Antykorozyjne elementy polepszają jakość żywności
Redakcja serwisu print
Rosnące wymagania odnośnie jakości i bezpieczeństwa żywności produkowanej na całym świecie wymagają stosowania coraz nowszych technologii. Jedną z użytecznych metod jest użycie nowoczesnych, odpornych na korozję łożysk.
Odporne na rdze komponenty stanowią podstawę urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym. Rynek tego typu elementów stale rośnie dzięki zwiększanym wymaganiom stawianym producentom żywności na całym świecie. Najbardziej rozwinięte uregulowania prawne wprowadzono w Stanach Zjednoczonych, ale kraje europejskie starają się naśladować pod tym względem USA. Obecnie do najważniejszych przepisów dotyczących bezpieczeństwa w USA zaliczyć trzeba ustawę FSMA (Food Safety Modernization Act), którą wprowadzono w 2011 roku i która stanowiła pierwszy istotny pakiet zmian przepisów z 1938 roku.
Nowe przepisy koncentrują się na prewencji i wymagają od producentów żywności, by ci stosowali nowoczesne maszyny, minimalizujące ilość szkodliwego jedzenia wprowadzanego na rynek. Warto przy tym zaznaczyć, że przepisy wprowadzono zupełnie nie biorąc pod uwagę kosztów zastosowania narzuconych technologii, co w konsekwencji sprawia, że spełnienie części z zaleceń i warunków jest bardzo kosztowne.
Dzięki tym regulacjom w dobrej pozycji znaleźli się właśnie m.in. producenci odpornych na korozję komponentów składających się na systemy transmisyjne w fabrykach. W efekcie szacuje się, że wartość rynku komponentów takich jak np. nierdzewne łożyska znacząco wzrośnie w najbliższych kilku latach.
Źródło: IHS