2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

This website uses cookies

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu.

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 11/2025

Automation11/2025

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Contact
  • Advertisement
Articles
  • Building Automation
  • Safety
  • Druk 3D
  • Electrics
  • Energy
  • Energia
  • Building Automation
  • Communication
  • Computers and HMI
  • Building Automation
  • Assembly and Conveyance
  • Software
  • Pneumatics
  • Measurements
  • Prawo i normy
  • Przemysł 4.0
  • Robotics
  • Control
  • Visions Systems
  • Drives
  • Technika łożyskowa
  • Technologia obróbki
  • Services
  • Building Automation
  • Others
Expand all
  • Home page
  • Articles
  • Safety

Rozwiązania bezpieczeństwa dla przemysłu spożywczego

Materiał prasowy print

Wednesday July 01 2015
Fot. 1. Szczególnie w przypadku maszyn dla przemysłu spożywczego czujniki bezpieczeństwa mają wiele zalet, w porównaniu do elektromechanicznych wyłączników bezpieczeństwa. Na zdjęciu pokazano czujnik BNS 40 S, który został opracowany specjalnie do stref higienicznych w produkcji artykułów spożywczych
Tweet

Przemysł spożywczy stawia wyjątkowo wysokie wymagania komponentom i systemom zapewniającym bezpieczeństwo maszyn. W zależności od aplikacji wymagania te dotyczą higieny, uszczelnień zapobiegających przenikaniu płynów i pyłu, spełniania przepisów branżowych, ochrony przeciwwybuchowej oraz odporności na szczególnie wysoką lub niską temperaturę. Dlatego zaleca się stosowanie urządzeń bezpieczeństwa, które zostały opracowane z uwzględnieniem tych szczególnych warunków.

Żaden konstruktor, zajmujący się urządzeniami bezpieczeństwa oraz doborem potrzebnych komponentów do maszyn i urządzeń, nie ma wątpliwości, że bezpieczeństwo maszyn jest niezwykle złożoną kwestią. Funkcjonuje wiele norm zharmonizowanych z dyrektywą maszynową, które określają m.in. dokładny sposób postępowania przy doborze komponentów. Istnieje również szereg możliwości zabezpieczenia poszczególnych niebezpiecznych obiektów.

Higiena stawia szczególne wymagania

W przypadku osłon bezpieczeństwa, stosowanych w maszynach przemysłu spożywczego, kryteria doboru są jeszcze bardziej rozbudowane, ponieważ oprócz ogólnie obowiązujących przepisów bezpieczeństwa maszyn należy spełnić w wielu przypadkach również wymagania w zakresie higieny. Obszar ten nie jest tak złożony, jak bezpieczeństwo maszyny, ale także wymaga szczególnej uwagi. 

Fot. 2. CSS 30 S o cylindrycznej konstrukcji nadaje się m.in. do ukrytego montażu za osłonami ze stali szlachetnej. Wariant w obudowie z tworzywa sztucznego jest również dostępny jako CSS 300

Fot. 2. CSS 30 S o cylindrycznej konstrukcji nadaje się m.in. do ukrytego montażu za osłonami ze stali szlachetnej. Wariant w obudowie z tworzywa sztucznego jest również dostępny jako CSS 300

Na początku należy określić, w której z czterech stref higieny ma być stosowane dobierane urządzenie bezpieczeństwa. W strefie suchej konieczna jest jedynie ochrona przed zanieczyszczeniami. W strefie rozbryzgów może dojść do skażenia lub skażeń krzyżowych, ponieważ personel dotyka zarówno artykułów spożywczych, jak i maszyny. W strefie mokrej istnieje wysokie ryzyko skażeń bakteryjnych. Z tego względu przeprowadzanie regularnego mycia niskociśnieniowego za pomocą substancji chemicznych lub czyszczenia na gorąco należy do zalecanych środków higieny.

Ryzyko skażenia jest jeszcze większe w strefie agresywnej, gdzie często odbywa się czyszczenie gorącą parą lub czyszczenie wysokociśnieniowe, za pomocą agresywnych środków czyszczących. Oznacza to, że stosowany tam osprzęt łączeniowy musi wytrzymać strumień wody o ciśnieniu 80 bar i temperaturze 80 °C.

Skuteczne uszczelnienie

Jest oczywiste, że w takich warunkach nie można stosować konwencjonalnych urządzeń bezpieczeństwa. Aby wymagania w zakresie higieny zostały spełnione, należy zadbać o dwie 
kwestie.

