2,10,30

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA SERWISU AUTOMATYKAONLINE.PL I POBIERZ DARMOWY NUMER "AUTOMATYKI"!

okładka Automatyka

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, w celach marketingowych, w tym marketingu bezpośredniego. Oświadczam, że zostałem poinformowany/a o prawie do wglądu, modyfikacji oraz usuwania moich danych osobowych.

*Wyrażam zgodę na przesyłanie mi informacji handlowej (w tym informacji handlowej partnerów portalu AutomatykaOnline.pl) za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204).

*Wyrażam zgodę na używanie przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP, z siedzibą w Warszawie przy ul. Al. Jerozolimskie 202, 02-486 Warszawa, telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem, dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800).

*Akceptuję regulamin portalu AutomatykaOnline.pl oraz politykę prywatności serwisu.




ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy!

Prawie gotowe ... Musimy potwierdzić Twój adres email. Aby zakończyć proces subskrypcji, należy kliknąć link w mailu, który właśnie wysłaliśmy do Ciebie.

Po akceptacji zapisu na newsletter zostanie przesłany do Ciebie numer promocyjny miesięcznika Automatyka.

ZAMKNIJ OKNO

Dziękujemy za próbę ponownego zapisu na nasz newsletter.

Twój mail już jest w naszej bazie!

W przypadku pytań, prosimy o kontakt:
redakcja@automatykaonline.pl

ZAMKNIJ OKNO

W celu zapewnienia najwyższej jakości usług strona używa plików cookies. Szczegóły w polityce prywatności serwisu. Zamknij

POL ENG
a a a
Search
  • Login
  • Sign up
Site map Site map
AutomatykaOnline.pl
  • Home page
  • News
  • Interviews
  • Application
  • Articles
  • Events
  • Companies
  • Products
Search
Automatyka 9/2023

Automation9/2023

In this issue:
  • Interview with Paweł Hoerner de Roithberger and Paweł Reszel, National Instruments
  • Cybersecurity of industrial control systems
  • Signaling columns
  • Magazine
  • Subscription
  • Contact
  • Advertisement
Articles
  • Building Automation
  • Safety
  • Druk 3D
  • Electrics
  • Energy
  • Energia
  • Building Automation
  • Communication
  • Computers and HMI
  • Building Automation
  • Assembly and Conveyance
  • Software
  • Pneumatics
  • Measurements
  • Prawo i normy
  • Przemysł 4.0
  • Robotics
  • Control
  • Visions Systems
  • Drives
  • Technika łożyskowa
  • Technologia obróbki
  • Services
  • Building Automation
  • Others
Expand all
  • Home page
  • Articles
  • Robotics

Zrobotyzowany system Pick & Skewer. Gotowy – stabilny – szaszłyk!

Materiał prasowy print

Friday September 15 2023
Zrobotyzowany system Pick & Skewer. Gotowy – stabilny – szaszłyk!
Tweet

Automatyzacja produkcji żywności stanowi ogromne wyzwanie, nie tylko ze względu na surowe normy higieniczne i trudności związane z obchodzeniem się z produktami. Firma PINTRO bv z Belgii opracowała nowatorskie rozwiązanie: ich w pełni zautomatyzowany system Pick & Skewer do przygotowywania kebabów jest pierwszym na świecie. Roboty Stäubli z opcją mycia są odpowiedzialne za obsługę i precyzyjne nadziewanie składników.

Szaszłyk, souvlaki, kebab i satay – wszystkie wariacje na temat szaszłyków – cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. 160-osobowa siła robocza w fabryce Beltaste N.V. w Morahalom na południu Węgier produkuje głównie szaszłyki. W oczach znawców automatyki w tej dziedzinie uchodzi za pioniera „Food Processing 4.0”, czyli czwartej generacji technologii produkcji. Dzieje się tak dlatego, że półtora roku temu uruchomiono tam pierwszą na świecie w pełni automatyczną maszynę do szaszłyków, a firma Beltaste zainstalowała od tego czasu drugą.

Szybka produkcja kebaba

Aby zobaczyć gołym okiem, jak działa w pełni zautomatyzowany system Pick & Skewer, wymagana jest maksymalna koncentracja, ponieważ proces przebiega z ogromną prędkością. Składniki podawane są na dwa przenośniki taśmowe w centralnym punkcie linii produkcyjnej, z panierowanym, surowym lub marynowanym mięsem na jednym torze, a cebulą, papryką, pomidorkami koktajlowymi lub czymkolwiek innym zgodnie z przepisem – na drugim. Z boku systemu znajdują się mechanizmy, w których składniki są rozdzielane i utrzymywane w gotowości do poziomego nadziewania.

Zadaniem robotów Stäubli jest uchwycenie składników i upewnienie się, że szpikulec przebije je dokładnie w środku. Gotowe kebaby są następnie transportowane do stanowiska pakowania. System Beltaste produkuje od 1000 do 1200 szaszłyków na godzinę bez ingerencji człowieka i każdy z nich jest najwyższej jakości.

