Certyfikowane produkty SCHUNK dla branży spożywczej
Materiał prasowy (SCHUNK Intec Sp. z o.o.) print
Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych coraz powszechniej jest obecna również w branży spożywczej. Stale rosnące wymagania w zakresie szybkości, elastyczności i efektywności produkcji, przy równoczesnej konieczności spełnienia wysokich wymogów higieny, wymuszają usprawnianie procesów produkcyjnych i manipulacyjnych z zachowaniem rygorystycznych norm dotyczących warunków otoczenia pracy.
Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, firma SCHUNK oferuje szeroki wachlarz produktów z certyfikatami potwierdzającymi możliwość zastosowania w pomieszczeniach czystych. Poza rozwiązaniami standardowymi, jak chwytaki LMG o stopniu ochrony IP69K wykonane ze stali nierdzewnej lub model SG z obudową z tworzywa z certyfikatem FDA (ang. Food and Drug Administration), proponuje również rozwiązania specjalne, opracowane zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem klienta.
Firma SCHUNK oferuje gotowy zespół chwytający, wykonany zgodnie z wymaganiami konkretnej aplikacji. W artykule przedstawiono przykładowe realizacje zastosowane w branży spożywczej.
Przenoszenie kiełbasek
Pierwszy przykład dotyczy przenoszenia różnego typu kiełbasek salami marki BiFi.
Aplikacja
Różne kiełbaski salami BiFi, wymieszane i nieposortowane wstępnie, są transportowane na taśmociągu do stacji pakowania. Następnie kiełbasa salami jest zbierana z pasa transportowego i umieszczana na przygotowanej folii opakowaniowej.
Moduły/system
W aplikacji wykorzystane są zespoły chwytakowe. Każdy z nich składa się z trzech chwytaków SWG 32 bez sprężyn (użyty w chwytakach smar jest bezpieczny dla żywności i spełnia wymagania normy NSF H1) oraz trzech modułów liniowych NHE 62, także ze smarem zgodnym z NSF H1.
Rozwiązanie
Kontroler robota określa pozycję chwytania kiełbasek za pomocą systemu kamer. Chwytaki z jednostkami liniowymi są kolejno przemieszczane w dół i zbierają kiełbaski. Następnie trzy kiełbaski są umieszczane jednocześnie i równolegle na folii opakowaniowej.
Korzyści
Dzięki takiemu rozwiązaniu klient zyskuje wiele korzyści: zasada chwytania kątowego centruje położenie kiełbasek, nie ma też konieczności ich wstępnego sortowania i magazynowania. Co więcej, proces charakteryzuje się dużą niezawodnością, a budowa zespołów chwytakowych, ze względu na smarowanie i materiały zgodne z wymaganiami normy NSF H1, jest odpowiednia do kontaktu z żywnością. Lekka konstrukcja i bardzo szybki czas zamykania (20 ms) umożliwiają przeniesienie 600 minikiełbasek na minutę.
Rozwiązanie jest odpowiednie także do innych zastosowań związanych z pakowaniem (np. układanie baterii 1,5 V w opakowaniu typu blister).
Przenoszenie paluszków rybnych
Kolejny przykład dotyczy przenoszenia mrożonych produktów rybnych różnego typu, takich jak pałeczki, hamburgery, trapezoidalne i owalne w kształcie ryby, a także filetów z ryb pieczonych i naturalnych, burgerów z kurczaka i innych produktów drobiarskich w różnych formach czy nuggetsów warzywnych i ziemniaczanych.
Aplikacja
Wszystkie produkty o różnym kształcie i wielkości muszą zostać zebrane i umieszczone bez uszkodzenia w pudełkach.
Moduły/system
W aplikacji wykorzystane są cztery specjalne chwytaki kątowe SWG 40 z jednym skróconym palcem oraz podwójny specjalny przepust do sprężonego powietrza. Ponadto użyto bezpiecznego dla żywności smaru zgodnego z NSF H1.
Rozwiązanie
Do przenoszenia wykorzystywane są dwa chwytaki do żywności ze specjalnie zaprojektowanymi palcami, połączone płytą ze stali nierdzewnej. Zintegrowana sprężyna utrzymuje siłę chwytania w przypadku utraty zasilania. Wymagane monitorowanie położenia końcowego odbywa się za pomocą zintegrowanych przełączników magnetycznych.
Korzyści
Omówione rozwiązanie ma szereg zalet, do których należą: higieniczna konstrukcja zgodna z wymaganiami normy DIN EN 1672-2, jakość powierzchni odpowiednia do kontaktu z żywnością, zastosowanie smarów zgodnych z NSF H1 i bezpiecznych tworzyw sztucznych, wysoka jakość i odporna na korozję obudowa ze stali nierdzewnej (V4A lub 1.4571) i budowa ułatwiająca czyszczenie (możliwe także czyszczenie pod wysokim ciśnieniem). Kolejne zalety to regulowany kąt otwarcia – od 20° do 180° – przekładający się na szeroki zakres zastosowań, zasilanie za pomocą bezpośredniego połączenia zapewniające elastyczne ciśnienie we wszystkich aplikacjach oraz utrzymywanie siły chwytania przez urządzenie, co zapobiega upuszczenia jedzenia w przypadku spadku ciśnienia. Środki czyszczące zostały przetestowane przez firmę Johnson Diversey, Ecola, Kärcher.
Przenoszenie mięsa
Następny przykład odnosi się do przenoszenia sztuki mięsa z 13 żebrami.
Aplikacja
Porcje mięsa o masie do 6 kg i średnicy do 40 mm powinny być niezawodnie zbierane i umieszczane w maszynie do usuwania kości.
Moduły/system
Zastosowany system to dwa połączone chwytaki LMG 64 A z monitorowaniem pozycji końcowych.
