RFID w zakładach mięsnych
Turck (Turck Sp. z o.o.) drukuj
System identyfikacji RFID BL ident pomaga usprawnić proces produkcji w zakładach mięsnych. W artykule opisano jego zastosowanie na przykładzie rozwiązań firmy Turck.
Przemysł mięsny to branża, w której ścierają się dwie filozofie: produkować dużo i zdrowo. Wolumen produkcji dużych zakładów z tego sektora wymusza stosowanie zaawansowanych narzędzi, a samo zarządzanie łańcuchem dostaw jest dla nich nie lada wyzwaniem. Niezależnie jednak od wielkości podmiotu gospodarczego, każdy z nich jest zobligowany do przestrzegania rygorystycznych norm sanitarnych, by klient mógł zjeść zdrowo.
W zakładach mięsnych duże znaczenie ma szczegółowe śledzenie procesów, zachodzących na liniach produkcyjnych. By produkować zdrowo, na każdym etapie powinna być możliwa ocena tego, z jakim produktem mamy do czynienia. Informacje o rodzaju mięsa, jego wieku i pochodzeniu będą kluczowe do realizacji tych zadań. Jeśli chce się jednocześnie produkować naprawdę dużo, na wagę złota są dodatkowe informacje o wydajności na poszczególnych etapach procesów. Jak to ze sobą pogodzić?
RFID jako rozwiązanie
Z pomocą przychodzi technologia RFID, która umożliwia śledzenie produktu, począwszy od uboju, przez stację rozbioru mięsa, przetwarzanie i przygotowywanie gotowego produktu, aż po logistykę. Identyfikacja radiowa RFID zakłada oznakowanie dowolnego przedmiotu przez przymocowanie specjalnego nośnika przechowującego dane. Co istotne, dane te mogą być zmieniane w całym cyklu produkcyjnym oraz kasowane na jego końcu. Wszystko po to, aby raz zapisany nośnik mógł być ponownie wykorzystany. W ten sposób niewielka liczba nośników – zależna od wydajności linii produkcyjnej – pomaga śledzić i kontrolować całą produkcję.
Odmiany nośników
Sam nośnik danych jest elementem pasywnym, niewymagającym zasilania, co wpływa na jego żywotność. Dostępnych jest wiele rodzajów nośników, a wybór właściwego podyktowany jest specyfiką danego procesu. Modele pracujące w paśmie HF sprawdzą się w aplikacjach niewymagających dużych odległości odczytu/zapisu (do 0,5 m), podczas gdy wersje pracujące w paśmie UHF (zasięg do kilku metrów) będą mogły być wykorzystane w magazynach i logistyce.
Firma Turck oferuje szerokie portfolio produktów z zakresu RFID, które mogą zostać wykorzystane na każdym etapie produkcji w przemyśle mięsnym.
Artykuł w całości w numerze 7-8/2014 PAR
źródło: TURCK; PAR 7-8/2014
Komentarze
blog comments powered by Disqus