To właśnie ten poziom wydajności skłonił kierownictwo wyższego szczebla w Beltaste do zainwestowania w pierwszy na świecie system Pick & Skewer. – Spędziliśmy wieki na poszukiwaniu rozwiązania, które zwiększyłoby produktywność i jednocześnie poprawiło jakość, ale nie znaleźliśmy nic odpowiedniego. Kiedy zobaczyliśmy Pick & Skewer, natychmiast nas przekonało. Wierzyliśmy w tę koncepcję i mieliśmy zaufanie do twórcy i producenta – wyjaśnia Leon Muyshondt, dyrektor ds. technologii w firmie Beltaste w Morahalom.

Roboty montowane na suficie spełniają wymogi higieniczne i mogą być czyszczone zgodnie z surowymi wymaganiami przemysłu spożywczego

Roboty montowane na suficie spełniają wymogi higieniczne i mogą być czyszczone zgodnie z surowymi wymaganiami przemysłu spożywczego

Pięć robotów nabija 15 000 oddzielnych składników na godzinę

System został opracowany przez belgijską firmę PINTRO bv. Jego nazwa jest uproszczoną formą angielskiego wyrażenia „pin through”. Od 2007 r. ta filia producenta sprzętu specjalnego SMO bv produkuje maszyny do ręcznej lub półautomatycznej produkcji kebabów.

Pick & Skewer to milowy krok w kierunku w pełni zautomatyzowanej produkcji kebabów – i to również na dużą skalę. W zależności od pożądanej wydajności, co najmniej dwa, a maksymalnie pięć robotów zbiera wszystkie składniki i przygotowuje je do nabicia. Firma Beltaste zdecydowała się na wersję z pięcioma najnowocześniejszymi robotami Stäubli TX2-60L HE. Jeden sześcioosiowy robot może podnieść i nadziać do 3000 oddzielnych składników na godzinę, co oznacza, że system osiąga maksymalną przepustowość 15 000 składników przy 10 za szaszłyk, co odpowiada 1500 kebabom na godzinę.

Firma Beltaste zdecydowała się na najbardziej zaawansowany wariant systemu z pięcioma robotami

Firma Beltaste zdecydowała się na najbardziej zaawansowany wariant systemu z pięcioma robotami

Elastyczna zmiana receptury

Roboty są kierowane przez systemy wizyjne oraz programy zapisane w systemie sterowania. Dzięki temu są nie tylko szybkie, ale także wszechstronne. – Zwykle zmieniamy skład co
16–20 godzin. Jeśli wiąże się to z wymianą chwytaków, dzięki systemom szybkiej wymiany zajmuje to tylko pięć minut – mówi Leon Muyshondt.

Inżynierowie PINTRO zainwestowali wiele know-how w rozwój chwytaków. Rezultatem jest połączenie chwytaków mechanicznych i podciśnieniowych, które chwytają wiele różnych składników w jednym przejściu, a następnie przebijają je z najwyższą dokładnością – w przeciwnym razie nie byłoby możliwe osiągnięcie wysokiego poziomu wydajności.

Każdy robot produkuje indywidualny, kompletny kebab w ciągu kilku sekund. Dokładne położenie każdego pojedynczego składnika jest stale monitorowane przez systemy przetwarzania obrazu. – Montowane na suficie roboty Stäubli chwytają i pozycjonują każdy składnik z dokładnością ±0,1 mm. Precyzyjne pozycjonowanie i wyrównanie to nie jedyne kryteria, które mają tutaj znaczenie. Ważne jest również, aby kebaby wyglądały jak zrobione ręcznie – mówi Pieter Weyens, szef PINTRO.

Udane partnerstwo: Pieter Weyens, szef PINTRO (po lewej) i Leon Muyshondt, dyrektor ds. technologii w Beltaste Morahalom, Węgry (po prawej)

Udane partnerstwo: Pieter Weyens, szef PINTRO (po lewej) i Leon Muyshondt, dyrektor ds. technologii w Beltaste Morahalom, Węgry (po prawej)

Wybór robota: higiena jako decydujący czynnik

Oprócz szybkości i precyzji, przy wyborze robota kluczową rolę odegrały również higiena i łatwość czyszczenia. Jak opisuje Leon Muyshondt, procedury czyszczenia są solidne: – Dwa razy dziennie przeprowadzamy automatyczny cykl czyszczenia i dezynfekcji narzędzi, który za każdym razem trwa półtorej minuty. Po każdej zmianie sprzęt jest dokładnie czyszczony i dezynfekowany: najpierw nanoszona jest piana, która następnie spłukiwana jest gorącą wodą z lancy czyszczącej o ciśnieniu 40 barów – dotyczy to również robotów.

Wersja HE (wilgotne środowisko) sześcioosiowego robota Stäubli TX2 jest wodoodporna, dzięki czemu doskonale nadaje się do tego profilu wymagań. Robot jest w pełni hermetyczny i wytrzymuje cykl czyszczenia bez pogorszenia funkcji. Nawet częste i intensywne procesy czyszczenia, takie jak te stosowane w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, nie prowadzą do skrócenia żywotności.
Co więcej, roboty HE są zaprojektowane do działania nawet we wrażliwych środowiskach. Ich higieniczna konstrukcja umożliwiająca zmywanie jest uważana za wyjątkową.

Roboty stosowane w systemie powiązanym z produkcją szaszłyków są również smarowane olejem NSF H1 dopuszczonym do kontaktu z żywnością. – Roboty są poddawane dużym obciążeniom, ponieważ wykonują wiele szybkich i delikatnych ruchów. Dlatego środek smarny musi być wydajny i jednocześnie spełniać wymagania przemysłu spożywczego – mówi Leon Muyshondt. Olej H1 opracowany przez firmę Stäubli we współpracy z uznanym producentem środków smarnych doskonale spełnia te kryteria.

Chwytaki mogą zręcznie podnosić i nadziewać wiele składników, takich jak kawałki mięsa, plasterki cebuli, pomidorki koktajlowe itp.

Chwytaki mogą zręcznie podnosić i nadziewać wiele składników, takich jak kawałki mięsa, plasterki cebuli, pomidorki koktajlowe itp.

Proste programowanie wraz z jeszcze prostszą obsługą

Koordynacja przetwarzania obrazu i ruchów robota przy tej prędkości i z wymaganą precyzją stawia również wysokie wymagania układowi sterowania robota. To kolejny obszar, w którym maszyny zdobywają wysokie noty: sterowniki Stäubli CS9 są znane ze swojej wysokiej wydajności, a także z doskonałej łączności. Kolejną zaletą jest prostota programowania.

Użytkownicy Pick & Skewer mają jeszcze więcej ułatwień. – Pracownik po prostu wybiera przepis, ładuje składniki i naciska przycisk start – praca wykonana! – wyjaśnia Leon Muyshondt. W trakcie produkcji kebaba można dodawać składniki. Systemy przetwarzania obrazu nadzorują również kontrolę jakości każdego szpikulca.

Starannie ustawione: pięć maszyn Stäubli TX2-60L HE spełnia również kryteria dotyczące długich cykli

Starannie ustawione: pięć maszyn Stäubli TX2-60L HE spełnia również kryteria dotyczące długich cykli

Koncepcja z wieloma zaletami

W Pick & Skewer firma PINTRO jako pierwsza na świecie opracowała dla przemysłu spożywczego – pokonując po drodze duże przeszkody – np. projekt chwytaków, które chwytają i umieszczają plasterki cebuli i pomidorki koktajlowe z prędkością niemal niemożliwą do śledzenia przez ludzkie oko. System ma styczność z surowym mięsem, toteż cały proces musi odbywać się w najsurowszych warunkach higienicznych, co na szczęście nie stanowi problemu dla robotów Stäubli HE.

Z perspektywy wczesnych użytkowników koncepcja ta oferuje wyraźne korzyści. Leon Muyshondt jest entuzjastycznie nastawiony. – Jakość kebabów jest niezmiennie wysoka. Składniki są precyzyjnie nadziane na szaszłyki, a w zakresie składników mamy dowolność. Czasy czyszczenia i dezynfekcji są niezwykle krótkie, a roboty można jednocześnie spłukiwać wodą. To jest przyszłość produkcji kebabów – podkreśla dyrektor ds. technologii w firmie Beltaste w Morahalom. Ponieważ pierwsza linia Pick & Skewer odniosła tak wielki sukces, druga została niedawno uruchomiona w fabryce Beltaste na Węgrzech.

source: Automatyka 4/2023

Keywords

automatyka, przemysł spożywczy, robotyzacja, Staubli

Related articles

  • Czułość ludzkiej ręki w robotach
  • K-Virtual: wydajne rozwiązanie CAD/CAM dla technologów zrobotyzowanego spawania
  • Jak łatwo i szybko zbudować robota?
  • Automatyzacja „innych” zadań w linii produkcji elektroniki
  • Roboty przemysłowe. Wyposażenie stanowisk zrobotyzowanych i chwytaki

Newsletter

Stay up to date with current information.

Comau videos YouTube

Show more videos
Inżynier wie

Events

Show more events
27 Sep Trade fair

TAROPAK 2023

Poznań 27–29 September 2023
28 Sep Training

Instrukcja obsługi maszyn wg EN ISO 20607 - treść, forma, opracowywanie i odbieranie

Poznań 28–29 September 2023
4 Oct Conference

"Niezawodność i Utrzymanie Ruchu w zakładach produkcyjnych" Gdynia

Gdynia/Rumia 4 October 2023
4 Oct Training

Bezpieczeństwo układów sterowania maszyn wg EN ISO 13849

Katowice 4–13 October 2023
  • facebook
  • Tweeter
  • google+
  • RSS AutomatykaOnline
  • About Us
  • Sales and customer service
  • Privacy Policy
  • Presentation
  • Terms of Use
  • Contact Us
  • Contact form
  • Media cooperation
  • Portal Editorial
  • Automatyka Editorial
  • Advertising
  • Advertising contact
  • Advertising in "Automatyka"
  • Newsletter
AutomatykaOnline.pl

© 2014 by Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów PIAP. All rights reserved.
created by: TOMP