Lubiana SA specjalizuje się w tzw. porcelanie grubościennej czy inaczej porcelanie twardej. Naczynia dla gastronomii muszą być odpowiednio grube, tak aby dłużej zatrzymywały ciepło, oraz powinny mieć odpowiednie brzegi, aby się nie obtłukiwały. Pojedyncze wyroby mogą być w hotelach i restauracjach używane nawet 20–30 razy dziennie, dlatego wymagana jest bezwzględna wytrzymałość. To jednak nie wszystko! Filiżanki muszą być odpowiednio wyprofilowane, istnieją też określone pojemności – w przypadku gastronomii typoszereg samych filiżanek obejmuje 7 rodzajów. Naczynia muszą się ponadto odpowiednio sztaplować, co ma pozwalać na łatwe przechowywanie.

Porcelana podlega kilkakrotnemu wypalaniu wysokotemperaturowemu, od 1000 do 1400°C. Dzięki temu jest nienasiąkliwa, nieporowata, a szkliwo twarde. Różni to wyroby Lubiany SA od porcelany azjatyckiej, która wypalana jest zazwyczaj raz, przez co charakteryzuje się wysoką nasiąkliwością i europejskie wymogi sanitarne są nie do końca spełnione.

Kryzys, dekoniunktura gospodarcza i konkurencyjność rynku sprawiają, że w zakresie organizacji produkcji Lubiana SA musi niejako nadążać za trendami i skracaniem długości serii produkcyjnych. Dawniej produkty formowano plastycznie na tzw. rollerach, dla których serie produkcyjne musiały być długie. Dzisiaj firma korzysta z tych maszyn jeszcze w przypadku filiżanek i kubków, natomiast resztę wytwarza m.in. z wykorzystaniem pras izostatycznych. Ich użycie pozwala na szybkie dokonywanie zmian serii produkcyjnych.

Najnowszą i najbardziej zaawansowaną technologią jest ta wykorzystująca prasy izostatyczne z robotami czyszczącymi Mitsubishi Electric. Powtarzalność dla tych maszyn jest idealna, a czas przezbrojenia najkrótszy.

Przy ręcznym czyszczeniu możliwe jest wykonanie przez człowieka około 100 detali w ciągu zmiany ośmiogodzinnej – trzy roboty wykonują zaś w tym czasie obróbkę od 1600 do 2200 elementów. Jednocześnie produkty charakteryzują się dużą powtarzalnością, jakością, a ich wytwarzanie – niższymi kosztami.

Każdą inwestycję poprzedza kalkulacja kosztów i określenie jej efektywności. Porównywane są też różne urządzenia w okresie 5–10-letnim i przeliczane całkowite koszty eksploatacji. Użycie robotów jest opłacalne przy dłuższych seriach i ciągłym wykorzystaniu. Zgodnie z obliczeniami, w Lubianie SA koszt pracy robota na jedno wyprodukowane naczynie to kilka groszy, a inwestycja zwracała się w 4,5 roku. Roboty Mitsubishi Electric pracują od 2004 r., a więc okres ten już minął. Ponadto w planie całej inwestycji trzeba uwzględnić utrzymanie ruchu, serwisowanie robotów, przeglądów, bieżącą konserwację (m.in. regularnie smarować i przeczyszczać odpowiednie układy).

W zakładzie istnieje jeszcze wiele miejsc, gdzie można by zautomatyzować produkcję. Takim tematem jest np. produkcja uszek do filiżanek i innych naczyń. W tym przypadku podstawowym problemem jest odpowiednie oczyszczenie ich powierzchni po wyjęciu z formy. Można by zautomatyzować ponadto załadunek naczyń na wózki piecowe, choć to także złożony etap. Podejmowane były próby zautomatyzowania działu zdobienia, jednak technologicznie było to na tyle skomplikowane, że nie zakończyły się one sukcesem. Dobrym pomysłem byłoby zautomatyzowanie sortowania towarów – to zagadnienie również nie jest proste, gdyż wyroby sortowane są pod klientów.

Praca ludzka w Polsce drożeje i będzie w przyszłości coraz droższa, przez co wykorzystanie maszyn jest jedną z najlepszych metod zmniejszania kosztów. W Lubiana SA istnieje przestrzeń tematyczna do automatyzacji, a tematów na przyszłość jest sporo.

pl3a.mitsubishielectric.com

source: Mitsubishi Electric

Keywords

Lubiana, mitsubishi electric, roboty przemysłowe

Related articles

  • CleanBox Reeco wyróżniony w konkursie „Liderzy Innowacji Pomorza i Kujaw 2025”
  • Efektywność energetyczna przedsiębiorstwa i jej audyt – poradnik ekspertów z Efektywniej.pl
  • Pierwsza orkiestra, w której wykorzystano kamery monitoringu, głośniki oraz sztuczną inteligencję
  • Przygotowywanie kawy z wykorzystaniem cobota Techman TM12 – demonstracja funkcjonalności systemu wizyjnego w wykonaniu firmy „Robotycy”
  • Bezpieczeństwo w centrum dyskusji Kongresu Polska Moc Biznesu

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
1 Jan Training

Zwiedzanie centrum efektywnej prefabrykacji szaf sterowniczych

1 January 2025 – 31 December 2025
11 Dec Training

Bezpieczeństwo maszyn - algorytm wyznaczania Poziomu Nienaruszalności Bezpieczeństwa SIL

11–12 December 2025
11 Dec Training

Combo - Dyrektywa maszynowa i nowe rozporządzenie (UE) maszynowe - efektywna ocena zgodności i ocena ryzyka maszyn

Wrocław 11–19 December 2025
11 Dec Training

Część 1 - Dyrektywa maszynowa i nowe rozporządzenie (UE) maszynowe w szczegółach, czyli jak profesjonalnie zorganizować ocenę zgodności i ocenę ryzyka maszyn?

Wrocław 11–12 December 2025
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Accessibility Statement
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP