Aparatura pomiarowa i rozwiązania systemowe JUMO
Automatyzacja w przemyśle spożywczym wymaga stosowania urządzeń spełniających specyficzne dla tej branży wymagania. Pod uwagę są brane parametry techniczne, dokładność pomiarowa i charakterystyki materiałowe oraz aspekty związane z pewnością zadziałania i ochroną danych.
Firma Jumo, mająca najwyższej jakości systemy produkcyjne oraz know-how zdobyte dzięki wieloletniej obecności na rynku, dysponuje produktami dostosowanymi do wymagań poszczególnych procesów produkcyjnych.
Temperatura
Temperatura jest wciąż najczęściej mierzoną wielkością w przemyśle spożywczym. Jej wartość ma wpływ na jakość produktu, toteż kontrola i regulacja temperatury są dokonywane niemal na każdym etapie produkcji.
Czujniki do pomiaru temperatury w rozwiązaniach dla przemysłu spożywczego, ze względu na swą specjalną konstrukcję, stanowią wydzieloną grupę urządzeń. Od czujników wymaga się m.in. wysokiej dokładności pomiarowej (klasa A lub 1/3B), wysokiej szczelności oraz higienicznego wykonania elementu pomiarowego i przyłącza procesowego.
Poszczególne wymagania spełniają czujniki różnych serii:
- Jumo FOODtemp – czujniki kablowe, wbijane, o zaostrzonym końcu oraz z rękojeścią. Specjalnie profilowane uchwyty ułatwiają obsługę i podnoszą żywotność czujnika;
- Jumo STEMtemp – czujniki kablowe w wykonaniu szczelnym i odpornym na ciśnienie pary do 5 bar, do zastosowań w sterylizatorach;
- Jumo 90.2810 – czujniki głowicowe dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego w wykonaniu z jednym lub dwoma sensorami pomiarowymi i higienicznymi przyłączami procesowymi (certyfikacja EHEDG);
- Jumo Dtrans T100 – kompaktowe czujniki z wbudowanymi przetwornikami i szczelnym złączem elektrycznym M12×1, higienicznymi przyłączami procesowymi i osłonami o małej chropowatości powierzchni;
- Jumo Wtrans – system pomiaru temperatury z bezprzewodową, radiową transmisją mierzonej wartości.
Zalążkiem rozwoju systemu były konstrukcje opracowane na potrzeby przemysłu mięsnego. Czujniki wbijane w mięso zostały pozbawione przewodów na rzecz umieszczonych w rękojeści, zasilanych bateryjnie nadajników. Obecnie produkowanych jest wiele rożnych wersji tych czujników, a ich zastosowanie sięga daleko poza obszary przemysłu spożywczego. Czujniki takie umożliwiają np. pomiar temperatury w obiektach ruchomych oraz obszarach, gdzie nieekonomiczne jest stosowanie długich połączeń kablowych.
Temperatura mierzonego medium ma również wpływ na dokładność pomiarową innych urządzeń, np. do pomiaru ciśnienia, pH czy konduktywności. Przetworniki pomiarowe wyposażono w algorytmy do automatycznej kompensacji jej wpływu na zmierzoną wartość.
Ciśnienie
Konstrukcja przetworników ciśnienia umożliwia pomiar ciśnienia pary i cieczy w procesie produkcyjnym (np. w mleczarstwie) oraz ciśnienia cieczy używanych w procesie automatycznego mycia tych instalacji (stacje CIP/SIP), niejednokrotnie w temperaturze cieczy przekraczającej +100 °C.
Dla zachowania należytej czystości w instalacjach przetworniki są produkowane z membranowymi, higienicznymi przyłączami. Najpopularniejsze przyłącza procesowe, jak Clamp, Mleczarskie czy SMS, są zintegrowane z korpusem przetwornika. Takie rozwiązanie znacznie obniża koszty w porównaniu do konstrukcji z osobno montowanymi separatorami, minimalizuje wymiary urządzeń i podnosi wytrzymałość na drgania.
W jednym zakładzie produkcyjnym, a nawet jednej linii produkcyjnej stosuje się urządzenia z różnymi przyłączami procesowymi, które przy jednakowym standardzie ich wykonania (np. Clamp) mają różne wymiary (DN25 do DN50). Z myślą o standaryzacji wykonania oraz w celu optymalizacji kosztów magazynowania i terminów dostaw, opracowano system złączy procesowych Jumo PEKA.
Do urządzeń mierzących temperaturę, ciśnienie czy konduktywność, wykonanych z przyłączem dostępne są adaptery procesowe. Po montażu adaptera uzyskiwane jest właściwe złącze procesowe, np. Clamp, Varivent, aseptyczne i inne. Do produkcji adapterów i uszczelek używa się materiałów aprobowanych przez FDA.
Rejestracja
Niezależnie od tego, czy automatyzacja procesu jest prowadzona przy użyciu uniwersalnych, dedykowanych regulatorów, czy systemów sterowania, wartości najistotniejszych parametrów są przekazywane do urządzeń rejestrujących. Wiarygodność zarejestrowanych elektronicznie danych jest najważniejszym parametrem w tym aspekcie.
Do takich zadań przeznaczone jest specjalne wykonanie rejestratora serii Logoscreen fd. Podobnie jak w każdym innym rejestratorze serii Logoscreen, zapis danych jest prowadzony w zaszyfrowanym formacie. Dodatkowo urządzenia tej serii spełniają wymagania określane przez FDA w zakresie bezpieczeństwa zapisu i wizualizacji danych procesowych.
mgr inż. Paweł Szafranek
JUMO Sp. z o.o.
ul. Korfantego 28, 53-021 Wrocław
tel. 71 339 87 56, www.jumo.com.pl
źródło: JUMO
Komentarze
blog comments powered by Disqus