Po pierwsze osprzęt łączeniowy musi wytrzymywać częste czyszczenie, co nie jest łatwe w przypadku komponentów elektrycznych lub elektromechanicznych i stawia wysokie wymagania w stosunku do doboru materiałów i uszczelnienia. Po drugie należy je konstruować zgodnie z zasadami „konstrukcji higienicznej”. Oznacza to wykluczenie możliwości tworzenia się obszarów zbierania zanieczyszczeń.

Norma EN 1672-2 („Maszyny dla przemysłu spożywczego – Ogólne zasady projektowania – Wymagania w zakresie higieny”) podaje odpowiednie wskazówki w tym zakresie. Wykluczone jest np. stosowanie konwencjonalnych elektromechanicznych wyłączników i blokad bezpieczeństwa, przynajmniej w strefie mokrej i w strefie agresywnej.

Osprzęt łączeniowy

Z wymienionych powodów budowa maszyn dla przemysłu spożywczego była pierwszą branżą, w której zamiast konwencjonalnych elektromechanicznych wyłączników bezpieczeństwa zastosowano czujniki bezpieczeństwa. Działają one bezdotykowo – zbliżeniowo – i można je łatwo czyścić. Wynika to z gładkiej powierzchni czujnika i aktywatora, a ponadto można je montować w sposób ukryty, np. za osłonami z tworzywa sztucznego.

Fot. 3. Zintegrowana technologia RFID elektronicznego czujnika bezpieczeństwa RSS 36 umożliwia zwiększenie ochrony przed nieautoryzowaną manipulacją

Fot. 3. Zintegrowana technologia RFID elektronicznego czujnika bezpieczeństwa RSS 36 umożliwia zwiększenie ochrony przed nieautoryzowaną manipulacją

Do nowości w omawianym obszarze zastosowań należą magnetyczne wyłączniki bezpieczeństwa BNS 40 S (fot.  1). Zostały one przygotowane do najbardziej wymagających zastosowań, a konkretnie – w tym przypadku – do stosowania w strefach mokrych, w bezpośrednim sąsiedztwie produktu. Obudowa ze stali szlachetnej jest odporna na korozję i płyny czyszczące. Wąska konstrukcja o gładko wyszlifowanej powierzchni dobrze wpasowuje się w typową strukturę otoczenia maszyn dla przemysłu spożywczego.

Ponieważ wyłącznik BNS 40 S ma stopień ochrony IP69K, można go uważać za odporny na działanie myjek wysokociśnieniowych. Duża odległość zadziałania pozwala na ukryty montaż za niemagnetycznymi osłonami. Podczas projektowania szczególną uwagę zwrócono na uniemożliwienie tworzenia się obszarów zbierania zanieczyszczeń i przetestowano urządzenie, 
zgodnie z Ecolab, pod kątem zgodności z używanymi środkami czyszczącymi.

Czujnik bezpieczeństwa z technologią CSS

CSS 30 S (fot. 2) został również opracowany w wersji do najbardziej wymagających zastosowań, ale w innym celu. Ten czujnik bezpieczeństwa o cylindrycznej konstrukcji wykorzystuje technologię CSS (Coded Safety Sensor), opracowaną i opatentowaną przez firmę Schmersal, służącą do dwukierunkowej komunikacji między czujnikiem i aktywatorem. Jej zaletą jest m.in. możliwość szeregowego połączenia do 31 czujników i ich kontroli przy użyciu tylko jednego modułu bezpieczeństwa. Również w przypadku takiego szeregowego połączenia możliwe jest tworzenie obwodów bezpieczeństwa, spełniających wymagania poziomu zapewnienia bezpieczeństwa „e” według wymagań normy EN 13849-1
(SIL 3, kategoria 4). Ponadto czujniki są w stanie wykryć przesunięcie osłon bezpieczeństwa i w odpowiednim czasie zaalarmować obsługę. Dzięki temu można uniknąć nieplanowanych przestojów maszyn.

CSS 30 S jest hermetycznie zamknięty w obudowie ze stali szlachetnej i ma stopień ochrony IP69K. Czujnik CSS został zmodyfikowany w taki sposób, że działa również przez osłony ze stali szlachetnej.

Alternatywę stanowi CSS 300 – bardziej ekonomiczny wariant, z obudową z tworzywa sztucznego.

Zintegrowane RFID

Innym czujnikiem bezpieczeństwa, który znalazł szerokie zastosowanie w budowie maszyn dla przemysłu spożywczego i w przemyśle opakowań, jest RSS 36 (fot. 3), obecnie dostępny także w wersji z wbudowanym interfejsem AS-i Safety. Oprócz technologii CSS, czujnik bezpieczeństwa jest wyposażony w chip RFID. Pozwoliło to stworzyć różne wersje kodowania w celu zwiększenia ochrony przed manipulacją.

