TRANE doceniło energooszczędne inwestycje FERRERO Polska
Seweryn Ścibior print
21 września br., na zaproszenie firmy Trane, redakcja PAR uczestniczyła w ceremonii wręczenia nagrody „Energy Efficiency Award” w fabryce Ferrero Polska w Belsku Dużym k. Grójca. Uroczystość połączona była ze zwiedzaniem zakładu.
Nagroda „Energy Efficiency Award” jest wyróżnieniem, którym firma Trane od lat honoruje zakłady przemysłowe wdrażające programy mające na celu poprawę swojej efektywności energetycznej.
Budowę fabryki Ferrero w Belsku Dużym rozpoczęto w 1996 r., a już rok później ruszyła tam produkcja znanych na całym świecie słodyczy, takich jak Nutella, czy produkty z linii Kinder. Początkowo fabryka ukierunkowana była na produkcję wyłącznie na rynek lokalny oraz na rynki państw regionu, lecz szybko postępująca automatyzacja zakładu sprawiła, że w kolejnych latach fabryka przekształciła się w jedną z największych fabryk grupy Ferrero i jednocześnie w jedną z największych fabryk produkujących słodycze w Europie.
Ferrero Polska realizuje globalne cele w zakresie zrównoważonego rozwoju w ramach nowego projektu budowlanego, którego realizacja we współpracy z Trane rozpoczęła się w 2001 r. Od tego czasu spółka Ferrero Polska wykonała w obrębie ośmiu głównych budynków ponad 20 projektów, których celem było stworzenie przyjaznego dla środowiska, wydajnego energetycznie i operacyjnie oraz komfortowego otoczenia. Projekty te obejmowały:
Halę produkcyjną numer 3 – w tym obiekcie o powierzchni 12 tys. metrów kwadratowych zainstalowano całkowicie zintegrowany system chłodzenia pozwalający na precyzyjne sterowanie warunkami otoczenia, które mają kluczowe znaczenie dla procesu produkcji.
Zastosowany system jest o ponad 40 % bardziej energooszczędny w porównaniu do tradycyjnego rozwiązania i pozwala na roczne oszczędności sięgające 130 tys. euro. Umożliwia utrzymanie wewnątrz hali temperatury 18 °C oraz wilgotności na poziomie 55–60 %.
W ramach systemu wykorzystano centrale wentylacyjne z funkcją free-coolingu, technologię zmiennych przepływów, chłodzone wodą agregaty wody lodowej oraz wieże chłodnicze. Całość zarządzana jest przez system automatyki, który gwarantuje optymalizację energetyczną i operacyjną całego systemu.
Magazyn surowców – w tym obiekcie o powierzchni 1500 metrów kwadratowych zaistniała konieczność zainstalowania innowacyjnego systemu chłodzenia pozwalającego na efektywne, wydajne i precyzyjne sterowanie temperaturą oraz wilgotnością na całej przestrzeni budynku.
Ferrero Polska zastosowało zintegrowany system chłodzenia, najnowsze dysze wentylacyjne dalekiego zasięgu współpracujące z centralami wentylacyjnymi oraz specjalne wentylatory przeciągowe. Rozwiązanie to pozwala Ferrero Polska na wykorzystanie całej powierzchni magazynowej obiektu oraz na precyzyjne sterowanie temperaturą wymaganą w jego obrębie.
Powierzchnia biurowa – wysokowydajny system ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC) zapewnia komfortowe środowisko pracy, spełniając standardy typowe dla budynków biurowych klasy A+.
System oparto na klimakonwektorach wykorzystujących technologię zmiennych przepływów, wyposażonych w sterowniki cyfrowe serii ZN, które poprawiają komfort akustyczny i termiczny, pozwalając jednocześnie na zredukowanie kosztów energii o 20 % w porównaniu do standardowych klimakonwektorów. System automatyki budynków Tracer Summit umożliwia zdalne i scentralizowane sterowanie warunkami panującymi w obiekcie.
Wszystkie zastosowane w zakładzie systemy HVAC są w pełni zintegrowane z systemami automatyki i zarządzania budynkiem.