Nowa rodzina czujników pojemnościowych od Balluff
W ofercie firmy Balluff pojawiła się nowa seria czujników pojemnościowych stworzonych z myślą o detekcji poziomu w przemyśle spożywczym. Czujniki Advanced wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej (VA1.4404) a ich czoło wykonano z charakteryzującego się doskonałymi właściwościami mechanicznymi i bardzo wysoką odpornością cieplną i chemiczną materiału PEEK. Dzięki tak dobranej konstrukcji czujniki doskonale nadają się do wykrywania wszelkich materiałów obecnych w procesach spożywczych jak np.: jogurt, mleko czy napoje. Wytrzymałość do pracy w warunkach ciśnienia do 10bar sprawia że czujniki te można montować także w autoklawach. Czujniki mogą pracować zarówno w zbiornikach wykonanych z metalu jak i z plastiku, montaż odbywa się za pomocą jednego z kilku dostępnych adapterów. Zestaw składający się z czujnika i adaptera posiada certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Inżynierów, Projektantów i Konstruktorów EHEDG. Zaawansowana technologia gwarantuje skuteczne wykrywanie mediów pieniących się oraz lepkich o przewodności do 100mS takich jak np.; ketchup czy majonez. W przypadku powstawiania osadu odkładającego się na czole czujnika, jego pojemność jest kompensowana i nie wpływa negatywnie na pomiar. Standardowy czujnik w takim przypadku wystawiałby sygnał niezależnie czy wykrywałby w danej chwili właściwe medium czy tylko sam osad. Podłączenie czujnika odbywa się za pomocą złącza M12 gwarantującego szczelność układu zgodną z klasą IP69K. Pełna rodzina czujników zawiera wersje PNP i NPN o stykach NO lub NC oraz wersję wykorzystującą do komunikacji otwarty interfejs IO-Link w wersji 1.1. Bogactwo wariantów nowej rodziny czujników pojemnościowych Advanced oraz dedykowanych adapterów sprawia że doskonale nadają się do wykrywania praktycznie wszystkich płynnych, granulowanych, sproszkowanych lub będących w postaci pasty mediów spotykanych w przemyśle spożywczym.