Gdy liczy się każdy listek. Ishida wyposażyła w specjalne wagi linię produkcyjną do sałat
Materiał prasowy print
Firma Primaflor, jeden z wiodących hiszpańskich producentów świeżych produktów, zainstalowała nową naważarkę przy linii produkcyjnej. Technologia, którą dostarczyła firma Ishida, zostanie przeznaczona do szybkiego i dokładnego pakowania mieszanek sałat.
Najnowszy model zainstalowano w fabryce firmy Primaflor w mieście Las Canalejas. Jest to przeznaczony do sałat, wodoodporny model CCW-RV z asortymentu Ishida Sector Solutions, który posiada 14 głowic o pojemności 5 litrów. To już piętnasta wielogłowicowa naważarka producenta, która zostanie zainstalowana przez Primaflor. 12 znajduje się w fabryce Las Canalejas, kolejne 3 wykorzystywane są w fabryce w León w północnej Hiszpanii.
Wagi zostały specjalnie zaprojektowane, tak by sprostać wymaganiom wielu produktów sałatkowych, których dokładne zapakowanie wymaga szczególnej dokładności. Przykładem są młode listki, które są podatne na splątanie i trudne do efektywnego przemieszczania w trakcie ważenia. Pochylona pod kątem rynna wlotowa zapewnia równomierne rozprowadzenie produktu u góry wagi. Amplitudę oraz częstotliwość systemu wibracyjnego można regulować, dzięki czemu producent jest w stanie uzyskać maksymalną moc zapewniającą utrzymanie stałego przepływu produktu do lejów ważących.
Wytłaczane powierzchnie zapobiegają sklejaniu się produktu, a podwójnie otwierane zasuwy lejów zapewniają czysty transfer z basenu do zbiorników ważących.
Co równie ważne, najwyższej klasy wagi serii RV zapewniają niezrównaną dokładność, dzięki unikalnemu oprogramowaniu do obliczania potrójnej kombinacji, które może obliczyć optymalne kombinacje wag, dwukrotnie je sprawdzić, a następnie wybrać tę najbliższą wagi docelowej - wszystko w jednym cyklu. Minimalizuje to ryzyko błędów, podnosząc wydajność i jednocześnie zwiększając dokładność oraz spójność ważenia.
Primaflor obsługuje w sumie 2 000 różnych linii produktów, zarówno własnej marki, jak i marek prywatnych, dlatego podobna specyfikacja wag jest bardzo ważna. Daje to firmie dużą elastyczność i możliwości szybkiego reagowania na zmieniające się wymagania klientów. Podobnie, łatwość konfiguracji wag jest niezwykle istotna dla zapewnienia bezproblemowych przezbrojeń. Ze względu na wymagania dotyczące ważenia, firma wybrała właśnie Ishidę.
– Kiedy po raz pierwszy testowaliśmy technologię ważenia wielogłowicowego dla naszych produktów sałatkowych, sprawdzaliśmy innego dostawcę, ale proponowana waga nie była łatwa w obsłudze, w dodatku wymagała częstych interwencji inżyniera, który musiał udzielać pomocy przy różnych funkcjach – wyjaśnia Manuel Santa Cecilia, dyrektor operacyjny Primaflor.
– Dla porównania, wagi Ishida są proste w konfiguracji, a ekran dotykowy pilota jest intuicyjny – każdy kto korzystał ze smartfona, będzie potrafił z niego korzystać. Wielojęzyczny panel dotykowy pomaga pokonać wszelkie bariery językowe, a dla nas jest to szczególnie ważne, ponieważ zatrudniamy operatorów z różnych krajów – dodaje.
Primaflor deklaruje, że dalej będzie rozwijać fabryki przy użyciu modeli wag Ishida. Taka konsekwentna praca jest niezbędna w fabryce, która codziennie przetwarza około 60 ton produktu. Wagi pakują różne rozmiary worków, od 50 g do 2 kg, zarówno dla sektora handlu detalicznego, jak i gastronomii. Jak twierdzi Manuel Santa Cecilia, ogólna dokładność maszyn jest doskonała. Prędkości wahają się od 30 do 75 paczek na minutę, w zależności od rozmiaru opakowania i przepływu produktu przez wagę. Maszyny pracują na dwie zmiany od poniedziałku do soboty. Ich higieniczna i trwała konstrukcja umożliwiają szybkie czyszczenie sprężonym powietrzem podczas zmiany produktu, a wagi są poddawane kompleksowemu myciu na koniec każdego dnia. Zbiorniki można łatwo wyjąć bez użycia narzędzi i umieścić na specjalnej ścianie do czyszczenia.
Wagi Ishida zostały dostarczone przez wieloletniego hiszpańskiego agenta Ishidy CIMA.
– Niezawodność maszyn ma kluczowe znaczenie dla utrzymania wydajnej produkcji, a my otrzymujemy doskonałe wsparcie techniczne od CIMA zawsze, gdy tego potrzebujemy – podsumowuje Manuel Santa Cecilia.
source: Ishida