Ogólnopolska Konferencja Techniczna „Optymalizacja produkcji w branży spożywczej” to branżowe spotkanie, podczas którego przedstawione zostaną najlepsze praktyki w optymalizacji i automatyzacji procesu produkcji. Uczestnictwo w wydarzeniu pozwala poznać najnowsze techniki i światowe technologie nie tylko z zakresu automatyzacji, ale również Utrzymania Ruchu, bezpieczeństwa i kwestii efektywności energetycznej.
Co w programie?
Tematyka wydarzenia skupia się na najważniejszych obszarach odpowiadających za optymalizację procesów wytwórczych: automatyce, Utrzymaniu Ruchu, bezpieczeństwie, efektywności energetycznej i systemach IT. Zaprezentowane zostaną trendy, innowacje i rozwiązania najczęstszych problemów, z jakimi borykają się na co dzień osoby związane z produkcją.
Dzięki obecności ekspertów z kluczowych firm dostarczających rozwiązania dla przemysłu będzie można skorzystać z indywidualnych konsultacji w zakresie ich zastosowania.
Tematyka konferencji to m.in.:
- Silniki liniowe oraz liniowo-obrotowe - nowoczesne napełnianie i zakręcanie
- Nowoczesna automatyzacja w obszarach spożywczych - sensoryka, IO-LINK, RFID, systemy wizyjne
- Wykorzystanie kamer termowizyjnych do zapewnienia ciągłości produkcji w przemyśle spożywczym
- Sterowanie i monitoring w procesach produkcyjnych
- Zastosowania technologii ultradźwiękowej
- Automatyzacja smarowania istotnym elementem wspomagającym utrzymanie ruchu
- Jak zabezpieczyć wrażliwy produkt przed niepożądanymi zjawiskami ze strony sieci elektroenergetycznej poprzez własną jednostkę wytwórczą
- System monitoringu i zarządzania energią
- Roboty paletyzujące - proste rozwiązania do pracy w każdych warunkach
Warsztaty: Oprogramowanie narzędziowe SYSMAC i ACE – symulacja i zintegrowane programowanie robotów SCARA/DELTA/6-axis
- Konfiguracja urządzeń w platformie Sysmac;
- Omówienie gotowych bloków funkcyjnych dla maszyn pakujących w celu skrócenia czasu potrzebnego na oprogramowanie maszyny;
- Prezentacja i możliwości symulacji pracy robotów na przykładzie oprogramowania ACE;
- Zarządzania pracą robotów z poziomu sterownika PLC z rodziny Sysmac;
- Kontrola wizyjna jakości produktu i opakowania z użyciem kontrolera FH;
- Zbieranie informacji dotyczących produktu i maszyny do bazy danych z użyciem sterownika NJ.
Do dyspozycji uczestników oddane zostanie stanowisko demonstracyjne 3i przedstawiające zintegrowane połączenie napędów, robota, systemu wizyjnego i bezpieczeństwa. Na tym przykładzie zaprezentowane zostaną rozwiązania, których podstawą jest integracja, inteligencja, interaktywność w nowoczesnej fabryce z sektora spożywczego.