2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu. Zamknij

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 7-8/2022

Automation7-8/2022

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Subscription
  • Contact
  • Advertisement
Articles
  • Building Automation
  • Safety
  • Druk 3D
  • Electrics
  • Energy
  • Energia
  • Communication
  • Computers and HMI
  • Building Automation
  • Assembly and Conveyance
  • Software
  • Pneumatics
  • Measurements
  • Prawo i normy
  • Przemysł 4.0
  • Robotics
  • Control
  • Visions Systems
  • Drives
  • Technika łożyskowa
  • Technologia obróbki
  • Services
  • Others
Expand all
  • Home page
  • Articles
  • Visions Systems

Systemy OCR. Rośnie zapotrzebowanie producentów

Materiał prasowy (Balluff Sp. z o.o.) print

Saturday October 19 2019
Systemy OCR. Rośnie zapotrzebowanie producentów
Tweet

Branża spożywcza sygnalizuje coraz większe potrzeby w zakresie kontroli wytwarzanych produktów. Wiąże się to bezpośrednio ze wzrostem świadomości konsumentów, którzy zwracają coraz większą uwagę na to, co kupują. W dokładnej analizie produktów pomagają specjalne systemy OCR (Optical Character Recognition), bazujące na optycznym rozpoznawaniu znaków.

Już 40% mieszkańców Polski deklaruje, że przynajmniej raz w tygodniu kupuje produkt, który określany jest jako zdrowa żywność – to wyniki badania przeprowadzonego przez agencję badawczą MANDS na zlecenie De Heus. Z tego samego badania wynika, że tylko 10% nie zwraca uwagi na skład kupowanego jedzenia. To ogromny progres w porównaniu z danymi sprzed kilku lat (w 2011 r. około 90% badanych nie przywiązywało wagi do składu kupowanych produktów).

Producenci zmieniają taktykę

Firmy produkujące żywność na masową skalę muszą dostosować się do obecnych realiów. Aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, konieczna jest często całkowita zmiana strategii działania w odniesieniu do produkcji. Kontrahenci coraz częściej oczekują artykułów świeżych, bez dodatków substancji konserwujących. Oznacza to, że producenci muszą produkować serie z krótkimi terminami ważności, ponieważ tylko tak mogą zapewnić świeżość i przydatność jedzenia bez stosowania substancji chemicznych.

Balluff

OCR – sposób eliminacji błędów

Produkcja krótszych serii wiąże się z tym, że pracownicy muszą często przezbrajać maszyny, aby każda partia była dobrze oznakowana. Podczas tego procesu nierzadko zdarzają się błędy techniczne, często związane z czynnikiem ludzkim (jak np. wpisanie błędnej daty partii do systemu). – Producent musi zadbać o to, aby jego wyroby były bardzo dokładnie oznakowane. Nie chodzi tylko o to, czy na opakowaniu jest data ważności, ponieważ ta informacja jest już bezwzględnym standardem. W erze zwiększonej świadomości konsumenckiej produkty muszą zostać oznakowane w taki sposób, aby wszystkie informacje, łącznie ze składem i datą przydatności do spożycia, były nie tylko czytelne, ale też nie wpływały na zmniejszenie atrakcyjności opakowania – mówi Paweł Juras, ekspert ds. branży spożywczej z firmy Balluff Polska.

Źle oznakowana partia – jeśli zostanie wychwycona – jest w całości odsyłana do producenta, bez względu na liczbę błędnie oznaczonych towarów. Taki błąd może powodować poważne straty finansowe. Co zrobić aby uniknąć tego typu problemów? – Niedopuszczalne jest, aby produkt miał złą datę ważności. Aby uniknąć takiej sytuacji, producenci stosują specjalne systemy kontroli wizyjnej, bazujące na technologii OCR, czyli optycznym rozpoznawaniu znaków. Takie rozwiązanie wyłapuje za pomocą specjalnych kamer wszystkie błędy na kontrolowanych opakowaniach i odrzuca te, które zostały źle oznakowane. Dzięki temu klient ma pewność, że dostaje poprawnie oznaczoną partię – dodaje Paweł Juras.

Inwestycja w wiarygodność

Świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywania ciągle rośnie i nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższych latach trend ten miał się zmienić. Firmy produkujące żywność muszą więc inwestować w nowe technologie wspierające procesy produkcyjne, jeśli chcą utrzymać zaufanie konsumentów. Przedsiębiorca, który zdecyduje się wdrożyć system OCR powinien skorzystać z pomocy specjalistów, którzy pomogą mu dobrać rozwiązanie dopasowane do specyfiki jego organizacji. Firma Balluff zaopatruje firmy produkcyjne w najnowocześniejsze rozwiązania do kontroli produktowej, oparte na systemach OCR.

BALLUFF Sp. z o.o.
ul. Graniczna 21A, 54-516 Wrocław
tel. 71 382 09 00, fax 71 338 49 30
e-mail: balluff@balluff.pl 
www.balluff.pl

source: Automatyka 5/2019

Keywords

Balluff, Branża spożywcza, optyczne rozpoznawanie znaków, przemysł spożywczy, Systemy OCR

Parts of the series

Czujnik Balluff BOS 21M. Wybór, elastyczność, funkcjonalność

Czujnik Balluff BOS 21M. Wybór, elastyczność, funkcjonalność

More

Related articles

  • Systemy wizyjne i technologia RFID
  • Robocie czy widzisz…? Systemy wizyjne w stanowiskach zrobotyzowanych
  • Skanowanie kodów kiedyś i dziś. Najnowsze technologie dla systemów identyfikacji
  • Systemy wizyjne, kamery termowizyjne
  • Wydajny system wizyjny. Inteligentna kamera SBRD

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
13 Oct Trade fair

Wirtualne stoisko SABUR już otwarte!

Warszawa 13 October 2021 – 13 October 2022
12 Aug Training

Minimalne wymagania dla maszyn w praktyce - ocena ryzyka i dostosowanie do dyrektywy narzędziowej

Rzeszów 12 August 2022 – 12 September 2022
15 Sep Conference

TOP automotive

Zawiercie 15–16 September 2022
15 Sep Training

Dyrektywa maszynowa w szczegółach, czyli jak profesjonalnie zorganizować ocenę zgodności i ocenę ryzyka maszyn?

Katowice 15–16 September 2022
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP