Fabryka Cukierków „Pszczółka” otwiera fabrykę w Lublinie
Materiał prasowy drukuj
Fabryka Cukierków „Pszczółka” oficjalnie otworzyła jeden z najnowocześniejszych w Europie zakładów produkcyjnych. Realizację tej polskiej inwestycji zlokalizowanej na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin wsparła PAIH.
Wiosną 2014 roku inwestor uzyskał zezwolenie na prowadzenie działalności w SSE i stał się właścicielem działki o powierzchni 3,1 ha przy ul. Spiessa w Lublinie. Koszty projektu sięgnęły 153 mln złotych. Zakład wyposażony jest w zautomatyzowane maszyny i urządzenia wiodących producentów na świecie, które charakteryzują m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością.
W nowoczesnej fabryce o powierzchni ponad 20 tysięcy m2 produkowane będą wyroby czekoladowe przeznaczone zarówno na rynek polski, jak i za granicę. Co ciekawe inwestor poinformował, że dzięki uruchomieniu nowego zakładu możliwe będzie rozszerzenie eksportu m.in. o tereny Europy Zachodniej. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, Kanady. Produkty z lubelskiej fabryki trafiają do sklepów m.in. w Dubaju, Azerbejdżanie, Jordanii, Estonii i Szwecji. „Pszczółka” planuje także rozwój dystrybucji.
W związku z budową fabryki oraz rozszerzeniem produkcji o nowe kategorie słodyczy, zatrudnienie w firmie wzrosło o 70% - do 195 osób. Spółka planuje kolejne przyjęcia do pracy. Wchodząca w skład Grupy Kapitałowej Krajowa Spółka Cukrowa SA Fabryka Cukierków „Pszczółka” jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych.
źródło: PAIH
Słowa kluczowe
Branża spożywcza, Fabryka Cukierków „Pszczółka”, produkcja, przemysł spożywczy
Komentarze
blog comments powered by Disqus