Rozwiązanie
Do przenoszenia wykorzystywane są dwa chwytaki do żywności ze specjalnie zaprojektowanymi palcami, połączone płytą ze stali nierdzewnej. Zintegrowana sprężyna utrzymuje siłę chwytania w przypadku utraty zasilania. Wymagane monitorowanie położenia końcowego odbywa się za pomocą zintegrowanych przełączników magnetycznych.
Korzyści
Do korzyści, jakie dzięki temu rozwiązaniu zyskuje klient, należą: spełniająca wymagania normy DIN EN 1672-2 konstrukcja, zastosowanie zgodnych z NSF H1 smarów i bezpiecznych tworzyw sztucznych, a także powierzchnia odpowiednia do kontaktu z żywnością. Obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej (V4A lub 1.4571), która jest odporna na korozję. Wśród plusów rozwiązania należy także wymienić budowę umożliwiającą łatwe czyszczenie, w tym czyszczenie pod wysokim ciśnieniem. Zasilanie za pomocą bezpośredniego połączenia zapewnia elastyczne ciśnienie we wszystkich aplikacjach oraz utrzymywanie siły chwytania przez urządzenie, co zapobiega upuszczeniu jedzenia w przypadku spadku ciśnienia, a regulowany kąt otwarcia, który może sięgać od 20° do 180°, przekłada się na szeroki zakres zastosowań. Środki czyszczące zostały przetestowane przez firmy Johnson Diversey, Ecola, Kärcher.
Przenoszenie herbatników
Do zrealizowanych przez firmę SCHUNK rozwiązań należy także system służący do przenoszenia herbatników.
Aplikacja
W przypadku tej aplikacji partia 51 ciastek musi zostać odebrana i umieszczona w opakowaniu.
Moduły/system
Zastosowane urządzenie to dwupalczasty chwytak kątowy SGB 40.
Rozwiązanie
W rozwiązaniu wykorzystano dwa chwytaki kątowe do małych komponentów, wyposażone w specjalne płyty ze stali nierdzewnej. Od strony, która ma kontakt z ciastkami, płyty chwytaka są wyposażone w bezpieczne dla żywności wymienne silikonowe płytki.
Korzyści
Zaproponowane rozwiązanie gwarantuje chwytanie herbatników bez uszkodzeń, przenoszenie kompletnej partii ciastek w jednym cyklu oraz większą higienę i niezawodność niż w przypadku zastosowania technologii próżniowej. Części stykające się z produktem są odpowiednie do żywności – szczęki górne są wykonane ze stali nierdzewnej z silikonowymi wkładkami.
Przenoszenie muffinek
Kolejna realizacja dotyczy przenoszenia muffinek różnej wielkości.
Aplikacja
Muffinki różnego kształtu i różnej wielkości muszą zostać zebrane i umieszczone w pudełkach bez uszkodzenia produktu.
Moduły/system
Na kompletny system składają się: specjalny chwytak kątowy SGB 32 z jednym skróconym palcem i podwójny specjalny przepust sprężonego powietrza. Użyto też bezpiecznego dla żywności smaru zgodnego z NSF H1.
Rozwiązanie
Elastycznie regulowane punkty chwytania umożliwiają manipulowanie muffinkami różnej wielkości. Podczas otwierania na szczęki bazowe chwytaka jest zakładany dodatkowy tłok pneumatyczny, co skraca czas otwarcia.
Korzyści
Elastycznie regulowane punkty chwytania przekładają się na niezwykle szeroki zakres chwytanych kształtów i wielkości. Do innych korzyści z wdrożenia takiego rozwiązania należą: zwiększona niezawodność procesu w porównaniu z rozwiązaniem z chwytakiem próżniowym, minimalizacja konturów zakłócających i zapobieganie uszkodzeniu węży dzięki zastosowaniu przepustu obrotowego z dwoma oddzielnymi kanałami doprowadzającymi powietrze, szybka obsługa dzięki zastosowaniu tworzyw sztucznych, aluminium i włókna węglowego oraz niemal całkowite wyeliminowanie konieczności czyszczenia przepustów sprężonego powietrza.
Zbieranie sera
Ostatnie omawiane rozwiązanie dotyczy zbierania okrągłych kawałków sera.
Aplikacja
Poszczególne kawałki sera są transportowane na taśmociągu. Stosy kręgów sera są pakowane do pudełek.
Moduły/system
System składa się z chwytaka układającego SG 47 oraz modułu obrotowego FSU-16-2 90°.
Rozwiązanie
Kawałki sera są zbierane z pasa transmisyjnego i trzymane w stosie w szczęce chwytaka. Sery są umieszczane w opakowaniu w czasie cyklu krótszym niż 0,05 s.
Korzyści
Proponowane rozwiązanie ma wiele zalet. W razie wystąpienia nieplanowanych sytuacji części mogą być łatwo i precyzyjnie usunięte. Produkty mogą być zbierane i umieszczane pojedynczo lub na stosie, a krótki czas otwarcia i zamknięcia zapewnia szybką obsługę. Zastosowane tworzywa sztuczne i smary umożliwiają kontakt z żywnością, zaś kompaktowa konstrukcja eliminuje elementy utrudniające pracę (np. wystające kable). Możliwe jest czyszczenie przy wysokim ciśnieniu. Środki czyszczące zostały przetestowane przez Johnson Diversey, Ecolab, Kärcher.
SCHUNK INTEC Sp. z o.o
ul. Puławska 40 A, 05-500 Piaseczno
tel. 22 726 25 00, fax 22 726 25 25
e-mail: info@pl.schunk.com
www.pl.schunk.com
source: Automatyka 7-8/2017