Do innych właściwości czujnika RSS 36 należą wygodny montaż, duża odległość zadziałania i stopień ochrony IP69K. Ze względu na wytrzymałą konstrukcję czujnik ten może służyć jako ogranicznik ruchu małych drzwi i klap. Dzięki opcjonalnemu, wbudowanemu zatrzaskowi magnetycznemu, zamkniętemu w szczelnej obudowie z tworzywa sztucznego, można zrezygnować z dodatkowych zatrzasków odpowiednich do stref higieny.

Innowacyjna blokada bezpieczeństwa

Niedawno Grupa Schmersal wprowadziła na rynek nową elektromagnetyczną blokadę bezpieczeństwa AZM 300 (fot. 4). Urządzenie to nie zostało zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego, ale mimo to znalazło w tym obszarze wiele zastosowań. Przyczyniły się do tego: nowy, bardzo elastyczny system ryglowania, wykonany w formie obrotowego krzyża maltańskiego, oraz wygodny montaż. Do standardowych właściwości należą możliwość kodowania, przy użyciu czujnika RFID, podobnie jak w RSS 36, oraz regulowana siła zatrzasku. Ponadto podczas projektowania przestrzegano zasad konstrukcji higienicznej, a dzięki stopniowi ochrony IP69K blokada AZM 300 nadaje się do stosowania w obszarach, w których ważne jest zachowanie higieny. 

Fot. 4. Innowacyjna, elektromagnetyczna blokada bezpieczeństwa AZM 300 zapewnia szereg zalet użytkownikowi

Fot. 4. Innowacyjna, elektromagnetyczna blokada bezpieczeństwa AZM 300 zapewnia szereg zalet użytkownikowi

Najnowsze technologie

Przedstawione w artykule urządzenia bezpieczeństwa pokazują, że budowa maszyn dla przemysłu spożywczego stawia bardzo specyficzne, dodatkowe wymagania komponentom i systemom, zapewniającym bezpieczeństwo maszyn. Można bez problemu spełnić te wymagania, gdy konstruktorzy będą dobierać podzespoły, które zostały opracowane zgodnie z zasadami konstrukcji higienicznej. Również w przypadku innych zastosowań w budowie maszyn dla przemysłu spożywczego – np. w przypadku aplikacji niskotemperaturowych i urządzeń do napełniania sproszkowanych materiałów, które podlegają wymaganiom ochrony przeciwwybuchowej – są dostępne urządzenia bezpieczeństwa wykorzystujące najnowszą technologię i zapewniające niezawodność oraz wysoką wydajność.

Co najmniej tak samo ważne, jak kompleksowa oferta branżowa, jest doradztwo dla klientów w obszarze budowy maszyn dla przemysłu spożywczego, prowadzone przez ekspertów o odpowiedniej wiedzy praktycznej. W firmie Schmersal dystrybucja jest wspomagana przez branżowych ekspertów, którzy mają dostęp do odpowiedniej fachowej wiedzy w dziedzinie techniki przetwórstwa spożywczego i ściśle z nią związanej techniki opakowań.

SCHMERSAL POLSKA
ul. Baletowa 29
02-867 Warszawa
tel. 22 250 88 00
fax 22 816 85 80
e-mail: info@schmersal.pl
www.schmersal.pl

source: Automatyka 4/2015

Keywords

bezpieczeństwo maszyn, przemysł spożywczy, schmersal

Related articles

  • Identyfikacja zagrożeń z ISO 12100 – jak zrobić to poprawnie i kompletnie
  • Trójkolorowy wskaźnik Modbus SMI2-M firmy akYtec
  • Jak integrować zabezpieczenia już na etapie projektowania maszyn?
  • Klasyfikacja stref zagrożenia wybuchem – jak się odbywa?
  • Rozwiązania i usługi z zakresu bezpieczeństwa pracy

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
1 Jan Training

Zwiedzanie centrum efektywnej prefabrykacji szaf sterowniczych

1 January 2025 – 31 December 2025
4 Dec Training

Wyposażenie elektryczne maszyn – rozdzielnice i sterownice niskiego napięcia

4–5 December 2025
5 Dec Training

Wymagania rynku amerykańskiego dla produktu elektrycznego/elektronicznego – wstęp do oceny zgodności

5 December 2025
11 Dec Training

Bezpieczeństwo maszyn - algorytm wyznaczania Poziomu Nienaruszalności Bezpieczeństwa SIL

11–12 December 2025
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Accessibility Statement
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP