Skuteczność rozwiązań Ishida – wzrost mocy produkcyjnej linii przetwórstwa drobiu
Materiał prasowy drukuj
Taravis w Sárvár podczas modernizacji fabryki postawił na swojego biznesowego partnera, firmę Ishida w zakresie doradztwa oraz wsparcia techniczne. Dzięki rozszerzeniu automatyzacji procesu produkcyjnego udało się zwiększyć wydajność firmy.
Ishida w ramach nawiązanej współpracy dostarczyła wiele zaawansowanych urządzeń produkcyjnych: gradery, naważarki, zgrzewarki do tacek, etykieciarki dla cen i wagi, wagi kontrolne, system kontroli rentgenowskiej oraz wyposażenie pomocnicze, takie jak przenośniki. W rezultacie fabryka Taravis jest w stanie obsłużyć 8 tys. kurczaków na godzinę, a 64 tys. dziennie. W porównaniu do 2001 roku, gdy fabryka rozpoczynała działalność, jest to wzrost o 50 tys. kurczaków dziennie. Równie znaczącemu wzrostowi uległa efektywność produkcyjna. Uprzednio ubój kurczaków odbywał się w trakcie jednej zmiany. Kolejne dwie zmiany zajmował proces pakowania. Obecnie oba procesy są prowadzone w trybie in-line, na jednej zmianie. Jednocześnie, znacznie zredukowany został poziom strat nadważeniowych. W ostatnich latach wynosi on poniżej 3% całości produkcji, w porównaniu do ponad 6% z poprzedniego okresu.
Kluczem do wyższej prędkości i dokładności procesu pakowania było zastąpienie powolnej i pracochłonnej operacji pakowania ręcznego dwoma systemami sortującymi Ishida Flex Grader, jednym systemem Robot-grader oraz dwoma naważarkami wielogłowicowymi, które zapewniają niezmiennie dokładne odważanie wstępnie zapakowanych tac i opakowań próżniowych z drobiem. W szczególności Robot grader, który łączy technologię odważania wraz technologią "pick and place" (tj. "chwyć i umieść") - umieszcza kawałki kurczaka posortowane według stałej masy bezpośrednio na tacy produktowej, i jest w stanie zminimalizować straty nadważeniowe do poziomu poniżej 1%.
Celem sprostania wysokim prędkościom pakowania produktu do tacek, Ishida zaprojektowała efektywny system dystrybucji porcji kurczaka do czterech systemów hermetyzacji tacek Ishida QX, których zakres najwyższych prędkości wynosi 60 tacek na minutę dla konkretnych warunków w Taravis. Ponadto wprowadzenie układu hermetyzacji w trybie MAP Ishida QX pozwoliło Taravis zostać pierwszym przetwórcą drobiu na Węgrzech, który wprowadził najlepiej zahermetyzowane tacki MAP (Modified Atmosphere Packing - tj. opakowanie w atmosferze modyfikowanej) do sektora detalicznego, oferując dłuższy okres trwałości i lepszą prezentację produktu w porównaniu do poprzedniej wersji pakowania w folię termokurczliwą. Dziś fabryka produkuje około 25 tys. tacek MAP każdego dnia.
Do kolejnych urządzeń mających na celu usprawnienia operacji wprowadzone przez Ishida należy trzecia naważarka wielogłowicowa do ważenia produktów IQF ( tj.- Individual Quick Freezing) oraz dziewięć naważarek zasobnikowych do naważania hurtowego luzem, a także kompletny system obsługi skrzynek produktowych pozwalający na przenoszenie wypełnionych skrzyń do magazynu lub linii IQF. Na liniach traysealerów nad zapewnieniem zgodnej wagi docelowej czuwają wagi kontrolne DACS, a etykieciarki wagi i ceny drukują i aplikują odpowiednią etykietę detaliczną z wagą opakowania i informacją o cenie. Typowy target wagi mieści się w przedziale od 500 g do 1 kg. Tace mają uniwersalny rozmiar i różne głębokości w zależności od ilości produktu. Proces przezbrajania między-formatowego można przyspieszyć dzięki stosowaniu zaprogramowanych ustawień wstępnych w systemie Ishida. Taki status umożliwia łatwe przywoływanie wymaganych parametrów opakowań z poziomu interfejsu ekranu dotykowego sterownika maszyny.
Taravis jest zaangażowany w planowanie dalszego zwiększania przepustowości, do poziomu 70 tys. kurczaków dziennie. – Będziemy kontynuować i dalej rozwijać firmę –potwierdza Szabó, dodając, że w dalszej ekspansji partnerem z wyboru pozostanie Ishida.
źródło: Ishida
Komentarze
blog comments powered by Disqus