Klimatyzacja w przemyśle spożywczym. Wymienniki ciepła powietrze/woda Rittal Hygienic Design
Materiał prasowy (Rittal Sp. z o.o.) drukuj
Klimatyzacja szaf sterowniczych z chłodzeniem wodnym jest bardzo efektywna – szczególnie wówczas, gdy w zakładzie produkcyjnym istnieje już centralne zasilanie w wodę lodową. Nowe wymienniki ciepła powietrze/woda Rittal Hygienic Design idealnie nadają się dla przemysłu spożywczego, w którym wymagania dotyczące higieny są bardzo wysokie.
Higiena jest w przemyśle spożywczym absolutną koniecznością. Maszyny, urządzenia i komponenty muszą wykazywać odporność na codzienne czyszczenie myjką ciśnieniową lub parową, a ich powierzchnie muszą być ukształtowane w taki sposób, by umożliwiać łatwe mycie lub wręcz nie pozwalać na osadzanie się zanieczyszczeń.
Odprowadzanie ciepła
Chłodzenie szaf sterowniczych cieczą ma szereg zalet. Dzięki wysokiej wartości pojemności cieplnej wody w porównaniu z powietrzem, chłodzenie cieczą pozwala na bezproblemowe odprowadzanie także dużych ilości ciepła. Poza tym właśnie w środowisku przemysłowym często istnieje centralne zasilanie w wodę lodową, które można wykorzystać także do klimatyzacji szaf sterowniczych. Do szafy muszą zostać doinstalowane tylko odpowiednie wymienniki ciepła powietrze/woda. W przypadku Hygienic Design szczególne znaczenie ma także fakt, że nie jest konieczna wymiana powietrza między szafą a otoczeniem.
Rittal zmodyfikował swoje wymienniki ciepła powietrze/woda i może obecnie zaoferować klientom prowadzącym działalność w przemyśle spożywczym dwa warianty Hygienic Design. Wymienniki ciepła powietrze/woda do montażu naściennego mają moce chłodnicze 0,65 kW lub 1,2 kW. Higieniczna konstrukcja zmniejsza ryzyko kontaminacji w przemyśle spożywczym, przyczyniając się do bezpieczeństwa produktu.
Dopasowana konstrukcja
Aby spełnić wymogi Hygienic Design, konstrukcja została dopasowana w różnych miejscach. Mocowanie do ściany szafy sterowniczej rozwiązano za pomocą trzpieni gwintowanych i nakrętek, dzięki czemu z zewnątrz nie są widoczne żadne śruby. Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej, która dzięki szlifowaniu prostemu papierem o ziarnie 400 ma chropowatość powierzchni Ra poniżej 0,8 μm. Gładkie powierzchnie są łatwe w czyszczeniu i dezynfekcji. Zanieczyszczenia nie mogą osadzać się w szczelinach, z których byłyby trudne do usunięcia.
Uszczelka między obudową a szafą sterowniczą jest wykonana z silikonu. Przenoszenie substancji barwiących, smakowych lub niepożądanych zapachów jest niemożliwe. Uszczelka likwiduje trudne w utrzymaniu czystości szczeliny między wymiennikiem ciepła powietrze/woda a szafą sterowniczą. W przypadku gdy uszczelka jest uszkodzona mechanicznie, użytkownik może ją łatwo wymienić na inną, dostępną jako część zamienna. Niebieskie zabarwienie uszczelki, zgodnie z dyrektywą FDA 21 CFR 177.2600, pozwala na łatwe odróżnienie zanieczyszczeń – na przykład pozostałości produktów spożywczych. Również na niebiesko zabarwione zostały płaskie uszczelki złączek przyłącza wody, którego geometria łączy się ze złączkami. Metalowy ogranicznik uniemożliwia nadmierne ściskanie uszczelki. To nie pozwala na wystawanie krawędzi, na których mogą osadzać się zanieczyszczenia lub mikroorganizmy.
Sprawdzona higiena
Góra obudowy ma typowe dla Hygienic Design nachylenie 30 stopni do przodu, co zapobiega pozostawaniu przedmiotów i jednocześnie pozwala na szybki odpływ cieczy, na przykład środków czyszczących i dezynfekujących zastosowanych do mycia. Dzięki stopniom ochrony IP56/59 wymienniki ciepła powietrze/woda spełniają wysokie wymagania dotyczące czyszczenia za pomocą wysokiego ciśnienia i strumienia pary.
Wymienniki ciepła powietrze/woda mają aprobaty C-UR oraz CSA, co umożliwia ich zastosowanie na całym świecie. Hygienic Design został przebadany przez niemiecką jednostkę badawczą i certyfikującą w dziedzinie żywności – DGUV – wg GS-NV 6 (zasady kontroli higieny). Urządzenia spełniają wymogi normy PN-EN ISO 14159:2008 i nadają się do zastosowań w przemyśle spożywczym zgodnie z PN-EN 1672-2:2009.
Rittal Sp. z o.o.
ul. Krakowiaków 48, 02-255 Warszawa
tel. 22 310 06 00, fax 22 310 06 16
e-mail: rittal@rittal.pl
www.rittal.pl
źródło: Automatyka 9/2017
Słowa kluczowe
klimatyzacja, przemysł spożywczy, Rittal, Rittal Hygienic Design
Komentarze
blog comments powered by Disqus